Ο Συνδυασμός «Λαϊκή Συσπείρωση» του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου δίνει την απάντησή του στην «Ανοιχτή επιστολή προς υποψήφιους του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου» των μελών αθλητικών και ναυταθλητικών σωματείων της περιοχής.  

Σαν Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου κρίναμε σκόπιμο να δώσουμε απάντηση στην «Ανοιχτή επιστολή προς υποψήφιους του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου» των μελών αθλητικών και ναυταθλητικών σωματείων της περιοχής μας, και να προβάλουμε στο λαό της περιοχής μας, τις θέσεις μας γύρω από το θέμα αυτό.
Οι επερχόμενες εκλογές για την τοπική και περιφερειακή διοίκηση της χώρας, είναι µια ακόμα μάχη στην οποία συγκρούονται οι δυο δρόμοι ανάπτυξης, µε βασικό πυρήνα τη στρατηγική διεξόδου από την κρίση.
Η μεγάλη, η συντριπτική πλειοψηφία των τοπικών προβλημάτων
είναι απόρροια της γενικής πολιτικής γραμμής.
Είναι αδύνατο να υπάρχει τοπική ευημερία, να υπάρχουν τοπικές φιλολαϊκές λύσεις, αντιμετώπισης τοπικών και περιφερειακών προβλημάτων, όσο υπάρχει η βάρβαρη και αντιλαϊκή κεντρική πολιτική.
Έχει σημασία η στάση όλων απέναντι στα καθημερινά εργατικά λαϊκά προβλήματα, απέναντι στις αιτίες και τη διέξοδο από την κρίση.
Καμιά διοικητική αναδιάρθρωση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις αιτίες της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και τις αντιλαϊκές συνέπειες της εφόσον υπάρχει εξουσία των μονοπωλίων.
Καμία ανάπτυξη, µε βάση τα συμφέροντα του λαού, δεν μπορεί να εξασφαλιστεί µε τη µια ή την άλλη επιλογή ένωσης δήμων, αφού αυτές οι ενώσεις προορίζονται και αποσκοπούν στην ανάπτυξη της καπιταλιστικής κερδοφορίας.
Το πρόβλημα ανάπτυξη για τα μονοπώλια ή για το λαό
έρχεται στην ημερήσια διάταξη, είναι ζήτηµα ζωής και θανάτου.
 
Η αναβάθμιση του ερασιτεχνικού αθλητισμού, προκειμένου να βγει από το τέλμα που τον έχουν βάλει οι πολιτικές του κέρδους που εφαρμόστηκαν από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, γίνεται μόνο μέσα από πάλη και αγώνες.
Οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν τόσα χρόνια από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ πρόσφεραν μόνο ψίχουλα. Οι ΟΤΑ και οι Νομαρχίες στήριξαν τις περισσότερες φορές αυτές τις πολιτικές, συμβάλλοντας στην εμπορευματοποίηση του αθλητισμού αλλά και στην απαξίωση κάθε πρωτοβουλίας σε τοπικό επίπεδο, αφήνοντας τους συλλόγους να ιδιοσυντηρηθούν, να ψάχνουν για χορηγούς, φορολογώντας το λαό για να απολαύσει τα αυτονόητα. Σημειώνεται ότι τις αποφάσεις αυτές στους ΟΤΑ και στις Νομαρχίες τις επισφράγιζαν κάθε φορά, άνθρωποι που ενώ δήλωναν ανεξάρτητοι προεκλογικά, μετά τις εκλογές εφάρμοσαν κατά γράμμα την κυρίαρχη πολιτική στα ζητήματα της Τοπικής Διοίκησης.
Καμιά μέριμνα για ανάπτυξη, κανένας σχεδιασμός, αντίθετα γινόταν στο …πόδι κάποια πράγματα, προκειμένου να κρατηθούν τα προσχήματα.
Σήμερα, βέβαια, μετά και τα χρέη των Ολυμπιακών Αγώνων ούτε αυτά δεν μπορούν να κρατηθούν.
Όπως γίνεται με όλα, όσα θεωρητικά μεν ονομάζονται «δικαίωμα για όλους», αλλά πρακτικά, δε θυμίζουν τίποτα λιγότερο από ένα προνόμιο για τους λίγους.
Διαφωνούμε με την προοπτική να εξελιχτεί ο ερασιτεχνικός αθλητισμός σε άλλη μια «ατομική υπόθεση».
Αυτή η προοπτική θα έχει σαν αποτέλεσμα τα έξοδα να επιβαρύνουν αποκλειστικά το σύλλογο και, κατ’ επέκταση τις λαϊκές οικογένειες, που αναζητούν λίγες ώρες άσκησης και ποιοτικής ψυχαγωγίας για τα παιδιά τους.
Σήμερα, ο πολιτισμός και κατ’ επέκταση ο αθλητισμός, χέρι -χέρι βρίσκονται στο δρόμο της πλήρους εμπορευματοποίησης, καθοδηγούμενοι από το μεγάλο κεφάλαιο, από τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες.
Αυτό πάει να πει ότι το παιχνίδι, την άθληση, την ελεύθερη ώρα του παιδιού, καλείται η οικογένεια να τα πληρώσει όπως την Υγεία, την Παιδεία κλπ.
Εύκολα, λοιπόν, βγάζει κανείς το συμπέρασμα ότι τα ερασιτεχνικά σωματεία της γειτονιάς, τα οποία χρόνια τώρα στηρίζονται με το στέρημα των απλών ανθρώπων θα σβήσουν, αφήνοντας γονείς και παιδιά έρμαια στα χέρια κάθε κατεργάρη.
Για την ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ επιβάλετε η συγκρότηση ενός πολύμορφου μετώπου που θα πάρει στα χέρια του την υπόθεση αναβάθμισης του ερασιτεχνικού αθλητισμού κόντρα στις λογικές που εφαρμόζουν οι κυβερνώντες (πρώην και νυν) που αδιαφορούν πλήρως για το δικαίωμα στην άθληση των λαϊκών οικογενειών
Επισημαίνουμε ότι είναι πλέον ώριμες οι συνθήκες για τη δημιουργία ενός κινήματος που θα παλέψει για το λαϊκού αθλητισμό και τονίζουμε εδώ τη βοήθεια που πρέπει να παρέχει η Τοπική Διοίκηση.
Αν δεν υπάρξει αντίσταση, αν ο κόσμος στα χωριά και στις γειτονιές δεν αντισταθεί, αν τα σωματεία δεν πιέσουν τις ενώσεις τους κατά περιοχές, αν ο κόσμος δεν ξεσηκωθεί, τα μεγάλα πολυεθνικά σωματεία θα τους καταπιούν.
Ο αγώνας δεν είναι άνισος, αντιθέτως η δύναμη βρίσκεται με το μέρος τους.
Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ σαν συσπείρωση εργαζομένων σφυρηλατημένων στους ταξικούς αγώνες είναι ο μοναδικός συνδυασμός που μπορεί να παλέψει γιατί έχει καθαρό ποιος είναι ο ρόλος της κεντρικής εξουσίας και πώς πρέπει να κοντραριστεί.
Πολύ περισσότερο, όταν αυτό διεκδικούμε την ικανοποίηση των υπερώριμων σύγχρονων αναγκών του λαού και της νεολαίας μας όπως είναι το δικαίωμά στην άθληση.
Είτε αυτή γίνεται σε ατομικό επίπεδο είτε με τη συμμετοχή του σε κάποιο ερασιτεχνικό σωματείο.
Είναι ολοφάνερο ότι οι πολιτικές που εφαρμόζονται από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ τόσο για τον αθλητισμό όσο και σε άλλους τομείς ζωής έχουν στόχο το κέρδος.  Η μόνη λύση είναι η συστράτευση των σωματείων με τη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ σε ένα πλατύ μέτωπο διεκδίκησης που θα ‘ρθει σε ρήξη με τις λογικές που το μόνο που κάνουν είναι να εξυπηρετούν τα ιδιωτικά συμφέροντα.
Σήμερα είναι ωριμότερο από ποτέ άλλοτε να συνειδητοποιείται ότι ανεξάρτητοι και ουδέτεροι δεν μπορούν να υπάρξουν, όσοι εμφανίζονται σαν τέτοιοι ή έχουν αυταπάτες ή το συνηθέστερο προσπαθούν να εξαπατήσουν το λαό.

