Μία ευρύτερη αποτίμηση για τα αποτελέσματα των εκλογών και την υποψηφιότητα του Κώστα Κουλουρίδη κάνει με άρθρο του ο Σίμος Ανδρονίδης υποψήφιος διδάκτορας του τμήματος Πολιτικών Επιστημών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Και πάλι για την υποψηφιότητα του Κώστα Κουλουρίδη.

Η υποψηφιότητα του Κώστα Κουλουρίδη για τον δήμο της Χαλκίδας τάραξε και ανέτρεψε το πολιτικό σκηνικό της περιοχής. Κατάφερε να συγκροτήσει ένα αμιγώς εργατικό ψηφοδέλτιο λειτουργώντας ως  πόλος εργατικής συσπείρωσης και διεκδίκησης. Το 5,04% που έλαβε ο συνδυασμός του στις εκλογές της περασμένης Κυριακής αποτελεί εχέγγυο για την ανάδυση και αποκρυστάλλωση μίας αμιγώς εργατικής αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο της Χαλκίδας. Μίας εργατικής αντιπολίτευσης η οποία θα αφουγκράζεται και θα συναρθρώνει τα συμφέροντα των «από κάτω», όλων εκείνων δηλαδή που βιώνουν καθημερινά τις συνέπειες της οικονομικής-καπιταλιστικής κρίσης. Για την πολιτική «ανάγνωση» του συγκεκριμένου ποσοστού δεν θα ακολουθήσουμε την γνωστή πεπατημένη, η οποία και εστιάζει μόνο στο εκλογικό ποσοστό, αφήνοντας εκτός ανάλυσης και κριτικής τις ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές συνδηλώσεις του αποτελέσματος.

Η συγκεκριμένη υποψηφιότητα, η διαδικασία ενεργοποίησης των εργαζομένων, η συγκρότηση του ψηφοδελτίου συνιστούν ένα πρωτόγνωρο κοινωνικό και πολιτικό γεγονός «εν τη γενέσει του». Μία υποψηφιότητα η εκδηλώνεται «από τα κάτω» και απευθύνεται στους «από κάτω» δύναται να ανατρέψει το κοινωνικό και πολιτικό γίγνεσθαι, επηρεάζοντας ταυτόχρονα την διεξαγωγή της πολιτικής διαπάλης και της ταξικής σύγκρουσης. Αυτό ο αναδυόμενος κοινωνικός και εργατικός πόλος έφερε στο πολιτικό προσκήνιο τα συμφέροντα και τις ανάγκες των εργαζομένων και των ανέργων της περιοχής, ενώ επίσης επεδίωξε να «λύσει» και το πρόβλημα της πολιτικής και συνδικαλιστικής εκπροσώπησης των εργαζομένων. Και η στήριξη του Εργατικού Κέντρου της Χαλκίδας όρισε και προσδιόρισε το εύρος της υποψηφιότητας του Κώστα Κουλουρίδη. Και είναι πολύ σημαντική η στήριξη και η δραστηριοποίηση του Εργατικού Κέντρου Χαλκίδας σε μία εποχή απαξίωσης και απόρριψης της συλλογικής-συνδικαλιστικής δράσης.

Το Εργατικό Κέντρο Χαλκίδας, δραστηριοποιούμενο σε τοπικό επίπεδο, φαίνεται να υπερβαίνει τις δομές του εργοδοτικού και «κρατικού» συνδικαλισμού απαντώντας με αυτό τον τρόπο στις ρωγμές που έχει ανοίξει στο κοινωνικό «όλον» το βάθεμα της οικονομικής-καπιταλιστικής κρίσης. Και πιστεύουμε πως η ώσμωση κοινωνικού και πολιτικού παρήγαγε τους όρους για την ανάδειξη της «Κινητοποίησης» (το όνομα του συνδυασμού του Κώστα Κουλουρίδη) στη θέση της εργατικής αντιπολίτευσης. Η δημοτική παράταξη της «Κινητοποίησης» συνιστά ένα πρωτόγνωρο κοινωνικό και πολιτικό γεγονός που υπερβαίνει την ίδια την πόλη της Χαλκίδας αλλά και τον νομό της Εύβοιας.

Κατέδειξε ότι η πολιτική κινητοποίηση, δραστηριοποίηση και πάλη είναι υπόθεση των εργαζόμενων, αυτών που παλεύουν για έναν καλύτερο κόσμο. Άλλαξε τον τρόπο διεξαγωγής των δημοτικών εκλογών, επηρεάζοντας και μεταβάλλοντας κατεστημένες δομές και νοοτροπίες. Κινήθηκε στον αντίποδα της εξαγοράς ψήφων και του εκμαυλισμού των συνειδήσεων.

