Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 12 Μαΐου 2019 με την συμμετοχή συλλόγων φορέων άλλα και ιδιωτών, συνάντηση στο σχολείο Γιαννιτσίου Δήμου Καρύστου με θέμα «Η Εύβοια αναδυόμενος προορισμός τέχνης και πολιτισμού».

Συμμετείχαν ενεργά οι περιοχές Αλιβέρι, Στύρα, Κάρυστος. Μια άτυπη προσπάθεια του SP VivArte και της GRecoACTE να ευαισθητοποιήσει την τοπική κοινωνία στην λογική του ενεργούμε από κάτω προς τα επάνω.

Η Εύβοια αναδυόμενος προορισμός τέχνης και πολιτισμού

Η συνάντηση είχε δυο σκέλη: Θεωρητικό μάθημα στο μονοθέσιο Σχολείο Γιαννιτσίου, με τίτλο «Άυλο πολιτιστικό προϊόν και ταξιδιωτισμός» και ξενάγηση στην περιοχή, με τον τίτλο «Αναζητώντας την χαμένη Ευβοϊκή πόλη των Κοίλων».

Στόχος του VivArte αλλά και των δράσεων της 3ης GRecoACTE είναι η αειφορική ανάπτυξη της Ν. Ευβοίας που βασίζεται σε πέντε “χρυσούς” πυλώνες:

I) Φυσικό τοπίο – Μνημεία θρύλοι και ιστορία (culture and legend tourism) II) Άυλο πολιτιστικό απόθεμα – ήθη έθιμα και παραδόσεις (tourism of customs)

III) Πρωτογενής τομέας – γαστρονομία (gastronomic tourism)

IV) Βιωματικές εμπειρίες τέχνης και πολιτισμού (emotional tourism)

V) Δράσεις υπαίθρου – υγείας, ευεξίας και δημιουργικής απασχόλησης (health and creative tourism)

Τα επόμενα βήματα, αφορούν συναντήσεις και στρογγυλές τράπεζες με φορείς και παράγοντες σε Αλιβέρι – Κύμη – Δύστο – Στύρα – Κάρυστο – Καφηρέα και άλλες περιοχές της Εύβοιας για την καταγραφή και δημιουργία ταξιδιωτικών προγραμμάτων από Μάιο έως και Οκτώβριο, που θα διευρύνουν την τουριστική περίοδο και θα προβάλουν το νησί μας ως ένα διαφορετικό προορισμό.