Το Επιμελητήριο Εύβοιας την Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012 διοργάνωσε ενημερωτική εκδήλωση παρουσίασης της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «ΕΡΜΗΣ ΕΛΛΗΝΟΡΩΣΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ». Η εκδήλωση στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία και παρουσίασε μεγάλο ενδιαφέρον, παρουσία πλήθους επαγγελματιών, οικονομικών παραγόντων, εξαγωγέων, εκπροσώπων φορέων, και επιχειρηματιών του νομού.

Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος του Επιμελητήριου Εύβοιας κ. Παναγιώτης Σίμωσης, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε:

Μετά την πολύ μεγάλη επιτυχία που σημείωσε η Ενημερωτική Εσπερίδα για την Εξωστρέφεια και την Προώθηση των Προϊόντων και των Υπηρεσιών της Εύβοιας στην αγορά της Ρωσίας, αλλά και το πολύ μεγάλο ενδιαφέρον των μελών του Επιμελητηρίου για την συγκεκριμένη δράση και την συγκεκριμένη αγορά, αντιληφθήκαμε όλοι, ότι η οικονομική κρίση είναι πολύ πιο σοβαρή, από όσο είχαμε καταλάβει από τα διάφορα ερεθίσματα που είχαμε. Ως εκ τούτου η τόνωση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία και γίνεται πλέον αναγκαία, γίνεται μονόδρομος. Για να στηρίξουμε όμως την ανάπτυξη της εξωστρέφειας, για να διευρύνουμε την δυναμική της, θα πρέπει να οργανωθούμε, να αναζητήσουμε και να εξασφαλίσουμε τα κατάλληλα στηρίγματα, τα κατάλληλα εργαλεία.

Στην συνέχεια τοποθετήθηκε ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας, κ. Μάρκος Δέμπας, που τόνισε ότι η πρωτοβουλία ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο, αφού κρίθηκε κατ΄ αρχήν ότι οι εξαγωγές θα αποτελέσουν τον σημαντικότερο μοχλό ανάπτυξης για την επιχειρηματικότητα και ακολούθως ότι Κέντρο θα καταστεί το σύγχρονο και το σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης του τουρισμού, της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων και της προώθησης των ελληνικών προϊόντων σε μια αγορά – την Ρωσική – που μπορεί να αποτελέσει πρόσφορο και πλούσιο έδαφος για την ευόδωση του σκοπού αυτού.

Ακολούθησε η παρουσίαση στο κοινό του Ελληνορωσικού Κέντρου Ερμής, από την κα Γιώτα Γεράκη, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων του Κέντρου, η οποία αρχικά ανέλυσε το προφίλ της εταιρείας αναφέροντας:
Η εταιρεία «ΕΡΜΗΣ», Ελληνορωσσικό Κέντρο είναι μια Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία, ιδρυτικά μέλη της οποίας είναι τα Επιμελητήρια Σερρών, Καβάλας και Χαλκιδικής. Η εταιρεία επιδιώκει να αποτελέσει εφαλτήριο διείσδυσης στη ρωσική αγορά, που είναι μια αγορά με μεγάλο ενδιαφέρον για τις ελληνικές επιχειρήσεις, λόγω του μεγέθους της, της γεωγραφικής της θέσης, της επάρκειάς της σε πρώτες ύλες, της σταθερής οικονομικής της ανάπτυξης και της αύξησης της κατανάλωσης των νοικοκυριών. Συγκεκριμένα, το «ΕΛΛΗΝΟΡΩΣΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΜΗΣ» φιλοδοξεί να γίνει κερδοφόρο εργαλείο προβολής των επιχειρήσεων – μελών του, μέσω του μόνιμου Εκθεσιακού Κέντρου ελληνικών προϊόντων στη Μόσχα, αφού αυτό μπορεί να λειτουργήσει ως αντιπρόσωπος της κάθε επιχείρησης στην ρωσική πρωτεύουσα για ένα έτος. Σκοπός του Κέντρου είναι η διερεύνηση, γνωστοποίηση, προώθηση και ανάπτυξη των πωλήσεων ελληνικών προϊόντων στην αγορά της Ρωσίας.

Παράλληλα θα διοργανώνει εκδηλώσεις και ημερίδες με φορείς τόσο της Ελλάδας όσο και της Ρωσίας, ενώ τα στελέχη του θα ξεναγούν, θα δειγματίζουν και θα ενημερώνουν τους υποψήφιους αγοραστές για τα προϊόντα που τους ενδιαφέρουν.

Στην συνέχεια η κα Γιώτα Γεράκη ανέλυσε στο ακροατήριο κυρίως τα θέματα της οργάνωσης του Ελληνορωσικού Κέντρου Ερμής, θέματα σχετικά με τα οφέλη των μελών και της υποστήριξης αυτών, θέματα του εκθεσιακού κέντρου όπως τον τρόπο λειτουργίας του, το αντικείμενο του, το χωροδιάγραμμα του κ.α. και θέματα των παρεχόμενων υπηρεσιών του Κέντρου προς τα Επιμελητήρια, προς τους Φορείς και προς τις επιχειρήσεις μέλη του.

Οι εργασίες της εκδήλωσης έκλεισαν με διάλογο και επεξηγήσεις των ομιλητών σε ερωτήματα που έθεσε το κοινό.