Τιμητική συναυλία – αφιέρωμα στον Μανώλη Μητσιά πραγματοποιήθηκε, στα πλαίσια των φετινών ΚΑ΄ Δημητρίων, τα οποία διοργανώνει κάθε χρόνο ο Μητροπολιτικός Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος, την Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013 το απόγευμα, στο νέο Συνεδριακό Κέντρο της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας

Η συναυλία πραγματοποιήθηκε από την Ορχήστρα Ποικίλης Μουσικής του Πνευματικού Κέντρου του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος, υπό την διεύθυνση του εκλεκτού και ελπιδοφόρου μουσικού, θεολόγου και κατηχητού κ. Δημητρίου Παπαθανασίου.΄

Στη Συναυλία παραβρέθηκε ο ίδιος ο κ. Μανώλης Μητσιάς, συνοδευόμενος από την σύζυγο του Λίτσα και τιμήθηκε από τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας, Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο, με ένα αργυρό αντίγραφο της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας της Δεξιάς, για την προσφορά του στο ποιοτικό ελληνικό τραγούδι και ευρύτερα στον νεοελληνικό πολιτισμό.

Η Συναυλία υπήρξε λαμπρή και άρτια οργανωμένη και αυτό γιατί όλοι οι συντελεστές συνεργάστηκαν άψογα και με πνεύμα αυτοθυσίας, ενώ απέδωσαν με θαυμάσιο τρόπο τα τραγούδια που τραγούδησε ο μεγάλος έλληνας ερμηνευτής Μανώλης Μητσιάς και έχουν μείνει χαραγμένα στην ψυχή του λαού μας.

Η προσέλευση του κόσμου ήταν μεγάλη και είχε φιλανθρωπικό σκοπό αφού με τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν από την εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί συλλογή αρκετών τροφίμων για την ενίσχυση του συσσιτίου του Μητροπολιτικού μας Ι. Ναού, από το οποίο σιτίζονται καθημερινά 355 συνάνθρωποί μας και φαρμάκων για το Κοινωνικό Ιατρείο και Φαρμακείο της Εκκλησίας μας, όπου 210 άνεργοι και ανασφάλιστοι συνανθρωποί μας βρίσκουν καταφυγή και βοήθεια, αφού η συναυλία, ύστερα από παρότρυνση του ιδίου του κ. Μητσιά, είχε και φιλανθρωπικό χαρακτήρα.  

Στην αρχή της Εκδήλωσης, ο Αρχιμανδρίτης Αιμιλιανός Χρήστου, Προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ι. Ναού του Αγίου Δημητρίου, καλωσόρισε τους προσκεκλημένους με μια ζεστή και σύντομη προσλαλιά, ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την ευλογία που έδωσε ώστε να πραγματοποιηθεί η Συναυλία, ενώ, απευθυνόμενος στον Μανώλη Μητσιά, τον καλωσόρισε, λέγοντάς του: «Σας ευχαριστούμε και πάλι για την αποψινή σας παρουσία στην Πόλη μας και στην Ιερά μας Μητρόπολη. Κυρίως, όμως, σας ευχαριστούμε γιατί όλα αυτά τα χρόνια της προσφοράς σας στο ελληνικό τραγούδι, μας ταξιδεύετε στο μέγα πέλαγος της αγάπης. Μιας αγάπης, η οποία, όπως ο Απόστολος Παύλος λέγει στο δέκατο τρίτο κεφάλαιο της πρώτης προς Κορινθίους Επιστολής του «ουδέποτε εκπίπτει» και γι’ αυτό, το ταξίδι αυτό –ας δανειστούμε τους στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου που τραγουδάτε-, το ταξίδι της αγάπης «ποτέ δεν τελειώνει», αλλά και η ίδια η λέξη, η λέξη αγάπη, «ποτέ δεν παλιώνει».

 Στη συνέχεια η κατηχήτρια κ. Κυριακή Παπαγρηγορίου, με γλαφυρό τρόπο, παρουσίασε την προσωπικότητα και το έργο του κ. Μανώλη Μητσιά και την προσφορά του στο ελληνικό τραγούδι.

Κατόπιν, άρχισε το μουσικό πρόγραμμα της βραδιάς, το οποίο περιελάμβανε δεκατέσσερα από τα αγαπημένα τραγούδια του Μανώλη Μητσιά, σε μουσική και στίχους μεγάλων ελλήνων συνθετών και ποιητών: «Η μικρή Ραλλού», «Ο Κεμάλ», «Ο Γιάννης ο φονιάς», «Σε χιλιάδες σταθμούς», «Ποτέ», «Ερωτικό», «Μέρα Μαγιού», «Στα περβόλια», «Με λένε Γιώργο», «Μ’ ένα παράπονο», «Αυτά τα χέρια», «Τσάμικος» και «Στην Ελευσίνα μια φορά».

