«Η Εύβοια στήριξε ΣΥΡΙΖΑ παρά τα πολλά παράπονα» τιτλοφορείται το ρεπορτάζ της εφημερίδας Καθημερινή.
Το ρεπορτάζ έγινε με αφορμή την άφιξη της μέχρι πρότινος πρωθυπουργού Βασιλική Χριστοφίλου στη Χαλκίδα, προκειμένου να ασκήσει το εκλογικό της δικαίωμα.
Το 10ο Δημοτικό Σχολείο Χαλκίδας βρίσκεται σε μία υποβαθμισμένη γειτονιά στις παρυφές της πόλης. Στην πρόσοψη του κτιρίου τα σημάδια της φθοράς είναι εμφανή. Στην είσοδο του σχολείου, αστυνομικοί έδιναν οδηγίες σε παριστάμενους Ρομά να μετακινήσουν το όχημά τους και να φύγουν. Εκείνοι όμως ήθελαν να παρακολουθήσουν το θέαμα: σε λίγα λεπτά αναμενόταν η έλευση της υπηρεσιακής πρωθυπουργού –με καταγωγή από τη Χαλκίδα– Βασιλικής Θάνου.
Η κ. Θάνου κατέφθασε ακριβώς στην ώρα της, στις 11.30, περιστοιχισμένη από ένα σύννεφο ανδρών της ασφάλειας, αστυνομικών, τοπικών αρχόντων και ψηφοφόρων, ανέβηκε στον α΄ όροφο του σχολείου, στο εκλογικό της τμήμα. Ενώ ψήφιζε, μία κυρία παρατήρησε δηκτικά ότι «ευτυχώς που ήρθε η πρωθυπουργός να ψηφίσει και καθάρισαν την περιοχή». Αφού το σύννεφο πέρασε, η «Κ» βρήκε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους ψηφοφόρους, η ροή των οποίων προς τις κάλπες ήταν μάλλον αραιή. Το έλλειμμα ενθουσιασμού ήταν έντονα αισθητό.
«Είναι αδιάφορες αυτές οι εκλογές. Οποιος και να βγει, τα ίδια θα κάνει» δηλώνει η Αργυρούλα, δικηγόρος στο επάγγελμα. Τη διακόπτει μία πιο ηλικιωμένη κυρία, την οποία συνοδεύει –ενδεχομένως– η μητέρα της, η οποία είναι αγανακτισμένη. Αυτό που την έχει εξοργίσει είναι το θέμα των συντάξεων (είναι 72 ετών). «Τα ψέματα συνεχίζονται» λέει. «Πρέπει να σταματήσουν. Δεν ανεχόμαστε πια να μας κοροϊδεύουν. Από ό,τι μας είχαν τάξει τον Ιανουάριο, δεν έγινε τίποτα». Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο Νίκος, σαραντάρης χειριστής γερανού, που λέει ότι η ψήφος για ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα «θα οδηγήσει στα ίδια αδιέξοδα».
Προνομιακή περιοχή
Η Εύβοια, ωστόσο, είναι μία προνομιακή περιοχή για τον ΣΥΡΙΖΑ. Στις εκλογές του Ιανουαρίου επικράτησε στο νησί με 40,5% έναντι 23,7% της Ν.Δ. Την Κυριακή, η διαφορά αυτή μειώθηκε ελάχιστα (39,9% έναντι 24%). Στο δημοψήφισμα του Ιουλίου, το ποσοστό του «όχι» στον Δήμο Χαλκιδέων έφτασε το 70,1%.
Ο κ. Τσίπρας εξακολουθεί να έχει θερμούς υποστηρικτές στην περιοχή. Η Στέλλα Χρυσοστομίδου, ιδιωτική υπάλληλος, εκφράζει την πίστη της «στον Αλέξη». «Είναι ο μόνος που είναι ηγέτης και μπορεί να κυβερνήσει» λέει, κάτι που «δεν τον άφησαν» να κάνει τους προηγούμενους μήνες. Ο Δημήτρης Χιώτης, εργάτης σε βιομηχανία αλουμινίου, αν και δεν ελπίζει σε πολλά, είπε στην «Κ» ότι ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ «αξίζει μία δεύτερη ευκαιρία».
«Ενα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της περιοχής στα χρόνια της κρίσης είναι η αποβιομηχάνιση και η πολύ μεγάλη ανεργία» λέει στην «Κ» ο δήμαρχος Χαλκιδέων Χρήστος Παγώνης, μιλώντας για εργοστάσια που έκλεισαν όπως αυτά της τσιμεντοβιομηχανίας Lafarge και της Σέλμαν (ξυλεία). Ο δήμος ήταν από αυτούς που συμμετείχαν στο πιλοτικό πρόγραμμα του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος πέρυσι, με 5.500 ωφελούμενους. Αλλά το πρόγραμμα καταργήθηκε μετά το πρώτο εξάμηνο, λόγω της αλλαγής κυβέρνησης. «Στις καλές εποχές, χιλιάδες εργάτες από όλη την Ελλάδα έρχονταν να δουλέψουν εδώ – σε εργοστάσια χημικών, λιπασμάτων, στα ναυπηγεία, σε επεξεργασία σιδήρου, στη Neoset» λέει ο κ. Παγώνης. «Ολα αυτά τώρα έχουν γίνει κουφάρια».
Ο Θόδωρος Χρήστου, ένας ψηφοφόρος που ήταν ακόμα αναποφάσιστος όταν του μιλήσαμε, ενσαρκώνει τα αδιέξοδα που περιγράφει ο δήμαρχος. Ετών 56, απόφοιτος του Πολιτικού Τμήματος του Παντείου, δούλευε 17 χρόνια ως «αποθηκάριος» στην εταιρεία Plexaco στο Σχηματάρι, ώς το 2014, όταν η εταιρεία πτώχευσε.
Σήμερα, είναι σε καθεστώς εκκαθάρισης, και εκείνος δεν προσδοκά ότι θα του καταβληθούν ποτέ τα χρωστούμενα δεδουλευμένα. Οπως λέει, με την αλλαγή της σχετικής νομοθεσίας (του κώδικα πολιτικής δικονομίας), «ο εργαζόμενος έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα» στην ιεραρχία των αποζημιώσεων. Ο κ. Χρήστου, που είναι παντρεμένος με δύο παιδιά, σήμερα κάνει delivery για τoπικό ψητοπωλείο – εργάζεται 10 ώρες την ημέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα. Αγωνιά για τον μικρό γιο του, για το αν θα έχει μέλλον παρότι είναι «τρομερός μαθητής» και λέει ότι για να υπάρξει ελπίδα, «πρέπει να εκλείψουν τα παλιά στερεότυπα περί αυτοδυναμίας, οι ιδεολογικές αποκλίσεις πρέπει να μπουν στην μπάντα και τα κόμματα να συνεργαστούν για το καλό του κόσμου». Ακούει κανείς;
Πηγή: kathimerini.gr
Ακολουθείστε μας στο Google News