Ξεκινούν οι ανοιξιάτικες και καλοκαιρινές μας αποδράσεις! Οι μετακινήσεις αυξάνονται όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία! Γρήγορο και άνετο ταξίδι δεν είναι αυτό που μας φτάνει στον προορισμό μας! Είναι αυτό που μας πάει και μας φέρνει ασφαλείς!     
Στη σκέψη μας μπορεί να είναι ο τελικός προορισμός μας αλλά στην διαδρομή πρέπει να είναι στραμμένη  όλη μας η προσοχή! Απολαύστε τις διαδρομές σας, δεν είναι αγώνας δρόμου,  εγωισμού (π.χ. «κάνω Χαλκίδα-Θεσσαλονίκη 1,5 ώρα λιγότερο από σένα φίλε») και ανταγωνισμού!  

Στη χώρα μας κάθε χρόνο 2.500 περίπου συνάνθρωποι μας χάνουν τη ζωή τους, 32.000 τραυματίζονται ενώ κάποιοι από αυτούς καταλήγουν με μόνιμη αναπηρία.
Μέχρι πρόσφατα η αποτίμηση των συνεπειών του ‘ακήρυκτου πολέμου της ασφάλτου’ ήταν στραμμένη στις απώλειες ζωής, στους τραυματισμούς, στα οικονομικά μεγέθη που προκύπτουν από τις ζημιές και στην περίθαλψη των θυμάτων. Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια υπήρξε μια έντονη συνειδητοποίηση του γεγονότος ότι υπάρχουν σοβαρές δευτερογενείς συνέπειες οι οποίες πλήττουν για πολλά χρόνια τις οικογένειες των θυμάτων αλλά και όσα από τα θύματα επιζούν από το τροχαίο.
Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Θυμάτων Οδικής Κυκλοφορίας (F.E.V.R.-1995) δημοσίευσε τα εξής πορίσματα από την έρευνα της: Το 90% των οικογενειών των θανόντων και το 85% των οικογενειών των ανάπηρων θυμάτων δηλώνουν σημαντική ως δραματική υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής τους.
Συνεπώς, ένα τροχαίο ατύχημα, ακόμα και αν δεν είναι θανατηφόρο, αλλά έχει οδηγήσει σε μακρόχρονη νοσηλεία, αναπηρία ή σοβαρή οργανική- ψυχολογική βλάβη,
προκαλεί δυσάρεστες μακροχρόνιες συνέπειες σε επίπεδο οργανικό, ψυχικό, κοινωνικό, οικονομικό.
Οι περισσότερες συνέπειες των τροχαίων κάνουν  την εμφάνιση τους στους τραυματίες, στους συγγενείς και φίλους, ‘όταν σβήνουν τα φώτα της ενημέρωσης’ και εν δυνάμει, αφορούν όλους μας, ακόμα και αν δεν οδηγούμε, καθώς ανήκουμε σε οικογένειες, έχουμε καλούς φίλους και υποχρεωτικά μετακινούμαστε συχνά με οδικά οχήματα.   
Η απώλεια μνήμης, η κατάθλιψη, η ανορεξία, η κοινωνική απομόνωση, τα σεξουαλικά προβλήματα και ακόμα σκέψεις για αυτοκτονία βασανίζουν τα άτομα που τραυματίζονται σοβαρά αλλά και τις οικογένειες τους για πολλά χρόνια μετά το ατύχημα, ενώ πολλοί από αυτούς μπορεί και να μην το ξεπεράσουν ποτέ αν δεν  πάρουν ψυχοθεραπευτική βοήθεια.
Η πτώση της ποιότητας ζωής και του επιπέδου διαβίωσης, είναι δραματική, ενώ η ψυχολογική επιβάρυνση των οικογενειών των θανόντων ή αυτών που καθίστανται ανάπηροι είναι μακροχρόνια και αποτελεί την αιτία για πολλές οργανικές και ψυχολογικές διαταραχές. Τα μισά θύματα στην έρευνα που διεξήχθη από την F.E.V.R. δήλωσαν ότι η κατάσταση τους -ψυχολογική και σωματική- σταθεροποιήθηκε μέσα σε τρία χρόνια, ενώ για τους υπόλοιπους αυτό συνέβη πολύ αργότερα ή και ποτέ.
