Ο Γιάννης Μανώλης δίνει τη δική του απάντηση στο άρθρο του κ.Πάσχου Μανδραβέλη στην Καθημερινή, που αφορά στο νοσοκομείο Καρύστου.

Με σημερινό του άρθρο στην Καθημερινή, πιστεύω ότι, ο κ. Μανδραβέλης παρουσιάζει τη μισή αλήθεια για το Νοσοκομείο Καρύστου, είτε από άγνοια είτε από κακή πληροφόρηση. Η μισή αλήθεια, όμως, αγαπητέ Πάσχο υποκρύπτει μεγάλα ψέματα όπως και σοβαρές πολιτικές ευθύνες, προερχόμενες από εκκολαπτόμενους πολιτικάντηδες και από απομεινάρια της εποχής της «αστακομακαρονάδας», όπως τους χαρακτηρίζει ο συνάδελφος σας στην Καθημερινή, Στέφανος Κασιμάτης.
Συμφωνώ ότι το ΚΚΕ σπεύδει να καπηλευθεί την οποιαδήποτε αντίδραση και να συμπαρασύρει την ελληνική κοινωνία προς τις ουτοπικές ιδέες της επανάστασης. Ακόμη, συμφωνώ ότι οι ακραίες και βίαιες αντιδράσεις πρέπει να είναι κατακριτέες και καταδικαστέες από όλους.
Ωστόσο, ο κ. Μανδραβέλης δεν μπήκε καν στον κόπο να εξετάσει τις γενεσιουργές αιτίες της βίας, που έφεραν μία ολόκληρη κοινωνία στην έκρηξη και δημιούργησαν ένα εξαγριωμένο πλήθος μη ελεγχόμενο από κανέναν.
Πρέπει, λοιπόν, να εξετάσουμε τις αιτίες των πραγμάτων – rerum cognoscere causas – και ενδεικτικά σας αναφέρω μία σειρά πραγματικών γεγονότων:
1. Ο υποδιοικητής του Νοσοκομείου Καρύστου, κ. Ηλίας Πετσής, που αυτοπροσδιορίζεται ως προσωπικός φίλος του κ. Λοβέρδου και τονίζει με ιδιαίτερα προκλητικό και αλαζονικό ύφος «δε δίνω λογαριασμό σε κανέναν», επί 6 μήνες προκαλεί την ύβρη και ανατροφοδοτεί τη χλεύη στο πρόσωπο του. Δεν είναι μόνο ότι το αδιάβλητο της διαδικασίας του opengon, υπέδειξε ως ικανότερο για τη θέση μία κωμικοτραγική φιγούρα της πασοκαρίας, αλλά και το ότι ο κ. Πετσής ασκεί διοίκηση, διοίκηση εξ’ αποστάσεως θα την ονόμαζα, σε μία περιοχή που απέχει 5 ώρες από τη μόνιμη κατοικία του. Για τις ανάγκες δε των μετακινήσεων του, συνήθιζε να χρησιμοποιεί όχημα (τύπου τζιπ) του Νοσοκομείου, το οποίο είχε δοθεί για να καλύψει τις ανάγκες των απομακρυσμένων χωριών του Κάβο Ντόρο, που απέχουν περίπου 2 ώρες από την Κάρυστο και διαθέτουν ένα άθλιο οδικό δίκτυο. Βέβαια, η υγεία των κατοίκων αυτών των χωριών δεν έχει κανένα νόημα μπρος στο μείζον, που είναι να κάνει το «κομμάτι» του, κυκλοφορώντας με καινούριο τζιπ, ο κ. Πετσής. Άλλωστε τον Κάβο Ντόρο τον θέλουμε μόνο για να παράγεται το 52%, πανελλαδικά, της ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, και ως ανταπόδοση δεν μπορούμε να του δώσουμε ούτε το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια. Γιατί, πιστέψτε με, είναι αναξιοπρεπέστατο και ντροπή για την Ελλάδα του 21ου αιώνα, να πεθαίνει μία μητέρα δύο παιδιών, 34 ετών, από τσίμπημα σφίγγας, γιατί απλούστατα καθυστέρησε αρκετά να μεταφερθεί στο Νοσοκομείο για να της γίνει η απαραίτητη ένεση, που θα τις έσωζε τη ζωή.

