Μεγάλη ναυπηγική εταιρία έχει εκφράσει ενδιαφέρον για τη δημιουργία σύγχρονου ναυπηγείου πολυτελών σκαφών στη περιοχή του Μαντουδίου «Κυμάσι». Σύμφωνη η τοπική κοινωνία και το Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ ο Δήμαρχος Κηρέως, Πρόδρομος Ενωτιάδης βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις και η τελική υπογραφή δεν αργεί.

Το EVIAPORTAL επικοινώνησε με τον Δήμαρχο Κηρέως.


Η ΛΑΜΔΑ ΝΑΥΣ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ Α.Ε.
δραστηριοποιείται ήδη στο Πέραμα, και οι πληροφορίες λένε, ότι εξετάζει και άλλους χώρους για τις εγκαταστάσεις της λόγω των επεκτατικών της σχεδίων. Πρόκειται για μια εταιρεία, η οποία ανήκει στους κυρίους Λειβαδάρα και Λουδάρο, με τους οποίους έχει ήδη μιλήσει ο Πρόδρομος Ενωτιάδης.

Κάθε επένδυση, που γίνεται στο Νομό έχει πολλαπλά οφέλη για την τοπική οικονομία, πόσο μάλλον σε μια περιοχή υψηλής ανεργίας, που έχει ταλαιπωρηθεί πολλάκις κατά το παρελθόν με διάφορους «επενδυτές», οι οποίοι είχαν εκφράσει ενδιαφέρον τόσο για τις εγκαταστάσεις του Πρώην Σκαλιστήρι, όσο και για την έκταση στο Κυμάσι, αλλά δυστυχώς μετά κανείς δεν τους ξανείδε…

Επομένως, δικαίως στην περίπτωση της ΛΑΜΔΑ ΝΑΥΣ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ Α.Ε. ο Δήμαρχος και η τοπική κοινωνία του Δήμου Κηρέως χαμογελούν με ικανοποίηση και αισιοδοξία για τη θετική έκβαση των συζητήσεων.

Και μόνο η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στο Μαντούδι αποτελεί ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη για την οικονομία του Δήμου. Αναμένουμε λοιπόν σε λιγότερο από ένα μήνα να έχουν καταλήξει οι δύο πλευρές και να προχωρήσει η υλοποίηση του έργου.

Ιδιαίτερα ικανοποιημένος είναι ο Δήμαρχος Κηρέως, Πρόδρομος Ενωτιάδης από τις συζητήσεις, που έχουν γίνει μέχρι στιγμής μεταξύ της Δημοτικής Αρχής και των εκπροσώπων της ναυπηγικής εταιρίας, η οποία επιθυμεί να νοικιάσει τη δημοτική έκταση στο Κυμάσι, για 50 χρόνια, προκειμένου να φτιάξει μια νέα κατασκευαστική μονάδα στην περιοχή.

Πρόδρομος Ενωτιάδης Σε δηλώσεις του στην eviaportal, ο Δήμαρχος Κηρέως τόνισε, πως αν όλα πάνε κατ’ ευχή, μέσα στο Φεβρουάριο θα υπογραφεί η σύμβαση μεταξύ των δύο πλευρών. Ωστόσο δεν θέλησε να μπει προς το παρόν σε λεπτομέρειες σχετικά με το ποσό της μίσθωσης της δημοτικής έκτασης, καθώς και η πλευρά της εταιρείας είναι ιδιαίτερα φειδωλή στις δηλώσεις της, δεδομένου ότι και οι δύο πλευρές προτιμούν να «κλείσει» πρώτα η δουλειά και μετά να προβούν σε ανακοινώσεις.

