– Όλες οι αυτοδιοικητικές δυνάμεις, σε ευρεία συμμαχία, θα επιβάλλουν τη στήριξη και ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την ουσιαστική αποκέντρωση ώστε οι Δήμοι να αποτελέσουν γνήσια δύναμη της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης, της παραγωγικής ανασυ

– Όλα τα πολιτικά κόμματα οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους για να μην οδηγηθεί ο θεσμός της Αυτοδιοίκησης στη χώρα μας, η κοινωνία και οι πόλεις σε πλήρη και οριστική κατάρρευση και η Δημοκρατία σε αναπηρία.
– Να γίνουν άμεσα πράξη, τα συμφωνηθέντα για τα οικονομικά των Δήμων. Να μη γίνει καμία άλλη περικοπή στα έσοδα των Δήμων, γιατί διαφορετικά θα οδηγηθούν σε κατάρρευση
Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα και ζητούμενα στα οποία κατέληξαν οι δήμαρχοι όλης της Χώρας, κατά τη διάρκεια της έκτακτης γενικής συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) που πραγματοποιήθηκε προχθες στην Αθήνα (παρουσία και του δημάρχου Χαλκιδέων, Θανάση Ζεμπίλη) και είχε ως μοναδικό θέμα την συνεχώς επιδεινούμενη οικονομική κατάσταση των δήμων.
Αμέσως μετά το τέλος των εργασιών της έκτακτης γενικής συνέλευσης, οι σύνεδροι έκαναν πορεία προς τα Υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών, όπου συναντήθηκαν με τις πολιτικές ηγεσίες, στις οποίες επέδωσαν τα αιτήματά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ, παραμένει ανοικτή η πρόσκληση της ΚΕΔΕ προς τα πολιτικά κόμματα για συνάντηση με τους αρχηγούς τους προκειμένου να τους ενημερώσουν για τις θέσεις και τα προβλήματα των Δήμων.

Άννα Παππά, Υποψήφια Εύβοιας ΝΔ 2019 Ιούλιος

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΗΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

«Η βαθιά οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα μας βυθίζει ολοένα και περισσότερο την Ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση, τον πιο κοντινό στον πολίτη θεσμό του δημοκρατικού μας πολιτεύματος, σε ένα αδιέξοδο ανέχειας και απαξίωσης.
Τα τρία τελευταία χρόνια έχει υποστεί μια πρωτοφανή μείωση των πόρων της – λειτουργικών και επενδυτικών – που σε σύγκριση με το 2009 ξεπερνά το 50%.
Την ίδια στιγμή οι δήμοι δίνουν καθημερινά αιματηρό αγώνα, με ό,τι μέσα διαθέτουν, ώστε να προσφέρουν στους συμπολίτες μας, που βιώνουν τις ζοφερές συνέπειες της κρίσης, υπηρεσίες αλληλεγγύης, που διασφαλίζουν την κοινωνική συνοχή και την ομαλή λειτουργία των πόλεων και των χωριών μας,

