Διάλεξη με θέμα το σύμπαν θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 1η Φεβουαρίου στις 18:30 στο Εργαστήρι Καλλιτεχνικής Παιδείας στο Δημοτικό Κατάστημα Βασιλικού, με βασικό ομιλητή τον Δρ. Αντώνιο Α. Αντωνίου.

Ζούμε σε έναν υπέροχο πλανήτη. Πανδαισία χρωμάτων και ήχων, μια φύση θεϊκή.

Ένας ουρανός μαγευτικός. Ένα υπέροχο Σύμπαν.

Ένα Σύμπαν που δεν είναι μακρινό και απόμακρο, αλλά μας στέλνει «νότες μουσικής». Δεν μας δίνει όμως τη «μελωδία».

Μας στέλνει το μήνυμά του κωδικοποιημένο. Αλλά το εκπληκτικό είναι ότι ο εγκέφαλός μας είναι σε θέση να το αποκρυπτογραφήσει.

Κάλλιστα θα μπορούσαμε να ζούμε σε ένα σύμπαν μη κατανοητό.  Να ζούμε σε ένα σύμπαν όπου οι νόμοι του θα ήταν τόσο συγκεκαλυμμένοι, τα κίνητρα τόσο καλά κρυμμένα, η μελωδία τόσο απόκρυφη που η αποκωδικοποίηση του κοσμικού κώδικα θα απαιτούσε ασύγκριτα πιο πολλές διανοητικές ικανότητες από αυτές που διαθέτει ο ανθρώπινος εγκέφαλος.

Αλλά θα μπορούσαμε να ζούμε και σε ένα σύμπαν που οι νόμοι του θα ήταν τόσο εμφανείς και διάφανοι, που θα τους είχαμε μπροστά στα μάτια μας και δεν θα χρειαζόταν καμιά διανοητική προσπάθεια να καταλάβουμε το νόημά τους.

Βρισκόμαστε δηλαδή σε ένα ενδιάμεσο σύμπαν. Το έργο δεν είναι εύκολο, αλλά δεν είναι και ακατόρθωτο.

Είναι αρκετά δύσκολο ώστε να αποτελεί για μας μια σοβαρή πρόκληση, χωρίς να μας αποθαρρύνει και να μας αναγκάζει να κατεβάσουμε τα όπλα.

Είναι στο χέρι μας να αποκωδικοποιήσουμε τις κοσμικές αυτές «νότες» και να αφουγκραστούμε τη «μελωδία».

Έτσι, κοιτάζοντας προς τα πάνω και χωρίς καμιά αλαζονική διάθεση, να μπορέσουμε να προχωρήσουμε προς μια πληρέστερη κατανόηση του κόσμου.

Το κέρδος μας σε κάθε περίπτωση θα είναι μεγάλο.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.