Ο «Καποδίστριας 2» θα μπορούσαμε να πούμε ότι αποτελεί τη φυσική προέκταση του «Καποδίστρια 1» που παρά τις τις αδυναμίες στην εφαρμογή του, είναι μία από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις της Μεταπολίτευσης. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προωθεί σημαντική μείωση των Δήμων  σε 400 – 500 στο σύνολο και αιρετές Περιφέρειες.

Η γνωστή φράση πλέον σε όλους «Επανίδρυση του Κράτους» προβλέπει, σύμφωνα και με τις προγραμματικές δηλώσεις του κ.Ραγκούση, μείωση των Δήμων, κατάργηση των αιρετών Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και μετατροπή της Περιφερειακής Διοίκησης σε αιρετό όργανο.

Οι αντιδράσεις που θα υπάρξουν; Αρκετές…
Ίσως όχι τόσες όσες δέχτηκε ο “Καποδίστριας 1”, τον οποίο εφάρμοσε ο Αλέκος Παπαδόπουλος, ως Υπουργός Εσωτερικών, στα πλαίσια της Διοικητικής Μεταρρύθμισης της χώρας κατά τα Ευρωπαϊκά – θέλοντας και μη – πρότυπα και απέβλεπε στη συνένωση των μικρών μονάδων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κυρίως των κοινοτήτων, σε μεγαλύτερους δήμους. Ο λόγος ήταν, ότι η ερήμωση των κοινοτήτων, η εσωτερική μετακίνηση του πληθυσμού στα μεγάλα αστικά κέντρα, κατέστησαν τις περιοχές αυτές ασύμφορες για δημόσιες επενδύσεις και έργα υποδομών. Βέβαια, σήμερα αν ρωτήσει κάποιος τις τοπικές κοινωνίες, δεν θα δηλώσουν και ευχαριστημένες απο τα έργα υποδομής που έγιναν… με τον “Καποδίστρια 1”!

Είναι σε όλους γνωστό ότι, παρά τις αδυναμίες στην εφαρμογή του, το πρόγραμμα «Καποδίστριας 1» είναι μία από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις της Μεταπολίτευσης. Τα χαρακτηριστικότερα στοιχεία της είναι η συνένωση περίπου 6.000 Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) σε 900 δήμους και 134 κοινότητες, το συνοδευτικό πρόγραμμα χρηματοδότησης δημοτικών καταστημάτων, τοπικών έργων κ.λ.π.

Ο «Καποδίστριας 1» συνάντησε πολλές και ποικίλες αντιδράσεις. Αντιδράσεις, που αφορούσαν στην οικονομική κατάσταση των νεοσύστατων συνενωμένων Δήμων, αντιδράσεις για λόγους συναισθηματικούς, κυρίως από τοπικές κοινωνίες, που δεν ήθελαν να χάσει η κοινότητά τους το όνομα και την αυτοτέλειά της, αλλά και αντιδράσεις προκαλούμενες απο συμφέροντα. Άλλωστε σε αρκετές των περιπτώσεων, δημιουργήθηκαν Δήμοι, μόνο και μόνο για να μπορέσουν συγκεκριμένα πρόσωπα να εκλεγούν Δήμαρχοί τους!!! Να θυμίσουμε ότι η Εύβοια, μετά τον Καποδίστρια 1, αποτελείται από 25 Δήμους και 2 Κοινότητες. Η αλήθεια, είναι πως ο Αλέκος Παπαδόπουλος δεν κατάφερε να έχει πολλούς υποστηρικτές και η Νέα Δημοκρατία ως αντιπολίτευση τότε, τάχθηκε απέναντι, εισπράττοντας σε πόντους και ψήφους την δυσαρέσκεια των πολιτών(!)

Άλλωστε δεν είναι τυχαίο, ότι ο “Καποδίστριας 2”, υπήρχε στα σχέδια της προηγούμενης κυβέρνησης, αλλά ο Προκόπης Παυλόπουλος παρά τις τετραετίες του ως Υπουργός Εσωτερικών δεν αποτόλμησε την εφαρμογή του… Εξάλλου ποιος θα τα έβαζε με αντιδράσεις που πηγάζουν από τοπικά συμφέροντα, από ιδεοληψίες, από ιδιότυπες τοπικές διαπλοκές ή από προσωπικές φιλοδοξίες.

Αντίθετα, ο κ.Ραγκούσης τον θέτει στις προτεραιότητες του Υπουργείου και αναμένεται οι εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης του 2010 να διεξαχθούν με νέα δεδομένα… Αν και υποστηρίζεται από αρκετούς, ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα προλάβει να υλοποιήσει μόνο τις αλλαγές σε Περιφερειακό Επίπεδο και για τους Δήμους, που θέλει να δημιουργήσει και Μητροπολιτικούς, θα προχωρήσει σε επόμενη φάση.

Ωστόσο, το σενάριο που επικρατεί, είναι ότι τον Απρίλιο του 2010 θα είναι έτοιμο το νομοσχέδιο για εφαρμογή. Απίθανο, να υπάρξει παράταση της θητείας των σημερινών αρχόντων της τοπικής αυτοδιοίκησης(!) Σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας ο Καποδίστριας 2 συνενώνει τους Δήμους της χώρας σε 400 με 500.