Ενώ επίσης θεωρούμε πως αντιπαρατέθηκε άμεσα στην υποψηφιότητα του Γιάννη Μώραλη στον δήμο του Πειραιά σκιαγραφώντας με ενάργεια τους δύο διαφορετικούς κοινωνικούς κόσμους. Η υποψηφιότητα του Γιάννη Μώραλη στον δήμο του Πειραιά, έχοντας την οικονομική και πολιτική στήριξη συγκεκριμένων επιχειρηματιών (Βαγγέλης Μαρινάκης, Πέτρος Κόκκαλης), εκφράζει κύρια και θέλει να εκπροσωπήσει τα πολυποίκιλα ιδιωτικά συμφέροντα, τα οποία κινούνται σε εκ διαμέτρου αντίθετη κατεύθυνση από τα εργατικά και λαϊκά συμφέροντα. Οι διάφορες μερίδες της αστικής τάξης βρήκαν πολιτική έκφραση στην υποψηφιότητα και στο ψηφοδέλτιο Μώραλη, συγκροτώντας ένα αστικό μπλοκ, το οποίο και θέλει να παρέμβει ενεργά στα δημοτική «πράγματα» του Πειραιά.

Εν αντιθέσει με την υποψηφιότητα του Κώστα Κουλουρίδη, η οποία συνιστά το όχημα για την συγκρότηση ενός εργατικού μπλοκ, ενός μπλοκ που περιλαμβάνει οργανικά αυτούς που επλήγησαν από την οικονομική-καπιταλιστική κρίση και από τις συνέπειες των πολιτικών διαχείρισης της προς όφελος της κυρίαρχης τάξης. Και η αντιπαράθεση τους γίνεται σε συμβολικό επίπεδο, σημασιοδοτώντας  και νοηματοδοτώντας αφενός μεν την ταξική σύγκρουση και πάλη, αφετέρου τα όρια μίας «ολικής» διαχείρισης της κρίσης που οδηγεί στην τεράστια αναδιανομή πλούτου από «κάτω προς τα άνω».

Η υποψηφιότητα του Κώστα Κουλουρίδη απετέλεσε την δυναμική απάντηση των εργαζομένων της Χαλκίδας σε διάφορα ιδιωτικά και επιχειρηματικά συμφέροντα που ορέγονται περισσότερο πλούτο και εξουσία. Ανανοηματοδότησε την ίδια την ουσία της πολιτικής, το πολιτικό γίγνεσθαι και σκέπτεσθαι. Ο φιλόσοφος Κώστας Δουζίνας έθεσε ένα καίριο ερώτημα: «Ποια είναι η πολιτική, η ηθική και η σημειολογία του χρέους; Αν το χρέος χρησιμοποιείται για να αναδιαρθρώσει το πολιτικό και το ατομικό σώμα, ποιες είναι οι παράμετροι αυτής της πρωτοφανούς βιοπολιτικής οργάνωσης της κοινωνίας και του εαυτού;».

Η υποψηφιότητα του Κώστα Κουλουρίδη, η προσπάθεια ανασυγκρότησης της εργατικής «ολότητας» της περιοχής συνιστά από μόνη της μία πρώτη απόπειρα απάντησης στην «πρωτοφανή βιοπολιτική οργάνωση της κοινωνίας και του εαυτού», οδηγώντας από την ατομική αδράνεια και παθητικότητα στο συλλογικό γίγνεσθαι και πράττειν. Η εργατική υποψηφιότητα του κινείται στον αντίποδα της «πολιτικής, ηθικής και της σημειολογίας του χρέους», δίνοντας το έναυσμα για την απαρχή μίας εργατικής αντεπίθεσης. Αν η «σημειολογία του χρέους» έγκειται στην επιδίωξη διαχείρισης και ρύθμισης των χρηματικών «ροών» προς όφελος της κυρίαρχης τάξης, το μήνυμα που κομίζει η υποψηφιότητα του Κώστα Κουλουρίδη, ορίζει την προσπάθεια ανατροπής της «σημειολογίας του χρέους».

Και προσδιόρισε το πώς πρέπει να δράσουν οι εργαζόμενοι ενάντια στο νεοναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής. Συλλογικά και ενωμένα ενάντια στο φασιστικό-ρατσιστικό «τέρας». Η Χρυσή Αυγή στηρίζει τα συμφέροντα του κεφαλαίου, κάτι που έχει αποδειχθεί ιστορικά και στο παρελθόν (βλ. Γερμανία). «Απ’την άλλη πλευρά, δεν θα έπρεπε να ξεχνάμε, ότι το ναζιστικό Κράτος, όντας στην υπηρεσία των μονοπωλίων, αντιστοιχούσε σε μια περίοδο ιδιαίτερα έντονης κρίσης της ιδιαίτερης πολιτικής οργάνωσης της ίδιας της αστικής τάξης».