Αξίζει όμως να επισημάνουμε, ότι σε επικοινωνία που είχαμε με την Νομαρχιακή Αρχή της Εύβοιας, εκπρόσωπός της δήλωσε, ότι εφόσον η τοπική κοινωνία και το Δημοτικό Συμβούλιο Κηρέως είναι θετικοί σε μια τέτοια επένδυση και στη δημιουργία ναυπηγείου στο Κυμάσι, η Νομαρχία δεν θα σταθεί εμπόδιο. Άλλωστε είναι αρχή της Νομαρχίας, να συνηγορεί στις αποφάσεις των τοπικών κοινωνιών.
Εξάλλου, ποιος δεν θα ήθελε μια επένδυση τόσο υψηλού προϋπολογισμού σε έναν Δήμο που μαστίζεται από την ανεργία τα τελευταία χρόνια και ακόμα «πενθεί» το κλείσιμο του εργοστασίου Πρώην Σκαλιστήρι, από το οποίο ζούσαν εκατοντάδες οικογένειες της περιοχής.

Βέβαια, υπάρχει μια σειρά από διαδικασίες που πρέπει να γίνουν μέχρι να λειτουργήσει το ναυπηγείο στο Κυμάσι, αλλά ο κ.Ενωτιάδης υποστήριξε, πως δεν υπάρχουν προβλήματα και το κυριότερο το έργο δεν θα επηρεάσει το περιβάλλοντα χώρο, αφού οι εργασίες θα γίνονται στη ξηρά και μόνο όταν ολοκληρώνεται το σκάφος θα πέφτει στη θάλασσα. Φυσικά, θα πρέπει να γίνει Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, την οποία θα κληθεί να εγκρίνει το Νομαρχιακό Συμβούλιο.
Η εταιρεία από την πλευρά της δεν θέλησε να κάνει κάποια δήλωση, πριν την τελική συμφωνία, ωστόσο φαίνεται πως βλέπει με σοβαρότητα την εν λόγω επένδυση στο Μαντούδι.

Σας υπενθυμίζουμε την ανακοίνωση του Δημάρχου Κηρέως, Πρόδρομου Ενωτιάδη προς τα ΜΜΕ, με ημερομηνία 24/12/2008, σχετικά με την επένδυση στο Μαντούδι:

