Κανένας κίνδυνος για την υγεία και το περιβάλλον απο το δυστύχημα του «ΑΠΑΤΣΙ» διαβεβαιώνει ο Δήμαρχος Κύμης, Δ. Θωμάς.

Σύσκεψη πραγματοποιήσε την Παρασκευή 7 Νοεμβρίου, ο Δήμαρχος Κύμης, προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση για το θέμα που έχει προκύψει από την  πτώση του ελικοπτέρου «Απάτσι» στην περιοχή και τον οπλισμό του με βλήματα ραδιενεργών υλικών, όπως ακούστηκε.

Ωστόσο ο Δήμος Κύμης εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία υπογραμμίζει ότι σύμφωνα με διαβεβαιώσεις που έλαβε από όλους τους αρμόδιους κρατικούς φορείς δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τους ανθρώπους και το περιβάλλον από την πτώση του ελικοπτέρου της Αεροπορίας Στρατού στην περιοχή της Κύμης.
Το Γενικό Επιτελείο Στρατού σε ενημέρωσή του στο δήμο αναφέρει ακόμα: «….από τους πραγματοποιηθέντες λεπτομερείς ελέγχους στην περιοχή του ατυχήματος δεν διαπιστώθηκαν ίχνη μολύνσεως (χημικής ή ραδιολογικής). Συγκεκριμένα οι σημειωθείσες ενδείξεις των επιμελημένων μετρήσεων ήταν μηδενικές.
Ειδικότερα σε ότι αφορά τα φερόμενα πυρομαχικά, σας πληροφορούμε ότι το υπόψη ελικόπτερο έφερε φυσίγγια Μ789, τα οποία είναι κατασκευασμένα από ατσάλι, περιέχουν εκρηκτικό γέμισμα από οργανική ύλη ενώ το σώμα του κάλυκα του φυσιγγίου είναι από αλουμίνιο. Τα αναφερόμενα βλήματα PGU-14Β (απεμπλουτισμένου ουρανίου), δεν χρησιμοποιούνται από την Αεροπορία Στρατού και δεν υφίσταται στα αποθέματα πυρομαχικών του Στρατού Ξηράς».
Ο Δήμος Κύμης απευθύνθηκε άμεσα και στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και μέσω αυτής, στην Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ). Η ΕΕΑΕ, αφού τονίζει ότι: «….δεν στοιχειοθετείται λόγος διενέργειας εκ μέρους μας επιτόπιων μετρήσεων στο χώρο ή στην ευρύτερη περιοχή του ατυχήματος. Όπως προκύπτει από τα δεδομένα και τις πληροφορίες του ΓΕΣ, στο εν λόγω ατύχημα δεν υφίσταται ραδιολογικός παράγων, άρα δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας του πληθυσμού της περιοχής».
Και καταλήγει ότι: «Παρόλα αυτά, αν ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία για παρέμβαση μας, είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε άμεση περαιτέρω ενέργεια. Για το λόγο αυτό διαβιβάσαμε ήδη το σχετικό σας αίτημα στην αρμόδια Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας».
Έγινε γνωστό ακόμα ότι θα έρθει στην Κύμη το Σάββατο 8 Νοεμβρίου συνεργείο της ΕΕΑΕ για έρευνα στο τόπο του δυστυχήματος.
Ο Δήμος Κύμης, στην ανακοίνωσή του, εκφράζει τη λύπη του για το θλιβερό δυστύχημα και τα θερμά του συλληπητήρια στις οικογένειες των αδικοχαμένων στρατιωτών μας.
Τέλος καλεί όλους τους φορείς που ασχολούνται με την ενημέρωση και την ποιότητα της δημοσιογραφίας και τις ανεξάρτητες αρχές να επέμβουν σε σχέση με τις ανυπόστατες τοποθετήσεις των λειτουργών του τύπου για αυτό το θέμα. «Πρέπει επιτέλους να υπάρξουν όρια και κανόνες που να προστατεύουν τους πολίτες από συμπτώματα κινδυνολογίας και διασποράς πανικού, εκ μέρους ορισμένων μέσων προς άγραν τηλεθέασης, πωλήσεων και αυτοπροβολής» σημειώνει στο τέλος της ανακοίνωσής.