Τη δυναμική και την πορεία του προφορικού λόγου μέσα στους αιώνες ανέπτυξε η ηθοποιός, νομικός και συγγραφέας Ελένη Καλλία σε σχετική εκδήλωση της Σχολής Τέχνης και Τεχνικής Προφορικού Λόγου, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Απριλίου στην Αίθουσα της Δ.Ε.Π.Α.Χ.

Με αφορμή το βιβλίο της από τις Εκδόσεις Παπαζήση, Η Ρητορική Τέχνη στην καθημερινή ζωή (ή Οι Αγαπημένοι της Πολύμνιας), η Ελένη Καλλία, αφού έκανε αναφορά στη μούσα της Αφήγησης και τους «αγαπημένους της» -που δεν είναι άλλοι από όλους όσοι προσπαθούν να πείσουν και να συγκινήσουν με τον προφορικό λόγο- ανέπτυξε την πορεία της Ρητορικής από την Αρχαία Ελλάδα μέχρι τη σημερινή Ευρώπη.
Στην ομιλία της, αρχικώς διευκρίνισε πως η αφήγηση, η ψυχολογία του ακροατηρίου, η δομή του λόγου κ. λπ. έχουν παραμείνει αναλλοίωτα μέχρι τις μέρες μας. Όπως ανέφερε στη συνέχεια, ο προφορικός λόγος εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο έργο του Ομήρου, ενώ οι πρώτοι δάσκαλοι της «Τέχνης της Πειθούς» έδρασαν τον 6ο π.Χ. αιώνα, αναζητώντας τα όριά της. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι στην Αρχαία Ελλάδα (και συγκεκριμένα στην Αθήνα) αναπτύχθηκε ο προφορικός λόγος, κι αυτό, διότι οι πολίτες της έπρεπε να διεκδικούν και να πείθουν για τις απόψεις τους.
Ο πρώτος που συστηματοποίησε τις γνώσεις της Ρητορικής ήταν ο Αριστοτέλης, ενώ στην Αθήνα τού 5ου π.Χ. αιώνα υπήρξαν δεινοί ρήτορες που έθεσαν τις βάσεις της. Συνήθως οι ρήτορες ήταν (κυρίως) πολιτικά πρόσωπα, τα οποία όμως ασχολούνταν παράλληλα σχεδόν με όλες τις τότε γνωστές Επιστήμες. Συνεπώς, με τον τρόπο αυτό, από πολύ νωρίς όλες οι Επιστήμες εμπεριέχονταν στα μαθήματα της Ρητορικής.
Η γνωστή φράση που λέει ότι «Έλληνας είναι όποιος έχει ελληνική παιδεία» ανήκει στον Ισοκράτη, ο οποίος είχε ιδρύσει Σχολή στην Αθήνα και ήταν ιδιαίτερα γνωστός ως σωστός παιδαγωγός. Το μεγαλύτερό του πλεονέκτημα ήταν ότι μπορούσε να «ξεκλειδώσει» τις ικανότητες των μαθητών του, αναδεικνύοντας τα υπέρ τους και ελαχιστοποιώντας τους τα κατά. Ο Λυσίας, ο οποίος έζησε κι αυτός στην Αθήνα και έγραφε ομιλίες που αγορεύονταν στα Δικαστήρια, πρόσθεσε την ηθοποιία στη Ρητορική. Αυτό σήμαινε ότι για κάθε άνθρωπο έφτιαχνε τον κατάλληλο λόγο, διατηρώντας παράλληλα όλους τους κανόνες της αρχαιοελληνικής γλώσσας. Ο Δημοσθένης ήταν ο τρίτος Έλληνας που παρουσίασε η Διευθύντρια της Σχολής Τέχνης και Τεχνικής του Προφορικού Λόγου, Ελένη Καλλία, με το μοναδικό της μειλίχιο και ζωντανό τρόπο. Όπως είπε, ο άνδρας αυτός χαρακτηρίζονταν για τη δεινότητά του και έδινε μεγάλη σημασία στην εκφορά του λόγου. Δύο ακόμη ρήτορες, από τη Ρώμη αυτή τη φορά, ο Κικέρωνας και ο Κοϊντιλιανός, επίσης άφησαν τα δικά τους ίχνη στην Τέχνη της Πειθούς. Ο τελευταίος, μάλιστα, υπεραμυνόταν της άποψης ότι «η γνώση πρέπει να είναι ευχάριστη» και δίδαξε στην πρώτη κρατική σχολή ρητορικής που δημιουργήθηκε.
Από την αρχαιότητα και μετά, στο σύνολο του ευρωπαϊκού χώρου άρχισε να δίνεται λιγότερη έμφαση στον προφορικό λόγο, χωρίς ωστόσο να χάνεται η σημασία του, ενώ παράλληλα άρχισε να δίνεται περισσότερη στο γραπτό.
Τέλος, αυτό που κατέστη σαφές από την ομιλήτρια, ήταν ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν τη δυνατότητα να μάθουν να μιλούν σωστά, δηλαδή με τέτοιο τρόπο, ώστε να πείθουν, να διεκδικούν, να συγκινούν. Κι αυτό δεν άργησε να φανεί εμπράκτως, αφού δύο μαθήτριες και ένας μαθητής της Σχολής, παρουσιάζοντας τα δικά τους κείμενα, «έκλεισαν» την εκδήλωση: Η Δέσποινα Κοντάκη και ο Σωτήρης Κλημεντίδης απάγγειλαν τα ποιήματά τους, ενώ η Νατάσα Πολυγύρου έκανε, με το δικό της τρόπο, μία παρουσίαση στους Αγαπημένους της Πολύμνιας.