Η Ελληνική Εταιρεία Κλινικής Κυτταρολογίας με νέα επιστολή της στον Πρωθυπουργό, κ.Παπανδρέου ζητά τη διατήρηση του Δήμου Κύμης και εκφράζει την αντίθεσή της στη συνένωση με τους λοιπούς Δήμους της κεντρικής Εύβοιας.  

Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ
 Στην συνέχεια της προηγούμενης επιστολή μας ( 15/03/10αρ πρωτ 65) σχετικά με την πλήρη υποστήριξη μας στη διατήρηση του ιστορικού Δήμου Κύμης σας υπενθυμίζουμε ότι:
 Η Κλινική Κυτταρολογία είναι ιατρική ειδικότητα, η οποία ιδρύθηκε το 1962 από τον ίδιο Γ.Ν. Παπανικολάου.
 Η Ελληνική Εταιρεία Κλινικής Κυτταρολογίας απαρτίζεται από γιατρούς Κυτταρολόγους, συνεχιστές του έργου του μεγάλου Έλληνα επιστήμονα Ερευνητή και στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της, έχει αναπτύξει, ισχυρούς δεσμούς με την Κύμη, την ιδιαίτερη πατρίδα του Γ.Ν. Παπανικολάου.
 Συμμετέχει με τον εκάστοτε Πρόεδρό της στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ινστιτούτου Τεκμηρίωσης, Πληροφόρησης και Έρευνας του Καρκίνου ΄’Γ.Ν.Παπανικολάου’’, το οποίο ίδρυσε ο Δήμος Κύμης και έχει στους σκοπούς του την ανάδειξη και τη συνέχιση του έργου και της προσφοράς του Κυμαίου Γιατρού.
 Τον Ιανουάριο του 2009 πραγματοποιήθηκε στην Κύμη με μεγάλη επιτυχία η τελετή λήξης του 8ου Πανελλήνιου Συνέδριου, που ήταν αφιερωμένο στα 125 χρόνια από τη γέννηση του Γ.Ν.Παπανικολάου, με συμμετοχή πολλών Ελλήνων, αλλά κυρίως ξένων συνέδρων ( κύριος ομιλητής του Συνεδρίου ο Dr Harald zur Hausen, Νόμπελ Ιατρικής 2008), οι οποίοι επιθυμούσαν να επισκεφτούν τη γενέτειρα του και πολλοί το έκαναν.
 Φέτος το Μάιο, στο Πανεπιστήμιο CORNELL, εκεί που έκανε τις μεγάλες του έρευνες, θα συνδιοργανώσουμε με το Ινστιτούτο Παπανικολάου και την HELLENIC MEDICAL SOCIETY της Νέας Υόρκης ( ιδρύθηκε από τον Γ Ν Παπανικολάου), την ετήσια εκδήλωση προς τιμή του.
 Τον Σεπτέμβριο 2010, θα φιλοξενηθεί στην Κύμη το 3ο Ευρωπαϊκό Tutorial Κυτταρολογίας, επιστημονική εκδήλωση, της οποίας η διοργάνωση ανατέθηκε στην Εταιρεία μας, μετά από ψηφοφορία των κρατών-μελών της European Federation of the Cytology Societies, με ψήφους 12 υπέρ της Κύμης και 3 υπέρ της Νορβηγίας και θα έχει διεθνή συμμετοχή.
 Η Κύμη έχει ιδιαίτερη σημασία για εμάς γιατί πληροί τις προϋποθέσεις και πρέπει να θεωρείται σημείο παγκόσμιας αναφοράς σε ό,τι αφορά την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση του καρκίνου και να καθιερωθεί ως πόλος έλξης Ιατρικών Συνεδρίων, Ημερίδων και άλλων Επιστημονικών δραστηριοτήτων.
 Για τους παραπάνω λόγους και πολλούς άλλους , υποστηρίζουμε την 1η πρόταση του Υπουργείου Εσωτερικών που είναι και αίτημα του Δήμου Κύμης και προβλέπει δύο ξεχωριστούς Δήμους στην περιοχή, διατηρώντας έτσι η Κύμη την αυτονομία της.
 Θεωρούμε δε αδιανόητο το Υπουργείο να προτείνει ένα Δήμο με το όνομα του Γεωργίου Παπανικολάου και με έδρα όχι τη γενέτειρά του, την Κύμη, αλλά άλλη πόλη.
 Μια τέτοια εξέλιξη όχι μόνο δεν θα αποτελέσει τιμή για τον Γεώργιο Παπανικολάου αλλά θα είναι και μεγάλη προσβολή στη μνήμη του.
Με τιμή για την Ελληνική Εταιρεία Κλινικής Κυτταρολογίας