Κάθε φορά που στο Eurogroup αντί για κοστολογημένα σχέδια παρουσιάζουμε εκθέσεις ιδεών,οι λύσεις θα μεταφέρονται για το μέλλον.

«Ο εφιάλτης είναι κάπως έτσι: Σε είκοσι λεπτά θα είχαν στεγνώσει όλα τα ΑΤΜ, οι ουρές στις τράπεζες θα ήταν ατελείωτες. Μετά από μια ώρα οι τράπεζες θα κατέβαζαν τα ρολά, η οικονομία θα κατέρρεε, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα απέσυρε την υποστήριξη και οι τράπεζες δεν θα ξανάνοιγαν τις πόρτες τους. Η χώρα θα είχε βυθιστεί στο απόλυτο σκότος, η φτώχεια θα εισέβαλε στο 80% των νοικοκυριών, το ρολόι θα γύρναγε πίσω πολλές δεκαετίες». Ο Σταύρος Θεοδωράκης μιλούσε στο βήμα της Βουλής και ήδη στην πρώτη πρόταση οι συριζαίοι βουλευτές βρισκόντουσαν σε κατάσταση υστερίας. «Σταμάτα, ρε Άδωνι!». Είναι χαρακτηριστικό ότι η αγανάκτησή τους στα τρομολαγνικά λόγια ήταν τόσο μεγάλη που ο Θεοδωράκης αναγκάστηκε να το μαρτυρήσει. «Και πριν αρχίσετε να αντιδράτε είναι αυτά που είχε γράψει ο Γιάνης Βαρουφάκης σε άρθρο του στο Protagon τον Απρίλιο του 2011». Αμηχανία έπεσε στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Θεοδωράκης δεν έλεγε τις δικές του γνώμες, αλλά περιέγραφε τις εκτιμήσεις του νυν υπουργού Οικονομικών σε περίπτωση Grexit. «Θα μου πεις: «τι κάνεις, Γιάνη μου, για να μη ζήσουμε τον εφιάλτη; Και θα συμφωνήσω» τελείωσε την ομιλία του στο βήμα της Βουλής ο Θεοδωράκης και η ερώτηση ήταν ρητορική.

Ο Γιάνης δεν μπορεί να κάνει τίποτα και ούτε θα μπορέσει. Από το ταξίδι του στη Βρετανία είχε φανεί ότι η Ελλάδα δεν είχε βρει έναν υπουργό Οικονομικών, αλλά έναν επιδειξία που έβρισκε την ευκαιρία να παρουσιάσει την γκαρνταρόμπα του και την ταράτσα του σπιτιού του απέναντι από την Ακρόπολη. Ο Βαρουφάκης κάηκε οριστικά με την υπόθεση του βίντεο που έχει τη σκηνή με το δάχτυλο προς τους Γερμανούς. Εάν είχε πει από την αρχή ότι το έκανε, αλλά εκείνη την εποχή δεν είχε κυβερνητικό αξίωμα, θα ήταν μια ένδειξη προκατάληψης κατά των Γερμανών, αλλά μέχρι τόσο. Από την ώρα που αποφάσισε να λέει το ένα ψέμα μετά το άλλο, είχε καεί σαν διαπραγματευτής. Τις διαπραγματεύσεις λόγω αξιώματος και γνώσεων δεν μπορεί να κάνει ο Αλέξης Τσίπρας, οπότε κάποιος πρέπει να βρεθεί για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στη σχέση Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ενωσης. Κάποιος τουλάχιστον psychologically stable που δεν θα του βγάζουν φωτογραφίες όταν κοιμάται σε τετράωρη διαδρομή στο αεροπλάνο για να φανεί πόσο χαριτωμένος είναι και δεν θα παίζει πιάνο σε καρέκλα, με κίνηση μαραγκού που πάει να καρφώσει την ταβανόπροκα.

Το δεύτερο είναι ότι πρέπει να καταλάβουν ότι δεν κερδίζουμε αλλά χάνουμε χρόνο. Κάθε δηλαδή φορά που ένα κυβερνητικό στέλεχος πηγαίνει σε Eurogroup, σε συνάντηση κορυφής των ηγετών της Ένωσης και αντί για τα κοστολογημένα σχέδια παρουσιάζει εκθέσεις ιδεών, οι λύσεις θα μεταφέρονται για το μέλλον. Η Ελλάδα έχει ανάγκη από οικονομικές λύσεις τώρα και όχι η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία. Υποθέτω ότι υπάρχουν αρκετοί μικρόνοες να πιστεύουν ό,τι να ‘ναι, αλλά το discrepancy, που λένε και στο χωριό μου, ανάμεσα στο «δεν υπάρχει πρόβλημα βραχυχρόνιας ρευστότητας, οι υποχρεώσεις μας είναι απολύτως εξασφαλισμένες όπως δεν υπάρχει θέμα με τις καταθέσεις» και το «το συντομότερο θα κατατεθεί η λίστα μεταρρυθμίσεων, ώστε να αποκατασταθούν οι χρηματοοικονομικές δυσκολίες» είναι προφανές. Και τα δύο εμφανίζονται σαν λόγια του Τσίπρα στο «Πρώτο Θέμα». Οχι με τη διαφορά των τεσσάρων χρόνων που είχαν οι εκτιμήσεις του Βαρουφάκη για το Grexit με το σήμερα, αλλά σαν λόγια που είπε την ίδια μέρα.

Το πρόβλημα στη σχέση μας με τους Ευρωπαίους είναι η σαφήνεια. Αυτοί έχουν μάθει να σκέφτονται σε μεγέθη σε χρόνο. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να τους πείσει να σκέφτονται σε αισθήματα σε κείμενα. Πριν από 20+ χρόνια το ΠΑΣΟΚ είχε φτιάξει τη Βουλή των Εφήβων. Κάθε καλοκαίρι κάτι νεαρά παιδιά από όλη την Ελλάδα πηγαίνανε στη Βουλή και μιλούσαν όπως νόμιζαν ότι πρέπει να είναι ο πολιτικός λόγος. «Εμείς οι νέοι έχουμε όνειρα. Όνειρα για μια χώρα που δεν θα υπάρχει φτώχεια, αδικία και διακρίσεις». Η ΕΡΤ μετέδιδε τις συνεδριάσεις να δούμε τι αστέρια θα αναλάβουν μια μέρα. Η μέρα είναι σήμερα. Σήμερα η Βουλή των Εφήβων κυβερνάει την Ελλάδα και οι ‘Ελληνες το καταλαβαίνουν σαν πολιτικό λόγο. Οι άλλοι το καταλαβαίνουν σαν λόγια του αέρα.

Πηγή:sday.gr

Ακολουθείστε μας στο Google News