Γιάννης Μπουροδήμος, Υποψήφιος Βουλευτής Εύβοιας ΚΙΝΑΛ - 2019

2. Μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο κ. Πετσή, βρήκε ένα αποθεματικό στο Νοσοκομείο Καρύστου της τάξης του 1 εκατ. ευρώ. Ο νέος υποδιοικητής φρόντισε τάχιστα να προβεί σε αντικατάσταση μέρους της υλικοτεχνικής υποδομής, σε αγορές νέων υπολογιστών, καθώς και άλλων παράνομων παρεμβάσεων. «Ράβε ξήλωνε δουλειά να μη μας λείπει» δηλαδή, που λέει και το άσμα. Αλήθεια ποια η ανάγκη για τέτοιες σπατάλες σε ένα Νοσοκομείο που στερείται βασικών αναγκών; Μήπως το φαίνεσθε του αποτυχημένου τοπικού πολιτευτή είναι σημαντικότερο από τις ανάγκες, για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, των κατοίκων μίας ολόκληρης περιοχής; Αλήθεια κύριε Μανδραβέλη, εσείς που κόπτεστε, και ορθά πράττεται, για τις σπατάλες του δημοσίου χρήματος, μπορείτε να μας εξηγήσετε τα ανεξήγητα ή η κριτική σας εξαντλείται στον «ακήρυχτο» πόλεμο με το ΚΚΕ; Μήπως μπορείτε να μας πείτε πόσο ορθό και οικονομικό είναι να εξαναγκάζεις τον οδηγό του ασθενοφόρου, που έχει μεταβεί για περιστατικό στην Αγία Μαρίνα (ξέρετε το λιμανάκι που βρίσκεται 45 λεπτά μακριά από τα Στύρα), να επιστρέψει Κάρυστο μέσω Χαλκίδας, ώστε να παραλάβει τον επικεφαλής του Νοσοκομείου Καρύστου;

3. Μήπως κ. Μανδραβέλη γνωρίζεται ποιος είναι ο λόγος απομάκρυνσης της προηγούμενης διοίκησης του Νοσοκομείου Χαλκίδας; Μήπως έχετε την ψευδαίσθηση ότι η αδιάβλητη διαδικασία του opengov, έβγαλε τους πιο άριστους; Μήπως αγνοείται τον πολιτικό «πόλεμο» που γίνεται, από τη Σιδηρά Κυρία της ευβοϊκής Πασοκαρίας, πάνω από το «πτώμα» της υγείας;

4. Για ποιον λόγο ο υπουργός Υγείας, κ. Λοβέρδος, διαβεβαίωσε την αντιπροσωπεία από την Κάρυστο τη Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου, μία ημέρα πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου, ότι θα συμπεριλάβει και το Νοσοκομείο Καρύστου στο άρθρο 2 με τις εξαιρέσεις, όπως έκανε με άλλα 4 όπως στα Φιλιατρά και στο Καρπενήσι (αλήθεια κ. Μανδραβέλη μπορείτε να μας πείτε τον πληθυσμό των 2 παραπάνω κωμοπόλεων, μιας και θέσατε τα πληθυσμιακά κριτήρια;); Μήπως, γνωρίζετε κ. Μανδραβέλη, τι δήλωσε ο κ. Λοβέρδος σε όσους βουλευτές του νομού Ευβοίας έφεραν τροπολογία επί του θέματος (δεν θέλω να αδικήσω τη Σιδηρά Κυρία, η οποία επιδεκτικά, αν και γιατρός, απείχε για μικροκομματικά οφέλη υποθέτω). Είναι αυτό εμπαιγμός ή δεν είναι; Πλήττεται βάναυσα η ήδη πληγωμένη αξιοπιστία του πολιτικού μας συστήματος ή δεν πλήττεται; Σε τελική ανάλυση, αυτά τα αήθη ψεύδη γεννούν οργή και οδηγούν στη βία ή όχι; Τροφοδοτούν με επιχειρήματα τα άκρα ή δεν τα τροφοδοτούν;

