Το θέμα χωροθέτησης και κατασκευής ΧΥΤΥ στη Νότια Εύβοια συζητήθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κύμης – Αλιβερίου. Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι ένα εκ των πιο σημαντικών προβλημάτων που οφείλουν οι Δήμοι να διαχειριστούν μέσα στα επόμενα χρόνια με άμεσες και ουσιαστικές λύσεις.

Η Δημοτική Αρχή Κύμης – Αλβερίου σε ανακοίνωσή της παρουσιάζει τη δική της θέση επί του ζητήματος του ΧΥΤΥ, που συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Συγκεκριμένα αναφέρει:

Με τα λόγια «ο λαός μας εξέλεξε για τα δύσκολα» ο Δήμαρχος Δημήτρης Θωμάς έφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 23-3-2011 την επικύρωση της Προγραμματικής Σύμβασης με τον Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων Νότιας Εύβοιας. Η συμφωνία προβλέπει την ανάληψη ευθύνης εκ μέρους του Δήμου να δοθεί λύση στο καυτό θέμα της χωροθέτησης της ακριβούς τοποθεσίας όπου θα γίνει η εγκατάσταση του ΧΥΤΥ, που έπρεπε εδώ και χρόνια να υπάρχει και να λειτουργεί στην περιοχή μας. Ο κ. Σιαγιάννης και ο συνδυασμός του ήταν οι μόνοι που καταψήφισαν το θέμα.

Ο Δήμαρχος ολοκλήρωσε την συζήτηση με την παρατήρηση ότι ο ΧΥΤΥ κάπου θα πρέπει να εγκατασταθεί, επισημαίνοντας ότι ήρθε επιτέλους η ώρα να αποφασίσουμε για το πώς θα διαχειριστούμε τα δικά μας σκουπίδια και να προβούμε στο κλείσιμο των υπάρχουσων παραχωματερών, που μόνο προβλήματα δημιουργούν, προσβάλλοντας με την ύπαρξή τους την περιοχή μας.

Το ζήτημα, είπε, είναι να δημιουργήσεις στους πολίτες το κλίμα της εμπιστοσύνης και της πεποίθησης ότι η λύση που θα δοθεί είναι η καλύτερη δυνατή για όλους και όχι μόνο για εκείνους που δεν θα επιβαρυνθούν από αυτή. Ετσι οφείλει να ενεργεί μια Δημοτική Αρχή. Ανοιχτά, με την συμμετοχή του κόσμου, και με πλήρη ενημέρωση.