Την Κυριακή 12 Μαΐου τα παιδιά της Χαλκίδας μαζί με τους γονείς τους, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη διαδραστική παιδική παράσταση «Η Μυλωνού», από τη θεατρική ομάδα «Μικρός Νότος».

Στο Θέατρο Παπαδημητρίου μικροί και μεγάλοι έζησαν σήμερα το πρωί τη μαγεία των παραμυθιών να ζωντανεύει μπροστά στα μάτια τους, προσφέροντας γέλιο και διασκέδαση που τόσο λείπουν από αυτές τις δύσκολες μέρες που διανύουμε.

Η 204 Μονάδα της Πολεμικής Αεροπορίας Αυλίδας σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Ευβοίας και το Σύλλογο «Άνθρωπος-Ελπίδα-Πολιτισμός» διοργάνωσαν την εκδήλωση έχοντας ως κύριο στόχο την προσφορά χαράς στους μικρούς μας φίλους. Η είσοδος ήταν ελεύθερη, ενώ η θεατρική ομάδα «Μικρός Νότος» πρόσφερε αφιλοκερδώς την μαγεία των παραμυθιών στα παιδιά και στους γονείς. Συμπαραστάτης σε αυτήν την προσπάθεια ήταν και ο ΔΟΑΠΠΕΧ , ο οποίος παραχώρησε την αίθουσα στο Θέατρο Παπαδημητρίου δωρεάν.

Η παράσταση περιλάμβανε 3 λαϊκά παραμύθια. Το πρώτο ήταν «Η Μυλωνού», λαϊκό παραμύθι από την Νάξο, το δεύτερο «Ο κάβουρας και το φίδι», μύθος βασισμένος στον Αίσωπο με προέλευση από την Αττική και το τρίτο «Ο λαγός και τα βατράχια», με προέλευση από την Κύπρο. Μέσα από την παντομίμα, το κουκλοθέατρο και την ζωντανή μουσική, σε όλη τη διάρκεια της παράστασης τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν, να προβληματιστούν, να εκφράσουν την άποψη τους και να οδηγήσουν αυτά τις εξελίξεις στο παραμύθι, προσφέροντας ταυτόχρονα και μια άκρως εκπαιδευτική εμπειρία, αφού έρχονται σε επαφή με την λαϊκή παράδοση.

Οι 4 ηθοποιοί «κεντάνε» στους ρόλους τους με αποτέλεσμα σε όλη τη διάρκεια της παράστασης να κυριαρχεί ζωντάνια, αμεσότητα, λυρισμός, παραστατικότητα και σε συνδυασμό με το χιούμορ να προσφέρουν απλόχερα ένα ευχάριστο «παραμυθένιο» ταξίδι.

Στη σημερινή παράσταση βρέθηκαν ο πολιτευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Σταύρος Μακαρίου με τα παιδιά του, η κ. Αναστασία Μακαρωνά Ψυχογιού, ως εκπρόσωπος του Δήμου, ο Διοικητής της 204 ΜΓΑΠ κ. Σπυρίδων Μοιρισκλάβος και η κ. Ειρήνη Μερτζιάνη, Πρόεδρος του Πανευβοϊκού Συλλόγου «Άνθρωπος-Ελπίδα-Πολιτισμός».

Όλοι όσοι πήραν τον λόγο ευχαρίστησαν τους ηθοποιούς για την αφιλοκερδή παράσταση που πρόσφεραν σήμερα στα παιδιά και στην πρωτοβουλία της 204 Μ.Γ.Α.Π. για τη σημερινή εκδήλωση.

Ο κ. Σπυρίδων Μοιρισκλάβος στην ομιλία του ανέφερε μεταξύ των άλλων τα εξής: «Από μικρός μου άρεσαν τα παραμύθια και ειδικά ότι είχε να κάνει με νεράιδες. Πάντα ήθελα και εγώ να γίνω νεράιδος, να έχω φτερά να πετάω. Βέβαια δεν έβγαλα φτερά να πετάξω αλλά έγινα τελικά αεροπόρος», χαρίζοντας με αυτόν τον τρόπο απίστευτο γέλιο στα παιδιά.

Η κ. Ειρήνη Μερτζιάνη με τη σειρά της ευχαρίστησε την ομάδα για την αφιλοκερδή προσφορά της σήμερα (σ.σ. συνήθως δεν είναι αφιλοκερδής) και τόνισε μεταξύ των άλλων: « Στην επόμενη σχολική περίοδο μαζί με τον διευθυντή της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ευβοίας ο Μικρός Νότος θα ξαναέρθει στις τάξεις, αυτήν την φορά αμοιβόμενος όμως για αυτήν τη χαρά που προσφέρει. Θα σας το ανταμείψουμε το σημερινό. Σας το υποσχόμαστε».

Τέλος, ο κ. Σταύρος Μακαρίου δήλωσε για λογαριασμό του eviaportal τα εξής: «Πολύ σπουδαία πρωτοβουλία αυτή της 204 ΜΓΑΠ Αυλίδας της Περιφερειακής Ενότητας και του Πανευβοϊκού Συλλόγου «Άνθρωπος-Ελπίδα-Πολιτισμός» και κυρίως για τα παιδιά μας και την κοινωνικοποίηση τους, αφού έχουν ενεργή συμμετοχή στην παράσταση μέσω του διαλόγου, του τραγουδιού, της συζήτησης και του ρόλου του ηθοποιού που ενσαρκώνουν στο τέλος κάθε παράστασης».

Η εκδήλωση κράτησε κοντά στη 1μιση ώρα ενώ μόλις τελείωσε η αφήγηση των παραμυθιών οι ηθοποιοί πήραν όλα τα παιδιά που βρίσκονταν στην αίθουσα του Θεάτρου και τα ανέβασαν στη σκηνή, για να ενσαρκώσουν τους ρόλους του κάβουρα και του φιδιού από το δεύτερο λαϊκό παραμύθι.

Μια πολύ ωραία παράσταση που σίγουρα όσοι παραβρέθηκαν, θα τη θυμούνται για πολύ καιρό ακόμα.