Τοποθέτηση της Σοφίας Ντούρου-Νομαρχιακή Σύμβουλος –
Μέλος του Γ.Π. Αν. Στερεάς-Εύβοιας του ΚΚΕ, στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Κύμης  για  τον ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 2

«Σε μια εποχή που αυξάνεται η φτώχεια, η ανεργία και τα λαϊκά προβλήματα οξύνονται, είναι υποκρισία από την πλευρά αυτών που προωθούν και στηρίζουν τη «Διοικητική Μεταρρύθμιση» να μιλούν για «ισχυρούς δήμους» που θα βελτιώσουν τη ζωή των εργαζομένων.
Για το Κ.Κ.Ε. το ζήτημα – πέρα από την μορφή- είναι γιατί γίνεται αυτή η αλλαγή και οι επιπτώσεις στους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Είναι το μόνο Κόμμα που καταψηφίζει στο σύνολό του τον Καποδίστρια 2. Είναι το μόνο Κόμμα που ανέδειξε την ουσία του Καποδίστρια Ι και επιβεβαιώθηκε πλήρως.
Οι δήμοι και η νομαρχία στην Εύβοια, υλοποιούν την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, της εμπορευματοποίησης υπηρεσιών και της προώθησης επιχειρηματικών συμφερόντων (υλοποίηση προγραμμάτων Υγείας – Πρόνοιας σε συνεργασία με χορηγούς, Συμπράξεις Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα , Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, περιβάλλον κ.ά.) Διαμορφώνουν τις υποδομές για να περάσουν όλες οι υπηρεσίες που οφείλει να παρέχει το Κράτος στην Αυτοδιοίκηση (Παιδεία, Υγεία, Μεταφορές, Πολιτισμός κ.ά.). Δημοτικές επιχειρήσεις, συμβάσεις με ιδιώτες, επιχειρησιακά προγράμματα που καλούνται να εκπονήσουν άμεσα η νομαρχία και οι δήμοι, συνιστούν εξοικείωση και προετοιμασία για το περιεχόμενο των διοικητικών αναδιαρθρώσεων.
Αντίθετα δεν προχώρησε κανένα ουσιαστικό έργο υποδομής όπως οδικοί άξονες(και όπου γίνονται θα τους διπλοπληρώνουμε), αντιπλημμυρικά, αντιδιαβρωτικά, αντικατολισθητικά, αντισεισμικά, αντιπυρικά έργα. Οι πυρόπληκτοι ακόμα περιμένουν τις αποζημιώσεις και την αποκατάσταση της περιοχής τους. Δεν υπάρχουν κατάλληλα σχολικά κτίρια, μαθητές κάνουν μάθημα σε νοικιασμένα μαγαζιά, κοντέινερς, ακατάλληλα και παλαιά κτίρια. Δεν υπάρχουν υποδομές υγείας νοσοκομείο και κέντρα υγείας υπολειτουργούν. Η ανεργία μεγαλώνει, η αγροτιά ξεκληρίζεται…