Ανεξάρτητος και ουδέτερος δεν μπορεί να είναι κανείς ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες
για το λόγο αυτό, εκτιμούμε ότι πέρα κι έξω από διαφορετικές ιδεολογικές και πολιτικές αφετηρίες, οι άνθρωποι που ασχολούνται με τα ζητήματα του αθλητισμού, έχουν κάθε συμφέρον να συστρατευτούν με το παρακάτω πολιτικό πλαίσιο αιτημάτων

Παλεύουμε για:
Χορήγηση δωρεάν από το κράτος όλων των προϋποθέσεων για τη Φυσική Αγωγή και τον Αθλητισμό της νεολαίας. Υλικοτεχνική υποδομή, επιστημονική στήριξη, επαρκής χρηματοδότηση και διαμόρφωση του αντίστοιχου νομικού πλαισίου, που να κατοχυρώνει το δικαίωμα στη Φυσική Αγωγή και τον Αθλητισμό σε κάθε τους έκφραση.
Διαμόρφωση ενιαίου συστήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού στην εκπαίδευση, βασισμένου σε επιστημονικές έρευνες για τις πραγματικές ανάγκες ανάπτυξης των νέων.
Οργανωμένη Προσχολική Αγωγή με βάση το αθλητικό παιχνίδι. Ανάλογη διαμόρφωση των παιδικών χαρών και των παιδότοπων, καθώς και διορισμός των απαιτούμενων καθηγητών Φυσικής Αγωγής.
Διορισμός καθηγητών Φυσικής Αγωγής, διαμόρφωση σχολικών χώρων, αιθουσών γυμναστικής, προαύλιων χώρων, διάθεση εποπτικού υλικού, καθώς και θεσμοθέτηση αθλητικών εκδηλώσεων σε τακτά διαστήματα.
Οργάνωση ειδικών προγραμμάτων για παιδιά με σωματικά προβλήματα και προβλήματα υγείας.
Ανάπτυξη της άθλησης κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας με καθηγητές Σωματικής Αγωγής και τα απαιτούμενα μέσα.
Το αθλητικό σωματείο, με γενικότερο κοινωνικό ρόλο, είναι η βάση του Αθλητισμού. Να καταργηθεί ο επαγγελματικός αθλητισμός, που βασίζεται στους επιχειρηματίες και χορηγούς και έχει μεταβληθεί σε επιχείρηση. Να καταργηθούν οι Αθλητικές Ανώνυμες Εταιρείες.
Η βάση του Αθλητισμού είναι το σχολείο και η γειτονιά, και σ’ αυτήν τη βάση αναπτύσσεται ο αθλητισμός υψηλών επιδόσεων που στηρίζεται από το κράτος.