Αν υπήρχε ο όρος «εξαγωγή μόρφωσης» τότε σίγουρα η Εστία Γνώσης και Πολιτισμού Χαλκίδας θα είχε την …μερίδα του λέοντος, αφού για άλλη μια φορά η επιστημονική της ομάδα , μέσω του πρωτοποριακού προγράμματος «ΤηλΕστία», δίδαξαν Αστρονομία, Μαθηματικά και Λογοτεχνία σε Ελληνόπουλα της Γερμανίας.

Το πρόγραμμα «ΤηλΕστία «πραγματοποιείται εφέτος, με την χρηματοδότηση της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδας, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων, πράγμα για το οποίο η επιστημονική ομάδα της Εστίας εκφράζει για μια ακόμη φορά τις ευχαριστίες της.

Στα πλαίσια αυτού του προγράμματος, την Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012, τα Ελληνόπουλα του 1ου Ελληνικού Λυκείου Μονάχου, μέσω των σύγχρονων συστημάτων τηλ-εκπαίδευσης, που πρώτη εφάρμοσε η Εστία Γνώσης και Πολιτισμού Χαλκίδας,  έκαναν κοινό (!) μάθημα με το 2ο Λύκειο Χαλκίδας, που παρευρέθηκε στην έδρα της Εστίας στο Κόκκινο Σπίτι.

Παρόμοια τηλε-εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε και την επόμενη μέρα, 9 Μαρτίου, μεταξύ του 2ου Ελληνικού Γυμνασίου Μονάχου και του Γυμνασίου  Αυλώνας.

Την Δευτέρα 12 Μαρτίου ολοκληρώθηκε αυτός ο κύκλος μαθημάτων με μια σύνδεση μεταξύ του Λυκείου του Άουξμπουρκ και της Γερμανικής Σχολής Αθηνών, η οποία σημειωτέον, επισκέφτηκε την Εστία Χαλκίδας για 5η συνεχή χρονιά.

Όλοι οι μαθητές και οι καθηγητές που παρακολούθησαν τα μαθήματα – διαλέξεις, έδειξαν να ενθουσιάζονται αφ ενός με την αρτιότητα των τεχνικών μέσων  και αφ εταίρου με την αναμφισβήτητη επιστημονική και εκπαιδευτική κατάρτιση των καθηγητών της Εστίας.

Ο Δρ Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Αντώνης Αντωνίου στην Αστρονομία, οι μαθηματικοί της Εθνικής Εστίας Επιστημών Άρης Μαυρομάτης και Αποστόλης Παπανικολάου στην «Τέχνη και Μαθηματικά» και ο Δρ Φιλολογίας και Σχολικός Σύμβουλος Άγγελος Μαντάς στο αφιέρωμά του για τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, με τον τρόπο διδασκαλίας τους αιτιολόγησαν το γεγονός ότι η Εστία Γνώσης και Πολιτισμού Χαλκίδας έχει αποκομίσει τις καλύτερες κριτικές από την πανελλήνια μαθητική και την ευρύτερη εκπαιδευτική κοινότητα και έχει χαρακτηριστεί ως ένας από τους καλύτερους εκπαιδευτικούς προορισμούς των Ελληνικών σχολείων.

Η ομογένεια του Μονάχου και του Άουξμπουρκ, μετά από την επιτυχία των μαθημάτων μέσω του προγράμματος «ΤηλΕστία», σχεδόν «απαίτησαν» και πήραν τις διαβεβαιώσεις από τους υπεύθυνους της Εστίας Γνώσης και Πολιτισμού, ότι σύντομα, με έξοδα των Ελληνικών κοινοτήτων, θα μόνιμα «studios» στις συγκεκριμένες πόλεις για καθημερινή (!) επικοινωνία των μαθητών με την Εστία Γνώσης και Πολιτισμού Χαλκίδας.

Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του προέδρου της ομοσπονδίας συλλόγου γονέων και κηδεμόνων Γερμανίας, κ. Απόστολου Τάγκα, που μεταξύ άλλων τόνισε «… δεν μπορείτε να καταλάβετε εσείς εκεί στην Ελλάδα πόσο σημαντικές είναι τέτοιες ενέργειες για μας εδώ στην ξενιτιά. Όλοι οι Χαλκιδέοι πρέπει να είναι υπερήφανοι, που μέσω του Δήμου τους, προσφέρουν τέτοιες στιγμές στα παιδιά μας»