Το γέλιο είναι η συντομότερη απόσταση μεταξύ δύο ανθρώπων
Borge Victor (αμερικανός κωμικός και πιανίστας, 1909-)
 

Με θέμα το γέλιο έχουν γραφτεί πολλές εργασίες, έχουν διεξαχθεί αρκετές έρευνες, έχουν σκηνοθετηθεί εκατοντάδες έργα και έχουν εκδοθεί πάρα πολλά βιβλία.
Σπουδαίοι άνθρωποι, σε διάφορες εποχές, όπως ο Αριστοτέλης, ο Καντ, ο Σπινόζα, ο Μπωντλαίρ, ο Δαρβίνος, ο Φρόιντ, ο Μπέργκσον, έχουν ασχοληθεί με το γέλιο, προσπαθώντας να αποκρυπτογραφήσουν το ‘μαγικό’ σχεδόν μηχανισμό που κάνει τους ανθρώπους να γελάνε.
Οι γιατροί, από πολύ παλιά, συστήνουν τα γέλιο στους ασθενείς τους καθώς έχει επιβεβαιωθεί η ευεργετική του ιδιότητα. Ο καθηγητής Yves Pelicie, βεβαιώνει πως όταν γελάμε με την καρδιά μας η διέγερση του γέλιου προκαλεί βιοχημικές  μεταλλαγές στον εγκέφαλο και δημιουργεί μέσα από τους νευρομεταδότες μια κατάσταση ευφορίας.
Για τον Ρίτσαρντ Μουλκάστερ, άγγλο γιατρό του 16ου αιώνα, το γέλιο είναι μια υγιής σωματική άσκηση. Βοηθά τα μελαγχολικά άτομα και εκείνα που έχουν το στήθος και τα χέρια κρύα γιατί μετακινεί πολύ αέρα στο στήθος και παράγει μια θερμοκρασία που ‘μαστιγώνει’ το αίμα. Ένας άλλος γιατρός, επίσης του 16ου αιώνα, έλεγε πως η χαρά προκαλεί κινήσεις που διαστέλλουν την καρδιά, στη συνέχεια το διάφραγμα και έτσι οδηγούν σε καλύτερη αναπνοή.
Ο Boyer και ο Brambilla σύγχρονοι των προηγούμενων, συμφωνούν και προσθέτουν πως οι συγκινήσεις είναι ολέθριες ενώ το γέλιο και η ελπίδα διευκολύνουν την επούλωση των πληγών.
Τον 18ο αιώνα ένας διάσημος χειρουργός της εποχής απαγόρευε στους ασθενείς του την οργή, το μίσος και τη στεναχώρια και τους υπενθύμιζε πως το κορμί δυναμώνει με τη χαρά και εξασθενεί με τη λύπη.
Τον 19ο αιώνα ο Χέμπερτ Σπένσερ ανέφερε  πως το γέλιο απελευθερώνει την υπερβολική ένταση ενώ ο γερμανός γιατρός Gottleb Hupland βλέπει το γέλιο σαν το καλύτερο σύμμαχο για μια καλή πέψη.
Το γέλιο λοιπόν επιδρά θετικά στον ανθρώπινο οργανισμό και ψυχισμό αποτελώντας αναγκαία προϋπόθεση για τη σωματική υγεία και πρωταρχικό κριτήριο ψυχικής υγείας και ισορροπίας.
Το γέλιο και η χαρά παίζει σημαντικό ρόλο και στην ανάπτυξη των παιδιών, τόσο σε σωματικό επίπεδο όσο και σε ψυχικό. 
Ο Δρ. Henri Rubinstein αναφέρει πως το γέλιο δημιουργεί μια σχέση ανάμεσα σε αυτούς που γελούν ενώ για τα βρέφη και τα παιδιά αποτελεί το πρώτο κοινωνικό φαινόμενο.
Μόλις το παιδί αρχίσει να  καταλαβαίνει τον κόσμο γύρω του ανταποκρίνεται στο χαμόγελο της μητέρας του και των άλλων. Αργότερα, όταν το παιδί μεγαλώνει μαθαίνει πολύ γρήγορα ότι το χαμόγελο δημιουργεί έναν κοινωνικό δεσμό και ρίχνει τα ‘φράγματα’. Αντιλαμβάνεται πως είναι πολύ δύσκολο να γίνουν επικίνδυνοι εκείνοι που έχουν γελάσει μαζί του, γιατί το χαμόγελο αφοπλίζει, γκρεμίζει τις τυπικότητες και δημιουργεί μια ‘συνενοχή και συναίνεση’.
Στο σημείο αυτό χρειάζεται να επισημάνουμε πως για ένα παιδί αποτελεί μεγαλύτερη τραυματική εμπειρία η απειλή, ο εκφοβισμός ή η οποιαδήποτε απρόβλεπτη μορφή βίας από τους ανθρώπους που έχει νιώσει δικούς του και που τους θεωρεί καλούς, τρυφερούς και χαμογελαστούς.