Ειδικότερα, το 72% των συγγενών του θανόντα έως και για τρία χρόνια μετά το ατύχημα χάνει το ενδιαφέρον του για τις καθημερινές δραστηριότητες, αντιμετωπίζει σεξουαλικά προβλήματα, ενώ το 37% σκέφτεται ακόμα και την αυτοκτονία. Επίσης, το 70% παρουσιάζει δυσκολίες στην οδήγηση, το 49% χάνει γενικά την αυτοπεποίθηση του, το 46% έχει τάσεις μελαγχολίας, το 27% φοβίες, το 35% διαταραχές φαγητού ενώ το 78% αναπτύσσει αισθήματα θυμού και μνησικακίας. Μετά την παρέλευση των τριών χρόνων τα παραπάνω ποσοστά μειώνονται μόνο κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες, ένδειξη μακροχρόνιας και σε κάποιες περιπτώσεις μόνιμης διαταραχής.
Οι συγγενείς των ανάπηρων θυμάτων αλλά και τα ίδια τα θύματα παρουσιάζουν παρόμοια συμπτώματα -με εξαίρεση την τάση για αυτοκτονία- που μετά τα τρία χρόνια όμως μπορεί και να αυξηθούν κατά πέντε μονάδες.
Παραδόξως τα ίδια τα θύματα φαίνεται να είναι ελαφρώς καλύτερα ψυχολογικά από τους συγγενείς τους όσον αφορά τη φοβία και τις διαταραχές τροφής.
Για το 84% των συγγενών των θανόντων η ικανότητα να απολαύσει τη ζωή, όπως πριν το ατύχημα, εξαφανίζεται απελπιστικά ακόμα και μετά την παρέλευση των τριών χρόνων ενώ για πολλούς η απώλεια αυτή γίνεται μόνιμη.
Μικρότερο ποσοστό είναι το ποσοστό στους συγγενείς ανάπηρων θυμάτων (68%) και στα ίδια τα θύματα (54%). Το 50% όμως αυτών καταναλώνει περισσότερα ψυχοτρόπα φάρμακα από ό,τι πριν το ατύχημα.
Όσον αφορά στις σχέσεις με φίλους και με τις οικογένειες τους, η έρευνα έδειξε πως στο 23% των συγγενών των θανόντων χειροτερεύουν και στο 20% καλυτερεύουν. Ενδοοικογενειακές αλλαγές ωστόσο δηλώνουν περίπου τα μισά θύματα τροχαίων ατυχημάτων. Οι οικογένειες θανόντων υφίστανται χωρισμό – διαζύγιο σε ποσοστό 6%. Για τους ανάπηρους και τις οικογένειες τους το ποσοστό αυτών είναι κατά πολύ υψηλότερο.
Όσον αφορά στις επαγγελματικές συνέπειες περίπου το 60% των συγγενών των θανόντων, 80% των συγγενών αναπήρων και 70% των ίδιων των θυμάτων άλλαξε επάγγελμα εξαιτίας των νέων δυσάρεστων περιστάσεων. Από αυτούς το 65%, 33% και 33% αντίστοιχα το αποδίδουν σε ψυχολογικούς λόγους και οι υπόλοιποι σε ιατρικούς λόγους.
Είναι καιρός να ευαισθητοποιηθούμε όλοι μας στην πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων, στην κυκλοφοριακή αγωγή από την παιδική ηλικία, στην παροχή άμεσης ή έμμεσης βοήθειας όσων βιώνουν τις δραματικές συνέπειες του τροχαίου.
Η συχνή επαφή του ανθρώπου με τα τροχαία ατυχήματα είτε μέσω Μ.Μ.Ε. είτε όντας ο ίδιος αυτόπτης μάρτυρας τον καθιστά πολλές φορές αδιάφορο και πέραν του δέοντος ψύχραιμο. Δυστυχώς, πέραν των αδιάφορων, υπάρχουν ‘άνθρωποι’ που εγκαταλείπουν αβοήθητους τους τραυματίες, αυτόπτες μάρτυρες που δεν θέλουν να ‘μπλέξουν’ με καταθέσεις και δικαστήρια, ή κάποιοι που δελεάζονται στη θέα ενός τραυματία και δεν μπορούν να αντισταθούν στο να μην ρίξουν μια ματιά λίγο πριν τον προσπεράσουν βιαστικοί.