Ο Διευθυντής της Ορχήστρας κ. Δημήτριος Παπαθανασίου, οι μουσικοί Όλγα Κετσεμενίδη στο πιάνο, Πόπη Στρατάκια στο συνθεσάιζερ, Ρέα Κάβουρα στο ακορντεόν, Μαρία Σωτηροπούλου στο φλάουτο, Αναστάσιος Φριτζέλας στο κλαρινέτο, Χρήστος Μαρμαρινός στο κλαρίνο, Νίκος Μπόμπορης και Θανάσης Ντόλας στην κλασσική κιθάρα, Δημήτρης Κικίδης στο ηλεκτρικό μπάσο, Κώστας Μίχος στη ντράμς, Παναγιώτης Παπαθανασίου, Μανώλης Γερακίτης και Νίκος Φρυγανιώτης στα μπουζούκια, οι ερμηνευτές Φωτεινή Καπαγιάννη και Γιώργος Δρακούλης, έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, στην πραγματικότητα «ένα κομμάτι από την ψυχή τους» για την πραγματοποίηση  της εκδήλωσης, ενώ το κοινό τους καταχειροκρότησε ενθουσιασμένο και σιγοτραγουδώντας τα τραγούδια του Μανώλη Μητσιά, που παραμένουν πάντα επίκαιρα και μιλούν στις καρδιές όλων των Ελλήνων.

Το τραγούδι «Στην Ελευσίνα μια φορά» το τραγούδησε ο ίδιος ο Μανώλης Μητσιάς, ο οποίος καταχειροκροτούμενος ανέβηκε στη σκηνή και, εμφανώς συγκινημένος, ευχαρίστησε για την τιμή που του έγινε από την Εκκλησία της Χαλκίδος, συνεχάρη τον μαέστρο και τους συνεργάτες του μουσικούς, τόνισε ότι αν και άλλες φορές από πολλούς έχει τιμηθεί, στην εκδήλωση αυτή διέκρινε πολλή και αληθινή αγάπη, ενώ με σεμνό ύφος, λίγα και λιτά λόγια τόνισε ότι τα 45 χρόνια της μουσικής του πορείας αγωνίστηκε να πορευθεί όχι με κριτήριο το κέρδος, αλλά την πιστότητα στην ποιοτική έκφραση της ελληνικής μουσικής και προς τούτο ευχαρίστησε ιδιαιτέρως και την σύζυγό του.

Όλος ο κόσμος τραγούδησε μαζί με τον Μανώλη Μητσιά την «Ελευσίνα» και, κυριολεκτικά, χάρηκε την παρουσία και το ήθος του μεγάλου αυτού καλλιτέχνη, ο οποίος απέδειξε ότι είναι όντως ένας εκ των σημαντικών καλλιτεχνών του Τόπου μας. Πριν αφήσει την σκηνή ο Μανώλης Μητσιάς έψαλλε έναν Θεομητορικό Ύμνο, ποίημα του μακαριστού Υμνογράφου Γερασίμου Μικραγιαννανίτου, ενώ υποσχέθηκε στον Σεβασμιώτατο ότι ο ίδιος θα αναλάβει την πρωτοβουλία να έλθει στην Χαλκίδα μαζί με άλλους καλλιτέχνες και να πραγματοποιήσουν μία Φιλανθρωπική Συναυλία για την ενίσχυση του φιλανθρωπικού έργου της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος.

Όπως πάντα, ιδιαίτερη και με νόημα ήταν η ομιλία του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος, καταρχήν, με πολύ θερμούς λόγους συνεχάρη και ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον Προϊστάμενο του Μητροπολιτικού μας Ναού π. Αιμιλιανό, τον μαέστρο κ. Παπαθανασίου, τα μέλη της Ορχήστρας και όλους εκείνους που συνέβαλαν στην διοργάνωση της άψογης Συναυλίας, την οποία προσέφεραν στο κοινό της Χαλκίδος.

Στη συνέχεια, ευχαρίστησε τον κ. Μανώλη Μητσιά για την παρουσία του στην Χαλκίδα και για την προσφορά του στην ελληνική μουσική, η οποία, όπως τόνισε, συνδυάζεται με το ήθος και την ακεραιότητα.

Την εκδήλωση τίμησαν επίσης με την παρουσία τους, ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Συμεών Κεδίκογλου, ο Αντιδήμαρχος Χαλκιδέων κ. Γεώργιος Βοσκός, οι τέως Βουλευτές κ. Άγγελος Πνευματικός, ευεργέτης της Ιεράς Μητροπόλεως και κ. Ελευθέριος Παπαγεωργόπουλος, Περιφεριακοί Σύμβουλοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι και εκπρόσωποι των γραμμάτων και των τεχνών της Χαλκίδας.