Οι πρώτες ομάδες της Χαλκίδας ήταν οι 2 ερασιτεχνικές Σφαίρα και Ελευθερία, οι οποίες ιδρύθηκαν το 1924. Από την συγχώνευση των 2 Ερασιτεχνικών αυτών ομάδων δημιουργήθηκε το 1925 η Ένωση Χαλκίδας, η πρώτη επαγγελματική ομάδα στην Χαλκίδα.

Το 1962, η Ένωση Χαλκίδας, συγχωνεύτηκε με την Προποντίδα και την ΑΕΚ Χαλκίδας, και δημιούργησαν τον Εύριπο, ο οποίος για 5 χρόνια αγωνιζόταν στην Β’ Εθνική. Το 1967 οι 2 ομάδες της Χαλκίδας που αγωνιζόντουσαν στην Β’ Εθνική, Εύριπος και Ολυμπιακός Χαλκίδας, συγχωνεύτηκαν και δημιούργησαν τον ΑΟ Χαλκίς.

Γιάννης Μπουροδήμος, Υποψήφιος Βουλευτής Εύβοιας ΚΙΝΑΛ - 2019

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΑΟΧ…
Το ποδόσφαιρο της Εύβοιας, ξεκίνησε από την Χαλκίδα και στη συνέχεια εξαπλώθηκε σε όλη την Εύβοια. Μετά τον πόλεμο του 1916-17, οι πρόσφυγες που ήρθαν στην Χαλκίδα, έδωσαν τα πρώτα ποδοσφαιρικά στοιχεία στην τοπική κοινωνία. Οι πρώτες ομάδες δημιουργούνται, Τα πρώτα παιχνίδια στις πλατείες, είναι πλέον γεγονός. Το Πλάτωμα, το Καφενεδάκι, το Κάστρο, η Αγία Βαραβάρα, ο Άγιος Ιωάννης, ο Βελής Μπαμπάς, το Δέλτα, έχουν την δική τους ποδοσφαιρική ζωή.
– Έφηβος
Το 1917 ο Τάσος Περγόπουλος, με ποδοσφαιριστές από το Καφενεδάκι και τον Άγιο Δημήτριο, δημιουργεί μια ανεξάρτητη ομάδα, την καλύτερη της εποχής με όνομα «Έφηβος». Αυτή η κίνηση δεν μένει για πολύ, καθώς ο Περγόπουλος αποχωρεί για την Αμερική.
– Σφαίρα, Ελευθερία
Το 1924, ιδρύθηκε η πρώτη ποδοσφαιρική ομάδα, από μαθητές και άλλους φίλους. Ένας από τους ιδρυτές, ο Γεώργιο Αρσενάκης, είχε φέρει από την ομάδα της γειτονιά του στην Αθήνα μια σφραγίδα που έγραφε «Ποδοσφαιρικός Σύλλογος Σφαίρα». Αφού βρέθηκε η σφραγίδα τυχαία, βάφτισαν την ομάδα «Σφαίρα».

Οι νέοι πήραν τις φανέλες, τις πήγαν στο βαφείο του Γιάννη Χάνου ο οποίος τις έβαψε όλες πράσινες.

Στα «Κανατάδικα», στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη, μερικά προσφυγόπουλα, ίδρυσαν μια ομώνυμη ομάδα και αγωνιζόντουσαν με τις άλλες ανεξάρτητες ομάδες της Χαλκίδας και κυρίως με την Σφαίρα.

Τον ίδιο χρόνο από την Καλαμάτα, ήρθε ο Γεώργιος Μιχαηλίδης, πρόσφυγας από την Κωνσταντινούπολη, ο οποίος εγκαταστάθηκε στα παραπήγματα του Άγιου Ιωάννη. Έφερε μαζί του φανέλες, οι οποίες πάνω είχαν μία στάμπα με το γράμμα «Ε». Ανέλαβε την ομάδα των Κανατάδικων, την οργάνωσε και την ονόμασε «Ελευθερία». Αυτή ήταν η δεύτερη ομάδα της Χαλκίδας.

– Ένωσις Χαλκίδας
Οι 2 ομάδες, Σφαίρα και Ελευθερία, έδιναν συνέχεια αγώνες οι οποίοι είχαν συγκεντρώσει το ενδιαφέρον αρκετών ανθρώπων. Το ενδιαφέρον μεγάλο και το θέαμα ικανοποιητικό με αποτέλεσμα οι άνθρωποι των 2 ομάδων να ενώσουν τις δυνάμεις τους, να συγχωνευτούν σε ένα σύλλογο, αφού πρώτα αυτοδιαλυθούν. Έτσι το ιστορικό έτος του 1925, ιδρύθηκε η «Αθλητική Ένωσις Χαλκίδος», σύλλογος που αναγνωρίστηκε από το πρωτοδικείο, τον ΣΕΓΑΣ και το υπουργείο εσωτερικών. Πρώτος πρόεδρος του πρώτου επίσημου συλλόγου της Χαλκίδας, ήταν ο Μάνος Στεφανίδης.