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. συνεχίζοντας το «έργο»  που ξεκίνησε το ΠΑΣΟΚ με τον Καποδίστρια 1, επιδιώκει τη συγκρότηση ενός αποτελεσματικότερου ταξικού μηχανισμού, προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων, του μεγάλου κεφαλαίου σύμφωνα με τις εντολές της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα παίξει αποφασιστικό ρόλο στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της επιχειρηματικότητας και την προσέλκυση επενδύσεων προς όφελος της πλουτοκρατίας φυσικά.
Θέλουν να διασπάσουν τον ενιαίο χαρακτήρα κοινωνικών τομέων όπως η Υγεία, η Πρόνοια, η Παιδεία. Να διευκολύνουν την κερδοσκοπική – εμπορική δραστηριότητα σε αυτούς τους τομείς και τη γρηγορότερη διείσδυση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.
Με το σχέδιο συμφωνούν και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Οι εκπρόσωποι του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και του ΛΑΟΣ έχουν επίσης συμφωνήσει και στα συνέδρια της ΚΕΔΚΕ, της ΤΕΔΚΝΑ και της ΕΝΑΕ.
Επικαλούνται – και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ αλλά και ο ΣΥΝ – τον όρο «αποκέντρωση» ως
επιχείρημα για να προχωρήσουν.
΄Ολοι μιλούν για λιγότερο κράτος και «αποκέντρωση». Μια «αποκέντρωση» που στην ουσία είναι συγκέντρωση για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων. Δηλαδή:
Θα υπάρχει μεγαλύτερη πληθυσμιακή συγκέντρωση και ευκολότερη πρόσβαση  για το κεφάλαιο σε τομείς οικονομίας, όπως ανάπτυξη νέων τομέων.
Θα σημειωθούν αλλαγές παραγωγικών δραστηριοτήτων (π.χ. για τη μείωση της αγροτικής οικονομίας). Λόγω της πληθυσμιακής συγκέντρωσης θα μεγαλώσει το αντικείμενο των μεγάλων δημόσιων έργων και θα αναλαμβάνουν την κατασκευή τους μόνο οι κολοσσοί του κλάδου.
Σε επίπεδο οικονομίας, η κυβέρνηση έχει προωθήσει ορισμένες αλλαγές που σχετίζονται με τη διοικητική δομή της χώρας.
Το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο μιλά για «βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και στην αύξηση της ελκυστικότητας της χώρας για την προώθηση παραγωγικών επενδύσεων στους κλάδους που διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα». Το σχέδιο απαιτεί «υιοθέτηση της αρχής της μέγιστης ευελιξίας στο σύστημα του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού» και την «έγκαιρη αντιμετώπιση προτάσεων ιδιωτικών επενδύσεων μεγάλης κλίμακας». Αυτό θα επιτευχθεί πιο αποτελεσματικά με τη μείωση των δήμων, των νομαρχιών και των περιφερειών, αφού έτσι τα μεγάλα – και όχι κατακερματισμένα σε μικρές χωρικές ενότητες – έργα υποδομής θα αναλαμβάνουν μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι.

Το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Αναφοράς (ΕΣΤΙΑ) 2007 – 2013 έχει στόχο να γίνει η Ευρώπη και οι περιφέρειές της οι πιο ελκυστικοί τόποι για τους επενδυτές. Οι επενδυτές μένουν μόνο με την προϋπόθεση της αύξησης της κερδοφορίας τους όπως έδειξε και η πρόσφατη εμπειρία της ΙΝΤΕΑΛ ΣΤΑΝΤΑΡΤ.
Οι νέες διαδικασίες αξιολόγησης και υλοποίησης του Δ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης στοχεύουν στη συγκέντρωση πόρων σε μεγάλα έργα και υποδομές. Επιχειρούν τη μείωση του αριθμού των τελικών δικαιούχων διαχείρισης της χρηματοδότησης σε κάθε περιφέρεια, νομό και κυρίως μικρότερων δήμων με ελλιπή τεχνική επάρκεια.
Η κυβέρνηση λοιπόν, στη βάση αυτών των κατευθύνσεων τροποποιεί τη διοικητική δομή διαχείρισης της χρηματοδότησης του κράτους και της ΕΕ. Διαμορφώνει πιο συγκεντρωτικούς επιτελικούς μηχανισμούς υλοποίησης και ελέγχου των αντιλαϊκών  αποφάσεων που προωθούνται.
Η οποιαδήποτε Διοικητική Δομή πρέπει να ενισχύει την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, να λειτουργεί προς όφελός τους ως λαϊκός θεσμός και να μην εξυπηρετεί το κεφάλαιο. Η «ανάπτυξη» δε γίνεται με διοικητικές αλλαγές. Το θέμα είναι ποιος ελέγχει την αναπτυξιακή διαδικασία, ποιο είναι το αποτέλεσμά της και ποιος ωφελείται. Η ανάπτυξη προς όφελος του λαού δεν είναι θέμα διοικητικής δομής αλλά διαφορετικής πολιτικής κατεύθυνσης. Τις ανάγκες της εργατικής τάξης, του λαού γενικότερα, μόνο ένα ενιαίο δημόσιο δωρεάν σύστημα στους τομείς κοινωνικού περιεχομένου – Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια – μπορεί να τις καλύπτει πλήρως. Ο σχεδιασμός μιας ανάπτυξης ανά τομέα και κλάδο, με κοινωνικά τα βασικά μέσα παραγωγής, και σύμφωνα με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, τις αναπτυξιακές δυνατότητες και προοπτικές προς όφελος των εργαζομένων, μπορεί να οδηγεί στη λαϊκή ευημερία».