Ωστόσο τα περιθώρια έχουν πλέον εξαντληθεί.
Η πρωτοφανής κρίση που βιώνει η Χώρα μας θέτει επιτακτικά το ζήτημα αλλαγής οργάνωσης του Κράτους, του πολιτικού συστήματος και των θεσμών του. Είναι ξεκάθαρο πως το Ελληνικό Κράτος δε μπορεί να λειτουργεί με ένα ξεπερασμένο μοντέλο διοικητικής διάρθρωσης, ανίκανο να ανταποκριθεί στις ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας του 21ου αιώνα.
Εάν θέλουμε να βγει η Χώρα από αυτή την πολύπλευρη κρίση η απάντηση είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση να γίνει γνήσιος θεσμός και δύναμη της κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής, θεσμός και δύναμη της παραγωγικής και αναπτυξιακής πορείας της Χώρας.
Είναι η ώρα της Αποκέντρωσης, είναι η ώρα της Αυτοδιοίκησης.
Οι μειώσεις έχουν γίνει πλέον σαρωτικές, πλήττουν τον πιο σκληρό πυρήνα των ανελαστικών μας δαπανών, σε συνδυασμό δε, με τον περιορισμό των ίδιων εσόδων και τη μετακύληση στους δήμους του κόστους μεταφερόμενων αρμοδιοτήτων, έχουν δημιουργήσει συνθήκες ασφυξίας. Την ίδια στιγμή για τις νέες μειώσεις δαπανών ύψους 11,6 δις € για τη διετία 2013 – 2014, ορισμένοι εκτός τόπου και χρόνου φέρονται να προετοιμάζουν το έδαφος για περαιτέρω περικοπές στα έσοδα των Δήμων.
Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας εξαρχής έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους και σε όλες τις φάσεις της δεινής κρίσης που περνά η χώρα μας ότι αναγνωρίζει την κρίσιμη δημοσιονομική κατάσταση και για αυτό ζητά το αυτονόητο: Να μην οδηγηθεί σε χρεοκοπία και σε κατάρρευση ένας από τους λίγους θεσμούς που απέμειναν με οργανωτική και λειτουργική ικανότητα και στους οποίους πρέπει να στηριχθεί η χώρα μας για να ανακάμψει από την κρίση.
Για αυτό η ΚΕΔΕ θεωρεί ότι η σημερινή ή η επόμενη Κυβέρνηση οφείλει άμεσα και έμπρακτα να αποδείξει ότι αντιλαμβάνεται την ανάγκη στήριξης, υπεράσπισης και ενίσχυσης του θεσμού.
Προς τούτο απαιτεί:
1. Οικονομική αυτοδυναμία. Συμμετοχή των Δήμων στην επιβολή και είσπραξη των άμεσων και έμμεσων φόρων, χωρίς επιπλέον επιβάρυνση της φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών, με ταυτόχρονη θεσμοθέτηση μηχανισμού αναδιανομής για τους οικονομικά αδύναμους Δήμους.
2. Άμεσες θεσμικές προσαρμογές που δεν επιβαρύνουν το Κράτος, με κόστος, αλλά επιταχύνουν τις αποφάσεις, μειώνουν τη γραφειοκρατία και βελτιώνουν τη λειτουργία των Δήμων.
3. Να γίνουν άμεσα πράξη οι δεσμεύσεις της κεντρικής κυβέρνησης για απόδοση στους δήμους το 2012 των 450 εκ. ευρώ, που εκ παραδρομής δεν ενεγράφησαν στον κρατικό προϋπολογισμό του 2012.
4. Να αναπληρωθούν τα 190 εκ. ευρώ που έχουν παρακρατηθεί από τους ΚΑΠ του 2012 για να καλυφθούν δαπάνες μεταφερόμενων στους δήμους αρμοδιοτήτων του 2011 και να τηρηθούν πιστά οι προβλέψεις του άρθρου 102 του Συντάγματος που ορίζει μεταξύ των άλλων ότι, το κράτος φροντίζει για την εξασφάλιση της οικονομικής μας αυτοτέλειας και των πόρων που είναι αναγκαίοι για την άσκηση των αρμοδιοτήτων.
5. Να αποδοθούν άμεσα τα παρακρατηθέντα που έχουν ήδη υπογραφεί.
6. Να διασφαλιστούν οι πόροι για την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ΟΤΑ προς τρίτους, σύμφωνα με το άρθρο 1 παρ.6 του Ν.4071/12
7. Να τηρηθεί το Σύνταγμα και ο νόμος (άρθρο 259 του ν. 3852/2010), που επίσης ορίζει ότι εάν το κόστος των μεταφερόμενων αρμοδιοτήτων υπερβαίνει τους ΚΑΠ, τότε αυξάνει το ποσοστό των αποδόσεων στους δήμους από το Φόρο Εισοδήματος και τον ΦΠΑ σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού.
8. Να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση και να ξεκινήσει άμεσα η έναρξη του προγράμματος αυτεπιστασίας στους δήμους, χωρίς γραφειοκρατία και επί πλέον εμπόδια.
9. Να δρομολογηθεί άμεσα η υλοποίηση του προγράμματος Α.Κ.Σ.Ι.Α. που και αυτό παλινδρομεί μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.
10. Ιεραρχική απεμπλοκή – απεξάρτηση του ρόλου των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης για την ανάπτυξη.
11. Να ενισχυθεί ο Ειδικός Φορέας Διαχείρισης για τη δημιουργία ενός ειδικού προγράμματος της Αυτοδιοίκησης στο ΕΣΠΑ.
12. Επαναφορά της διάταξης νομοθετικού περιεχομένου για τη ΣΑΤΑ και άμεση απόσυρση της παρ. 12 του άρθρου 9 του Ν.4071/2012
Η ΚΕΔΕ τονίζει κατηγορηματικά προς κάθε κατεύθυνση ότι είναι όσο ποτέ άλλοτε κρίσιμο και αναγκαίο να στηριχθεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση της χώρας. Καλεί τη σημερινή και αυριανή κυβέρνηση και όλα τα πολιτικά κόμματα να αναλάβουν τις ευθύνες τους για να μην οδηγηθεί ο θεσμός, η κοινωνία και οι πόλεις μας σε πλήρη και οριστική κατάρρευση και η Δημοκρατία μας σε αναπηρία.»