Η επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στην Κύμη έγινε την περασμένη Παρασκευή 28 Μαρτίου, στις 3 μ.μ. στο Δημαρχιακό μέγαρο και ήταν ο τελευταίος σταθμός του Περιφερειάρχη, στο πλαίσιο περιοδείας του στους Δήμους της Κεντρικής Εύβοιας, για να ενημερωθεί για τα προβλήματα της περιοχής, ώστε να δοθούν οι κατάλληλες λύσεις.

 

Πολλά ήταν τα οφέλη που αποκόμισε ο Δήμος Κύμης από την πρόσφατη επίσκεψη που πραγματοποίησε ο νέος Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Παντελής Σκλιάς στον Δήμο, συνοδευόμενος από υπηρεσιακούς παράγοντες.
Πολλά ήταν τα θέματα που προώθησε ο Δήμαρχος Κύμης Δημήτρης Θωμάς για επίλυση και πολλά τα έργα για συνέχιση ή αποπεράτωση. Πολλές ήταν και οι μελέτες έργων για ένταξη προς χρηματοδότηση σε ευρωπαϊκά προγράμματα,. 
Για όλα αυτά ο περιφερειάρχης είχε μια λύση συγκεκριμένη και υλοποιήσιμη.  Άλλωστε, αυτός ήταν ο σκοπός της περιοδείας του, όπως είπε, απευθυνόμενος στο Δήμαρχο, στους Δημοτικούς Συμβούλους και στον κόσμο. Μέσα από τις επαφές μας, είπε, κατορθώσαμε να επιλύσουμε ζητήματα, να επιταχύνουμε διαδικασίες, να διαλύσουμε παρεξηγήσεις και παράλληλα να χαράξουμε μία πορεία την οποία θα ακολουθήσουμε στο επόμενο διάστημα.
*Το σοβαρό θέμα του χαρακτηρισμού του δρόμου Λέπουρα-Στόμιο-λιμάνι Κύμης που τόσα προβλήματα έχουν δημιουργηθεί με τις κατολισθήσεις
Ο δρόμος αυτός θα χαρακτηριστεί επαρχιακός, γιατί επαρχιακός είναι, με άμεση τροποποίηση σχετικής γνωμοδότησης, η οποία αποφαίνεται για τον χαρακτηρισμό των δρόμων σε ό,τι αφορά την συντήρησή τους.
*Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης 250.000 € επιπλέον επιχορήγηση
Διατίθενται 250.000 € επιπλέον για την ολοκλήρωση των εργασιών. Οι 150.000 € θα δοθούν άμεσα εντός του έτους και οι 100.000 € στις αρχές του επόμενου.
*Τα έργα ανάπτυξης του λιμένα Κύμης εντάσσονται στο ΕΣΠΑ με 6.000.000 € χρηματοδότηση
Επιβεβαίωσε και την δέσμευση του προκατόχου του Θανάση Σκορδά, αλλά και της κυβέρνησης, ότι το λιμάνι της Κύμης εντάσσεται στο ΕΣΠΑ.  Η Περιφέρεια έχει κάνει την πρόσκληση και αναμένεται εντός των ημερών να υποβληθεί από τον Δήμο η σχετική μελέτη και να χρηματοδοτηθεί η πρώτη φάση του έργου με 6.000.000 €
*Υλοποίηση της  μελέτης  ανάπλασης του ιστορικού κέντρου της Κύμης  
Είναι μια δράση που μπορεί να αξιοποιηθεί στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, σε ειδικό μέτρο, το οποίο θα προκηρυχθεί από τον Σεπτέμβριο.
*Ανάδειξη μονοπατιών του Δήμου
Η μελέτη κατατέθηκε από το Δήμο στον ΕΟΤ με  προϋπολογισμό 600.000 €. Περιφέρεια και Δήμος θα είναι σε επαφή, ώστε αν παρ’ελπίδα δεν ενταχθεί σε πρόγραμμα του ΕΟΤ, να ενταχθεί μέσω της Περιφέρειας στο ΕΣΠΑ.
*Αποκατάσταση των Βυζαντινών ναών της παναγιάς της Χατηριάνισσας και του Αγίου Νικολάου
Θα ενταχθούν σε μέτρο της περιφέρειας για τον πολιτισμό, αφού έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες και αφού εξασφαλιστεί πρώτα η έγκριση του υπουργείου Πολιτισμού. 
*Άλλα θέματα
– Κατασκευή συνεδριακού κέντρου με την επωνυμία Γ.Ν. Παπανικολάου να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ ως διαπεριφερειακό έργο.
– Ποσό 200.000 € για την συντήρηση του 2ου Δημοτικού Σχολείου Κύμης
– Διαμόρφωση χώρου για αθλοπαιδιές και πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής
– Συντήρηση του δρόμου Κύμη-Μετόχι 
Η Περιφέρεια αποδεσμεύει τις 600.000 € που είχε δεσμεύσει ο Δήμος στο πρόγραμμα  «Θησέας» για την κατασκευή της προσθήκης στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Κύμης, εντάσσοντας το έργο αυτό στο ΕΣΠΑ και το ποσό αυτό δίνεται η δυνατότητα στον Δήμο Κύμης να το διαθέσει κατ’ επιλογή του για την μελέτη και κατασκευή έργων.
Τον λόγο πήρε και η αντιπολίτευση, η οποία έθιξε δύο θέματα: Το θέμα του φράγματος στα Μανίκια και το θέμα των παρακάμψεων. 
Αναφερόμενος στο φράγμα των Μανικίων, ο περιφερειάρχης είπε ότι υπάρχει πρόβλημα που είναι πολύ δύσκολο να ξεπεραστεί επειδή το κόστος κατασκευής του φράγματος, το οποίο έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 80% και έχει σταματήσει, είναι πολύ μεγάλο και επειδή είναι εξίσου μεγάλο το κόστος της συντήρησής του όταν αυτό ολοκληρωθεί και λειτουργήσει. Ενδιαφέρον για το έργο έχει δείξει η  ΔΕΗ, αλλά δεν υπάρχει τίποτα νεότερο. 
Όσο για τις παρακάμψεις του δρόμου Χαλκίδα-Κύμη, συμφώνησε ότι ο δρόμος χρειάζεται συντήρηση, ενώ το τμήμα Λέπουρα-Κύμη έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα και θα κατασκευαστεί τμηματικά. Για το υπόλοιπο του άξονα έχει δρομολογηθεί η παράκαμψη του Βασιλικού, έχει δημοπρατηθεί η παράκαμψη  Αμαρύνθου και συμπληρώνεται η μελέτη της παράκαμψης του Αλιβερίου, ώστε να ενταχθεί κι αυτή σε πρόγραμμα.