«Την Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2008, μετά από εισήγησή του Δημάρχου Κηρέως, συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Κηρέως η επενδυτική πρόταση της εταιρείας ΛΑΜΔΑ ΝΑΥΣ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ Α.Ε. η οποία κατασκευάζει πολυτελείς θαλαμηγούς τύπου YACHTS και MEGA YACHTS στο Πέραμα.
Στη συνεδρίαση είχαν προσκληθεί οι επενδυτές, οι οποίοι, μπροστά σε δεκάδες δημότες μας, παρουσίασαν το επενδυτικό τους σχέδιο για μεταφορά των δραστηριοτήτων τους στο Κυμάσι, στις εγκαταστάσεις του πρώην «Παπαστρατή», οι οποίες ανήκουν ιδιοκτησιακά στο Δήμο μας.
Η εταιρεία ΛΑΜΔΑ ΝΑΥΣ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ Α.Ε. επιθυμεί να μισθώσει τη δημοτική έκταση για 50 χρόνια και να δημιουργήσει ένα σύγχρονο ναυπηγείο πολυτελών σκαφών αναψυχής που θα περιλαμβάνει στεγασμένο χώρο ταυτόχρονης κατασκευής και αποπερατώσεως τεσσάρων θαλαμηγών πλοίων με μήκος εκάστης τουλάχιστον 50μ, στεγασμένο χώρο προετοιμασίας και προκατασκευής, ξυλουργείο, αποθηκευτικούς χώρους, εκθεσιακό χώρο και χώρους παρουσίασης, γραφεία , σχολή εκπαίδευσης, ιατρείο, πολυτελείς ξενώνες για τη φιλοξενία των πελατών της. Όλες οι δραστηριότητες θα γίνονται στην ξηρά, δηλαδή τα σκάφη θα χτίζονται εξ’ ολοκλήρου στις χερσαίες εγκαταστάσεις και θα ρίχνονται στη θάλασσα όταν παραδίδονται στους αγοραστές.
Η Εταιρεία υπόσχεται να απασχολήσει 300 εργαζόμενους στην πλήρη ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της.
Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να αποδεχθεί τη πρόταση και να προχωρήσουμε τις διαδικασίες μίσθωσης της δημοτικής έκτασης στην εταιρεία ΛΑΜΔΑ ΝΑΥΣ.
Ως νέα Δημοτική Αρχή δεσμευτήκαμε απέναντί σας και εφαρμόζουμε έναν διαφορετικό τρόπο διοίκησης όπου όλοι μαζί συνδιαμορφώνουμε τις αποφάσεις για το μέλλον του Δήμου Κηρέως. Εργαζόμαστε και εξαντλούμε κάθε δυνατότητα αναστροφής του κλίματος εγκατάλειψης της περιοχής μας, αγωνιζόμαστε με κάθε τρόπο να συγκρατήσουμε τους νέους στον τόπο μας και να φέρουμε πίσω τους ξενιτεμένους μας.
Μέσα από ανοιχτές διαδικασίες διαλόγου αποφασίσαμε όλοι μαζί ότι είμαστε θετικοί σε κάθε δραστηριότητα που προσφέρει θέσεις εργασίας αλλά δεν ρυπαίνει το περιβάλλον, δεν προκαλεί βλάβες στην υγεία των κατοίκων, δεν ζημιώνει τους υπόλοιπους παραγωγικούς κλάδους.
Μαζί με τους συνεργάτες μου επισκέφτηκα τις εγκαταστάσεις της ΛΑΜΔΑ ΝΑΥΣ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ Α.Ε. στο Πέραμα, συναντήθηκα και επικοινώνησα αρκετές φορές με τους ιδιοκτήτες τους κ.κ. Λειβαδάρα και Λουδάρο. Η πρόταση που κατατέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Κηρέως ήταν αποτέλεσμα διακριτικής προεργασίας και επαφών με τους επενδυτές που είχα εδώ και 4 μήνες περίπου.
Επιπλέον, υλοποιώντας τη δέσμευση που έδωσα στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο, ξαναπήγα στο Πέραμα την Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου, επικεφαλής αντιπροσωπείας Δημοτικών Συμβούλων όλων των παρατάξεων του Δήμου Κηρέως, καθώς και πολιτών που εκδήλωσαν ενδιαφέρον να συμμετάσχουν. Η αντιπροσωπεία ξεναγήθηκε στις νοικιασμένες εγκαταστάσεις όπου η ΛΑΜΔΑ ΝΑΥΣ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ Α.Ε. σήμερα «χτίζει» τέσσερις (4) θαλαμηγούς και έφυγε με τις καλύτερες εντυπώσεις.
Αγωνίζομαι να προσελκύσω επενδυτές που μπορούν να δραστηριοποιηθούν στον τόπο μας και αποδέχονται τις προϋποθέσεις που θέσαμε. Ως Δήμος δεν υποκαθιστούμε τις Υπηρεσίες του κράτους, θέτουμε όμως τους όρους και τις προϋποθέσεις συνεργασίας με τις επιχειρήσεις που θέλουν να έρθουν στην περιοχή μας. Προσπαθούμε να ανοίξουμε δρόμους εργασιακής διεξόδου για τους συμπολίτες μας.
Σε ότι αφορά την επένδυση στο Κυμάσι, σας υποσχόμαστε ξεκάθαρες διαδικασίες μίσθωσης και διαφάνεια στους όρους συνεργασίας. Σας υποσχόμαστε τον αυστηρό έλεγχο των περιβαλλοντικών όρων και των συνθηκών υγιεινής. Σας υποσχόμαστε εργασιακή μέριμνα για τους κατοίκους και δημότες του Δήμου Κηρέως. Για εμάς ο Δήμος Κηρέως είναι πρώτα οι άνθρωποί του, όσοι ζούμε και αγαπάμε αυτό τον τόπο.
Συνεχίζουμε τις διαδικασίες μίσθωσης τηρώντας τα στάδια που ορίζει η σχετική νομοθεσία. Πιστεύουμε ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο του 2009. Θα σας κρατώ ενήμερους για κάθε νέα εξέλιξη».