Οι γονείς που δεν έχουν σταθερή στάση και άλλοτε χαμογελούν για μια συμπεριφορά του παιδιού τους και άλλοτε, για την ίδια συμπεριφορά, αντιδρούν με τιμωρία, φωνές, θυμό δημιουργούν στο παιδί έλλειψη εμπιστοσύνης στον εαυτό του και στους άλλους, μειώνουν την αυτοπεποίθηση του, το καθιστούν ανήμπορο να αποκωδικοποιήσει τα μηνύματα του περιβάλλοντος του και το μαθαίνουν να ζει σε συναισθηματική σύγχυση.
Το παιδί που μεγαλώνει μην γνωρίζοντας για ποιες συμπεριφορές του θα υποστεί συνέπειες και ποιες συμπεριφορές του χαίρουν της αποδοχής και εκτίμησης των σημαντικών ανθρώπων του περιβάλλοντος του, σταδιακά νιώθει ότι ο εαυτός του έχει πρόβλημα, έχει άδικες ενοχές αλλά ταυτόχρονα δεν μπορεί να αποφύγει να μην φέρεται προβληματικά.
Στις μέρες μας δυστυχώς οι άνθρωποι δεν γελάνε . Πολλοί περιμένουν τη στιγμή της πλήρης ευτυχίας για να γελάσουν κινδυνεύοντας έτσι να μην γελάσουν ποτέ.
Κάποιοι άλλοι έχουν συνδέσει το γέλιο με ενοχή μην επιτρέποντας στον εαυτό τους να γελάσει (π.χ. “έχει τόσα προβλήματα ο άνδρας μου στη δουλειά του που δεν μπορώ να δείξω ότι εγώ χαίρομαι με την δική μου προαγωγή, θα νιώσει ότι δεν του συμπαραστέκομαι”).
Άλλοι έχουν συνδέσει το γέλιο και τη χαρά με φόβο και βίαιες καταστάσεις (π.χ.: “κάθε φορά που γελάω με την καρδιά μου φοβάμαι ότι θα μου βγει ξινό” / “θυμάμαι ότι όταν είχαμε, σε γιορτές, κόσμο στο σπίτι μας και γελούσαμε όλοι με διάφορα αστεία, στο τέλος οι μεγάλοι πάντα κατέληγαν, απρόσμενα, σε παρεξήγηση και έντονο καυγά. Φοβόμουν και παρακαλούσα την επόμενη φορά να μην αρχίσουν τα αστεία. Δεν ήθελα να χαιρόμαστε, δεν ήθελα να γιορτάζουμε και μέχρι σήμερα όταν είμαι σε παρέες, που πειράζονται μεταξύ τους, ανησυχώ, δεν παίρνω μέρος στα αστεία τους και αποφεύγω να γελάω”).
Υπάρχουν άνθρωποι που γελάνε για να είναι ευχάριστοι και αποδεκτοί από το περιβάλλον τους, φοβούμενοι ότι αν δείξουν τη θλίψη τους θα τους απορρίψουν. Αυτό το ‘ψεύτικο γέλιο’ δεν είναι ευεργετικό. Είναι καταπιεστικό! Και ότι καταπιέζει τις ανάγκες και τα συναισθήματα μας έχει αρνητικές συνέπειες στην σωματική και ψυχική υγεία μας.           
Αναρωτηθείτε τους βαθύτερους λόγους που σας στερούν το γέλιο σας και απαγκιστρωθείτε από αυτούς. Μην ξεχνάτε πως το γέλιο και  το κωμικό υπάρχει παντού και πάντα γύρω μας, αρκεί να μπορείτε να το εντοπίζετε αφιερώνοντας λίγο από το χρόνο σας και αφήνοντας στην άκρη ενοχές, φόβους, προκαταλήψεις.
Υπάρχει μέσα σε όλους μας ένα μικρό παιδί που θέλει να γελάει, να χαίρεται, να ελπίζει, να ζει ευχάριστα! Οφείλουμε  να το ικανοποιούμε!
Μη διστάζετε να γελάτε όταν παρουσιάζεται η ευκαιρία γιατί το γέλιο είναι πηγή ζωής!


….και αν δεν υπάρχουν λόγοι για να χαμογελάτε ΜΠΟΡΕΙΤΕ να τους δημιουργήσετε…     


Κατερίνα Κ. Μιχαηλίδου
Σύμβουλος – Ψυχοθεραπεύτρια
Ατόμων, Οικογενειών, Ομάδων
Μέλος της E.F.T.Α., ΕΛ.Ε.ΣΥ.Θ., E.A.C.-Ε.Ε.Σ., A.G.P.A.
Δέχεται Χαλκίδα και Αθήνα
Αβάντων 19, 34100
Τηλ: 22210 29386 / 24900