Ο Δημήτρης Κατσούλης για τον απόηχο και το νόημα των εκλογών της 12ης και 19ης Νοεμβρίου 2017.

Η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του επικεφαλής του νέου πολιτικού φορέα της Προοδευτικής Παράταξης  συνεχίζεται με το δεύτερο γύρο την επομένη Κυριακή, 19 Νοεμβρίου 2017, μεταξύ των δύο επικρατέστερων υποψηφίων, της Φώφης Γεννηματά και του Νίκου Ανδρουλάκη.
Ήδη η μεγάλη συμμετοχή των πολιτών στις κάλπες την πρώτη Κυριακή, στις 12 Νοεμβρίου 2017, σηματοδοτεί σε μεγάλη έκταση την επιτυχία του πρωτόγνωρου και ρηξικέλευθου εγχειρήματος. Προσωπικά πίστευα και πιστεύω ότι η συμμετοχή των προοδευτικών πολιτών είχε μεγαλύτερη σημασία από αυτό καθεαυτό το εκλογικό αποτέλεσμα. Η ανάδειξη του επικεφαλής είναι ο μοχλός, το εργαλείο, για την συμμετοχή των πολιτών στην συγκρότηση του Νέου Πολιτικού Φορέα. Η συμμετοχή, η πρωτοβουλία του /της Επικεφαλής και ο τρόπος με τον οποίο θα οργανώσει  το ιδρυτικό συνέδριο, η δέσμευση όλων να παραμείνουν στον δρόμο προς την Νέα Προοδευτική Παράταξη, το κτίσιμο της συλλογικότητας και της εμπιστοσύνης στις διαδικασίες, είναι τα μεγάλα διακυβεύματα από εδώ και πέρα. Και αυτά είναι εξίσου ρηξικέλευθα και καθοριστικά. 
Στις 12 Νοέμβρη έγινε το πρώτο βήμα που ολοκληρώνεται την επομένη Κυριακή. Ο δρόμος όμως που πρέπει να χαραχθεί είναι μακρύς και χρειάζεται την πλατιά και ενεργή συμμετοχή όλων των πολιτών που δήλωσαν ή θα δηλώσουν ότι αποφάσισαν να γίνουν συνιδρυτές και πρωταγωνιστές.
Η ρητορεία ορισμένων υποψηφίων ίσως να θυμίζει τα παλιά αρχηγικά πρότυπα αλλά πιστεύω ότι δεν θα τα επιλέξουν στην πράξη. Τώρα όλοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν  ότι η πολιτικά πολύπλοκη διαδικασία της γέννησης του Νέου Πολιτικού Φορέα και κυρίως η προσδοκία της κοινωνίας από αυτόν είναι καταδικασμένη να αποτύχει εάν ακολουθήσει τα παλιά οργανωτικά και αρχηγικά πρότυπα και είναι προορισμένη να κερδίσει το στοίχημα με την ιστορία εάν ακολουθήσει το δρόμο ενός νέου ανοικτού στην κοινωνία πολιτικού σχηματισμού ο οποίος πρέπει να είναι βαθιά συμμετοχικός, αναγκαστικά πολυτασικός για να ενώσει τις επιμέρους ιδεολογικές και προγραμματικές τάσεις της ενιαίας και συνολικής προοδευτικής παράταξης, θεσμικά δημοκρατικός, καινοτόμος και ριζοσπαστικός, λαϊκός αλλά κάθετα αντιλαϊκίστικος.  Το πρότυπο ενός γνήσια δημοκρατικού ευρωπαϊκού φορέα είναι το ανοικτό κόμμα των πολιτών και όχι το κλειστό κόμμα-γκέτο των αξιωματούχων. 
Πρόκειται ακριβώς για τον βίαιο τερματισμό του αρχηγισμού και του πελατειακού μοντέλου που χαρακτηρίζει έως σήμερα το ελληνικό κομματικό σύστημα. Αυτή η συνθήκη είναι κορυφαία για να είναι ο Νέος Προοδευτικός Φορέας το δυναμικό όχημα για την Αλλαγή και την Προοδευτική Ελλάδα. 
Διαφάνεια, συμμετοχική ενδοκομματική δημοκρατία, διαβούλευση, αξιοποίηση των εφαρμογών της ψηφιακής δημοκρατίας, όριο θητειών παντού, ασφαλιστικές δικλείδες ανανέωσης, συνοχής και κυρίως δυναμικής και άμεσης σχέσης με την κοινωνία και ιδίως τους νέους μη προνομιούχους που γέννησε η κρίση και θα συνεχίσουν να αγωνιούν για να επιβιώσουν στην μετά- κρίση Ελλάδα.
Αυτή την μετα-κρίση Ελλάδα πρέπει να σχεδιάσει, να εμπνεύσει και να οδηγήσει στο δρόμο της αναγέννησης και της ευημερίας η Νέα Προοδευτική Παράταξη που ιδρύουν με την ψήφο τους οι πολίτες που συμμετείχαν και θα επαναλάβουν με την ίδια ένταση τη συμμετοχή τους στις κάλπες της 19ης Νοεμβρίου 2017.
Όλα ξεκίνησαν και δεν σταματούν πια, η συνάντηση στις κάλπες είναι μία στιγμή, η συνάντηση στον αγώνα για την Νέα Προοδευτική Ελλάδα είναι επιλογή καρδιάς, συνείδησης και συμμετοχής, είναι επιλογή μίας ζωής.
Ακολουθείστε μας στο Google News