Η ανθρωπιά μας δεν αποδεικνύεται μόνο μέσα στο ήσυχο και ασφαλές περιβάλλον του σπιτιού μας. Οφείλουμε να την αναδεικνύουμε και κάτω από δύσκολες συνθήκες! Ένας από τους τρόπους ανάδειξης της είναι η συμπεριφορά μας κατά την οδήγηση, ο σεβασμός μας στην ζωή την δική μας, των συνανθρώπων μας και των ζώων.
Ως μέλος και αντιπρόσωπος της Ελληνικής Εταιρείας Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων, ως θεραπεύτρια συγγενών και ατόμων που έχουν υποστεί  τροχαία ατυχήματα, αλλά και ως άνθρωπος που έχει προσωπικά βιώσει την απώλεια πολύ αγαπημένων του προσώπων από τροχαίο ατύχημα, σας προτείνω να εφαρμόζετε το Κ.Ο.Κ., να μην οδηγείτε υπό την επήρεια αλκοόλ – τοξικών ουσιών ή φαρμάκων χωρίς την έγκριση του γιατρού σας, να φοράτε τις ζώνες ασφαλείας και οι μοτοσικλετιστές το κράνος σας, να μην τρέχετε, μην βάζετε παιδιά στο μπροστινό κάθισμα, και να μην σκέφτεστε άλλα θέματα την ώρα της οδήγησης.
Σε περίπτωση που είστε συνοδηγός μην απασχολείται τον οδηγό, βοηθήστε τον αν κάτι χρειάζεται και μην διστάζετε να κατεβείτε από το αμάξι αν κρίνετε ότι οδηγεί επικίνδυνα! Είναι δικαίωμα σας να μην διακινδυνεύεται τη ζωή σας και να την ορίζετε αποκλειστικά εσείς. Πολλά νέα παιδιά θα είχαν σωθεί αν είχαν τολμήσει να αντισταθούν στους φίλους τους λέγοντας ότι ‘δεν επιλέγουν την ταχύτητα αλλά τη ζωή τους’.     
Σε περίπτωση ατυχήματος τρίτων βοηθήστε με όποιον τρόπο μπορείτε τα θύματα, ειδοποιήστε Αστυνομία, Νοσοκομείο και Πυροσβεστική  και ΠΟΤΕ μην τα εγκαταλείπετε. Αν τραυματίσετε ζώο ή το βρείτε τραυματισμένο μην το αφήσετε αβοήθητο και εκτεθειμένο στα επόμενα διερχόμενα αυτοκίνητα.
Σε περίπτωση προσωπικού ατυχήματος πέρα της ιατρικής, νομικής και ασφαλιστικής κάλυψης, μην διστάσετε να ζητήσετε ψυχολογική υποστήριξη.  
Σεβαστείτε τη ζωή σας, τους συνεπιβάτες σας, τους άλλους οδηγούς, τους πεζούς αλλά και τα ζώα που βρίσκονται στο δρόμο σας. 
Μην ξεχνάτε ότι κάποιοι άνθρωποι περιμένουν πίσω εσάς, τους συνεπιβάτες σας, τους επιβάτες των άλλων αυτοκινήτων και τους πεζούς. Και αν τα αδέσποτα ζώα δεν τα περιμένει κανείς πίσω δεν έχουμε παρόλα αυτά το δικαίωμα να τους αφαιρούμε τη ζωή.

Σας εύχομαι ευχάριστες διαδρομές και ασφαλή ταξίδια!                 

Κατερίνα Κ. Μιχαηλίδου
Σύμβουλος – Ψυχοθεραπεύτρια
Ατόμων, Οικογενειών, Ομάδων
Μέλος της E.F.T.Α., ΕΛ.Ε.ΣΥ.Θ., E.A.C.-Ε.Ε.Σ., A.G.P.A.
Δέχεται Χαλκίδα και Αθήνα
Αβάντων 19, 34100
Τηλ: 22210 29386 / 24900