5. Θα ήθελα, επίσης, να σας ενημερώσω ότι για την ανέγερση του Νοσοκομείου Καρύστου δεν πλήρωσε ούτε μία δραχμή το Κράτος, καθώς έγινε με τη συνδρομή ευεργετών. Άρα, η εύρυθμη λειτουργία του πρέπει να μας απασχολεί όχι μόνο για ιατρικούς, αλλά και για εκπαιδευτικούς λόγους. Πώς αλήθεια θα πείσουμε τον κόσμο να συμμετέχει σε δωρεές και ευεργεσίες, όταν ακριβά ιατρικά μηχανήματα μεταφέρονται, εν μία νύχτα, προς άγνωστες κατευθύνσεις; Πώς κ. Μανδραβέλη θα οικοδομήσουμε μία κοινωνία πολιτών, στηριγμένη στις αρχές του εθελοντισμού και της συλλογικότητας, όταν προσβάλουμε με τέτοιο τρόπο τη μνήμη εκείνων που έδωσαν μεγάλο μέρος από την προσωπική τους περιουσία προς όφελος του κοινωνικού συνόλου; Δεν ξέρω για εσάς, αλλά εγώ ντρέπομαι αυτούς τους ανθρώπους που πρόσφεραν χρήματα για την οικοδόμηση του Νοσοκομείου Καρύστου. Και πιστέψτε με κ. Μανδραβέλη, δεν πρόκειται για αριστερό λαϊκισμό, αλλά για ευρωπαϊκό πραγματισμό. Γιατί οι αρχές που πιστεύω μου υποδεικνύουν ότι, οι πολιτικοί πρέπει εκτός από πολιτική να παράγουν και σωστά πρότυπα και υποδείγματα, που θα οδηγήσουν τους πολίτες προς την αφύπνιση, ώστε να υιοθετήσουν τα πανανθρώπινα ιδεώδη.

6. Τέλος, πιστεύω ότι η προσπάθεια υποβάθμισης του Νοσοκομείου Καρύστου είναι μία ακόμη απόδειξη της ανικανότητας της ελληνικής ηγεσίας, παρόμοια των οριζόντιων περικοπών. Όταν δεν μπορούμε να κάνουμε μεταρρυθμίσεις και να εξορθολογήσουμε τις δαπάνες μας, προχωράμε στην εύκολη, αλλά ταυτόχρονα άδικη και επώδυνη, λύση του «ραψίματος ενός κοστουμιού για όλες τις περιστάσεις». Και ακολουθώντας αυτή τη στρατηγική δεν διαλύουμε μόνο τον κοινωνικό ιστό, αλλά προσφέρουμε απλόχερα και όπλα στη φαρέτρα του αριστερισμού, του λαϊκισμού και των δημαγωγών.
Υ.Γ.: Δεν ξέρω αν έγινα, έστω στο ελάχιστο πειστικός στον κ. Μανδραβέλη. Σε κάθε περίπτωση, θέλω να τον προσκαλέσω να επισκεφτεί την νότια Καρυστία, προκειμένου να γνωρίσει την περιοχή, που όπως λέει δεν πρέπει να διαθέτει Νοσοκομείο. Θα του συνιστούσα, βέβαια, να έλθει οδικώς από Χαλκίδα, ώστε να διαπιστώσει κατά πόσο είναι ρεαλιστικό να καλυφθούν οι ανάγκες της περιοχής από το Νοσοκομείο Χαλκίδας. Κύριε Μανδραβέλη, πιστεύω ότι μερικές φορές, η άποψη σας προσεγγίζει σε δογματισμό τις αντιλήψεις του ΚΚΕ και το ΣΥΡΙΖΑ.

Με εκτίμηση,
Ιωάννης Μανώλης
Πολιτικός Επιστήμονας