Στο πλαίσιο της μαθησιακής κινητικότητας του Erasmus+ ΚΑ1 με κωδικό 024-1-ELKA121-SCH-000209089 και τίτλο «Inclusion: the basis of democracy and culture», ομάδα δεκατεσσάρων μαθητών και μαθητριών της Β′ και Γ′ τάξης του 1ου Γυμνασίου Χαλκίδας (Διαπιστευμένο Σχολείο 2024-2027), συνοδευόμενη από τη Διευθύντρια κ. Α. Καραμπατσώλη και τις εκπαιδευτικούς Β. Κάλλου και Π. Μάρκου, πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στην Κάτω Ιταλία από τις 7 έως τις 13 Φεβρουαρίου 2025.

Το σχολείο υποδοχής, Convitto Nazionale Torquato Tasso στο Σαλέρνο, αποτελεί εκπαιδευτικό ίδρυμα με μακρά ιστορία από το 1815, που περιλαμβάνει όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, καθώς και Ευρωπαϊκό Κλασικό Λύκειο, όπου τα αρχαία ελληνικά διδάσκονται τέσσερις ώρες την εβδομάδα, αλλά και επαγγελματικό Λύκειο.

Μια από τις σημαντικότερες πτυχές της συνεργασίας των δύο σχολείων ήταν η από κοινού συμμετοχή στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας στις 10 Φεβρουαρίου στη Νάπολη (Basilica San Giovanni Maggiore) και στον μαραθώνιο των σχολείων με θέμα την ελληνική λέξη «φιλía». Η διοργάνωση αυτή πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα Πανεπιστημίων, του Δήμου Νάπολης, Κλασικών Λυκείων και της Φιλελληνικής Εταιρείας Ιταλίας, ενώ σηματοδότησε την έναρξη των επετειακών εκδηλώσεων της Νάπολης για τα 2500 χρόνια από την ίδρυσή της από τους Έλληνες. Η περφόρμανς των μαθητών του 1ου Γυμνασίου, βασισμένη στην ιστορία φιλίας του Δάμωνα και του Φιντία, απέσπασε εξαιρετικά σχόλια.

Στο πλαίσιο της ανάπτυξης της συνεργασίας, οι μαθητές και οι μαθήτριες του 1ου Γυμνασίου Χαλκίδας παρουσίασαν την πόλη τους, τη Χαλκίδα, και το σχολείο τους, ενώ μέσω ενός βίντεο που δημιούργησαν, ανέδειξαν τους δεσμούς της Χαλκίδας με περιοχές της Κάτω Ιταλίας, όπου οι Χαλκιδείς ίδρυσαν αποικίες και διέδωσαν το ευβοϊκό αλφάβητο.

Οι μαθητές συνεργάστηκαν με Ιταλούς συνομηλίκους τους από το Γυμνάσιο και την Α′ Λυκείου σε ομαδικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες με θέμα τη συγγένεια και την αλληλεπίδραση των ευρωπαϊκών γλωσσών. Παράλληλα, συμμετείχαν σε βιωματικές δράσεις με στόχο την ευαισθητοποίηση σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημοκρατίας και συμπερίληψης, ενώ είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μαθήματα σε τάξεις του σχολείου υποδοχής, γνωρίζοντας έτσι το ιταλικό εκπαιδευτικό σύστημα.

Οι δράσεις αυτές έδωσαν στους συμμετέχοντες τη δυνατότητα να γνωριστούν καλύτερα και να επικοινωνήσουν στην αγγλική γλώσσα, ανταλλάσσοντας απόψεις και εμπειρίες. Η διαδικασία αυτή συνέβαλε στη βελτίωση των γλωσσικών τους δεξιοτήτων, στην ενίσχυση του ομαδικού πνεύματος, στην καλλιέργεια του πολιτισμικού τους υποβάθρου και στην ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής τους ταυτότητας.

Παράλληλα, οι μαθητές και οι μαθήτριες γνώρισαν την ιστορία και τον πολιτισμό της Ιταλίας, επισκεπτόμενοι τον αρχαιολογικό χώρο της Πομπηίας, το ιστορικό κέντρο και το αρχαιολογικό μουσείο της Νάπολης, τον καθεδρικό ναό του Σαλέρνο και μια περιοδική έκθεση έργων του Καραβάτζιο. Ιδιαίτερη εμπειρία αποτέλεσε η επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Ποσειδωνίας, όπου διατηρούνται επιβλητικοί αρχαίοι ναοί, μαρτυρώντας το μεγαλείο της ελληνικής αποικίας.

Οι μαθησιακές κινητικότητες του προγράμματος Erasmus+ προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες και ευκαιρίες, επιτρέποντας στους συμμετέχοντες να διευρύνουν τους ορίζοντές τους, να ανταλλάξουν καλές πρακτικές, να προβάλουν τον πολιτισμό τους και να ενισχύσουν την κατανόηση των κοινών ευρωπαϊκών αξιών. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, καλλιεργείται η αίσθηση του ανήκειν και διαμορφώνονται οι βάσεις για την ανάδειξη ενεργών και υπεύθυνων Ευρωπαίων πολιτών του αύριο.

Ακολουθείστε μας στο Google News