Εύβοια  

Η πρόταση που είχε καταθέσει απο την ΤΕΔΚΕ στην προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας  για τον “Καποδίστρια 2”, αφορά στη δημιουργία 9 Δήμων. Συγκεκριμένα, προτείνονται οι κάτωθι Δήμοι:

1. Δήμος απο συνένωση: Αρτεμισίου, Λουτρών Αιδηψού, Ιστιαίας και Κοινότητας Λιχάδας

2. Δήμος απο συνένωση: Κηρέως, Νηλέως και Ελυμνίων

3. Δήμος απο συνένωση: Διρφύων, Μεσσαπίων και Αρτάκης

4. Δήμος απο συνένωση: Χαλκίδας, Ανθηδώνας, Αυλίδας

5. Δήμος απο συνένωση: Αμαρύνθου, Ερέτριας και ο Δήμος Ληλαντίων αποτελεί τον μπαλαντέρ, αφού υπάρχουν δύο σενάρια, ή που θα συνενωθεί με Χαλκίδα ή τελικά θα συνυπάρξει με Αμάρυνθο και Ερέτρια

6. Δήμος απο συνένωση: Ταμυνέων, Αυλώνος, Δυστίων

7. Δήμος απο συνένωση: Κονιστρών και Κύμης

8. Δήμος απο συνένωση: Στυρέων, Μαρμαρίου, Καρύστου, Κοινότητα Καφηρέως

9. Δήμος Σκύρου

Ωστόσο, τώρα μπαίνουν νέα δεδομένα, και πιθανόν η πρόταση να αλλάξει, αφού θα βασιστεί στο πλαίσιο που θα θέσει η κυβέρνηση για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση. Μάλιστα, επικρατεί έντονα το σενάριο για δημιουργία τριών ή τεσσάρων Δήμων στην Εύβοια.

Άλλωστε, όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Διρφύων και πρώην Πρόεδρος της ΤΕΔΚΕ, Γ.Μπουροδήμος “Αναμένουμε το πλαίσιο που θα βάλει η κυβέρνηση για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση στο διάλογο που θα γίνει και θα δούμε πως θα κινηθούμε για την Εύβοια. Απο ‘κει και πέρα, η αυτοδιοίκηση σχεδόν ομόφωνη έχει χαρακτηρίσει θετική εξέλιξη την εφαρμογή του Καποδίστρια 2. Θα δούμε…”

Ο Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου κατά τις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή τόνισε «Σήμερα, δεσμευόμαστε και για ένα νέο διοικητικό χάρτη της Ελλάδας. Ξεκινά από το κεντρικό κράτος, που θα περιορίζεται σε επιτελικές λειτουργίες. Μετά από διαβούλευση με την ΚΕΔΚΕ, την ΕΝΑΕ και κοινωνικούς φορείς, ξεκινούμε άμεσα την ισχυρή Αυτοδιοίκηση, με τον ισχυρό Δήμο πρώτου βαθμού και την αιρετή Περιφέρεια ως δεύτερο βαθμό».

Δηλώσεις

Ο Νομάρχης Εύβοιας, Θανάσης Μπουραντάς, μιλώντας στο eviaportal.gr για το “Καποδίστρια 2”, δήλωσε: Θα προτιμούσα να εφαρμοστούν όλες οι αλλαγές μαζί και όχι πρώτα για την Περιφέρεια και μετά για τους Δήμους. Επιπλέον, επιμένω ότι συνέφερε την Εύβοια να ενσωματωθεί στην Περιφέρεια Αττικής...Απο ‘κει και πέρα ο “Καποδίστριας 2” θέλει πολύ δουλειά και διάλογο“. Σ’ ότι αφορά τον ίδιο, ο κ.Μπουραντάς επισήμανε, ότι παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας νέας υποψηφιότητάς του. Εφόσον θεωρείτε χρήσιμος… ο ίδιος το επιθυμεί.

Ο Χρήστος Παγώνης, που έχει δηλώσει ότι στα προβλήματα δεν μπορείς να γυρίζεις την πλάτη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για πιθανή δική του υποψηφιότητα στις δημοτικές εκλογές του 2010, κάτι που ο ίδιος επιδιώκει, επισήμανε πως ο “Καποδίστριας 2” είναι αναγκαίος και θετικό βήμα για τη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας.

Ο Μπάμπης Μανιάτης – πρώην Δήμαρχος Χαλκιδέων και Περιφερειάρχης Αττικής επί κυβερνήσεως ΝΔ – εξέφρασε την άποψη ότι ο “Καποδίστριας 2” θα πετύχει αν ξεπεραστούν μικροπολιτικά συμφέροντα και αγκυλώσεις στα οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε πραγματικά να αποκτήσουν αυτοτέλεια. Απο εκεί και πέρα υποστηρίζει, πως η Εύβοια ίσως θα ήταν καλύτερα να χωριστεί σε λιγότερους απο εννέα Δήμους. Σ’ ότι αφορά τον ίδιο, είναι γνωστή η δήλωσή του, ότι είναι αυτοδιοικητικός και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμμετέχει στις ερχόμενες εκλογές του 2010, χωρίς να αποκλείει την αιρετή Περιφέρεια.

Ο Δημοτικός Σύμβουλος της αντιπολίτευσης του Δήμου Χαλκιδέων, Βαγγέλης Σταματούκος εκφράζει τους προβληματισμούς του, για το ποιούς τελικά εξυπηρέτησε ο “Καποδίστριας 1” και ποιούς θα εξυπηρετήσει ο “Καποδίστριας 2”.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απόψεις του πρώην Υπουργού, Βασίλη Κεδίκογλου για τον νέο εκλογικό νόμο και τον “Καποδίστρια 2“.

Διαβάστε επίσης, την συνέντευξη του πρώην Δήμαρχου Χαλκιδέων, Δημήτρη Αναγνωστάκη για τον “Καποδίστρια 2”, στο EVIAPORTAL.GR.

Ακολουθείστε μας στο Google News