– Ολυμπιακός Σ.Φ. Χαλκίδας
Το 1926, υπήρχαν άλλες 2 ομάδες στην Χαλκίδα, ο Ηρακλής από την περιοχή Κάστρο (σημερινή Αγία Παρασκευή) και ο Άρης από την Αγία Βαρβάρα. Ναυτικοί που ερχόντουσαν στην Χαλκίδα, είχαν ενημερώσει ότι στον Πειραιά, είχε δημιουργηθεί μια ομάδα, ο Ολυμπιακός. Έτσι ο Π. Σακελλαράκης και ο Γ. Σταύρου, δημιούργησαν τον Ολυμπιακό Χαλκίδος. Ο Ολυμπιακός αγωνίστηκε 1 φορά Α’ Εθνική (1963-64), 7 φορές στην Β’ Εθνική και 2 φορές στην Γ’ Εθνική.

– Προποντίδα, ΑΕΚ Χαλκίδας
Το 1929, ιδρύθηκαν επίσημα άλλες 2 ομάδες της Χαλκίδας. Η Προποντίδα και η ΑΕΚ Χαλκίδας.

– Εύριπος
Το 1962, σε μια γενική συνέλευση που είχαν οι ομάδες Ένωσις Χαλκίδας, Προποντίδα και ΑΕΚ Χαλκίδας, αποφάσισαν την ίδρυση μιας καινούριας ομάδας. Στην ουσία η Ένωσις Χαλκίδας μετονομάστηκε σε ΑΟ Εύριπος, ενώ η Προποντίδα και η ΑΕΚ, θα συνέχιζαν την δράση τους ως φυτώρια του νεοϊδρυθέντος σωματείου. Ο Εύριπος αγωνίστηκε στην Β’ Εθνική μέχρι την αγωνιστική περίοδο 1966-67 (5 σεζόν).

– ΑΟ ΧΑΛΚΙΣ
Ο ΑΟ Χαλκίς ήταν ένα αίτημα χιλιάδων φιλάθλων της Χαλκίδας. Όλοι είχαν ένα όραμα για μια μεγάλη ομάδα της Χαλκίδας. Ο συναγωνισμός των 2 ομάδων τότε στην Β’ Εθνική (Ολυμπιακού και Εύριπου), αλλά και ο διχασμός της πόλης, ήταν η αιτία για την δημιουργία μιας δυνατής ομάδας. Αποτέλεσμα ήταν, ο τότε Δήμαρχος της Χαλκίδας, Δημήτρης Σκούρας και ο τότε Ταξίαρχος της σχολής Πεζικού, Ιωάννης Μαρτίνος, να ωθήσουν τις διοικήσεις των του Ολυμπιακού Χαλκίδος και του Εύριπου, να συζητήσουν το θέμα, της συγχώνευσης.

Σε μια ιστορική γενική Συνέλευση στον κινηματογράφο Νίκη, το καλοκαίρι του 1967, τα δύο πρώτα θέματα τα οποία τέθηκαν για συζήτηση, ήταν η ονομασία της νέας ομάδας και η επιλογή της νέας διοίκησης. Τότε όλοι ομόφωνα αποφασίσανε το όνομα Α.Ο. ΧΑΛΚΙΣ (Αθλητικός Όμιλος Χαλκίς), γιατί θέλανε να εκπροσωπεί επάξια την πόλη της Χαλκίδας. Στο άλλο θέμα της Διοίκησης και πάλι ομόφωνα αποφασίστηκε Πρόεδρος να είναι ο τοτε αιρετός Δήμαρχος, Δημήτρης Σκούρας και το δε Δ.Σ. (επταμελές), από να έχει σαν μέλη από τρεις συμβούλους που θα προερχόντουσαν από κάθε ομάδα.

Το πρώτο Δ.Σ. του ΑΟ Χαλκίς:
Πρόεδρος: Δημήτριος Σκούρας (Δήμαρχος Χαλκίδας)
Α’ Αντιπρόεδρος: Π. Παπαβασιλείου
Β’ Αντιπρόεδρος: Κ. Αλεξάνδρους
Γεν. Γραμματέας: Κ. Χαραμαντίδης
Ταμίας: Γ. Αναστασιάδης
Μέλη: Β. Γεωργίου, Κ. Λαθούρας, Ι. Τσομώκος, Γ. Χαλεπάς

Διαβάστε περισσότερα στο Chalkida Fans Gate -3-: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΑΟ ΧΑΛΚΙΣ