Την προβλεπόμενη Ημερήσια Εκπαιδευτική Εκδρομή του έτους πραγματοποίησαν στις Σπέτσες οι μαθητές και των τριών Τάξεων του 4ου Γυμνασίου Χαλκίδας την Πέμπτη 3 Μαΐου 2012 οδικός διαμέσου Κόστα. Συμμετείχαν 195 μαθητές και 16 Συνοδοί διδάσκοντες του σχολείου.

 Η αποστολή έφθασε οδικός στην Κόστα μέσω Κορίνθου και από εκεί διεκπεραιώθηκε στο νησί με 5 ναυλωμένα πλοιάρια. Η προβλεπόμενη οργάνωση και ο σωστός σχεδιασμός της εκδρομής βοήθησε στην εξάλειψη καθυστερήσεων στις μετακινήσεις των μαθητών , ευνοώντας αφενός μεν το καλό κλίμα και την ευχάριστη διάθεση, αφετέρου δίνοντας έμφαση σε θέματα που αφορούσαν την ασφάλεια αυτών. Γιαυτό το λόγο σε προσυννενόηση με τον Διευθυντή του σχολείου όλοι οι ιδιοκτήτες των ναυλωμένων πλοιαρίων είχαν καταθέσει μέσω FAX όλα τα απαραίτητα έγγραφα αδειών με τα οποία θα έπρεπε να έχουν εφοδιαστεί από το Λιμεναρχείο.
 Η συμπεριφορά των μαθητών και η εκτέλεση των οδηγιών που τους είχαν δοθεί, ειδικά για την διαδικασία του διάπλου ( Κόστα – Σπέτσες ) ήταν άψογη και απολύτως πειθαρχημένη, προκαλώντας τα ευμενή σχόλια των υπευθύνων. Να τονίσουμε ότι όπως πληροφορηθήκαμε από τον ασύρματο στην ευρύτερη περιοχή περιπολούσε πλωτό σκάφος του Λιμεναρχείου. Γιαυτό το λόγο και καθώς το πλήρωμα αυτού, διαπίστωσε την αναχώρηση και μαζική μεταφορά των μαθητών ( 5 μεγάλα πλοιάρια ) προσέγγισε για εποπτεία. Ύστερα από προσωπική επαφή του Διευθυντή του Σχολείου με τον Διοικητή του Λιμεναρχείου στο Πόρτο Χέλι μέσω ασυρμάτου, για λόγους συμπληρωματικής ασφάλειας μας από την έναρξη έως το τέλος του διάπλου των σκαφών, μας συνόδευσε το πλωτό περιπολικό του Λιμενικού, γεγονός το οποίο συνέβη για πρώτη φορά, προκαλώντας τον εντυπωσιασμό όλων των παρευρισκομένων αλλά και των κατοίκων στις Σπέτσες όταν αντελήφθησαν το λόγο για τον οποίο αφήχθησαν όλα τα σκάφη μαζί στο λιμάνι.
 Στη συνέχεια αφού συγκεντρώθηκαν όλοι οι μαθητές στην προβλήτα του νησιού, δόθηκαν οδηγίες, και όσοι επιθυμούσαν επισκέφθηκαν το Ιδιωτικό Μουσείο ‘’Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα’’ . Ξεναγήθηκαν σε όλους τους χώρους αφού πρώτα είχε γίνει μια σχετική ιστορική ενημέρωση από τον σημερινό ιδιοκτήτη του σπιτιού και απόγονο της οικογένειας. Ταυτοχρόνως άλλη ομάδα μαθητών που συμμετείχε σε Πολιτιστικό Πρόγραμμα το προηγούμενο σχολικό έτος με τίτλο ‘’ Καρνάγια κ Ταρσανάδες, Ναυτικά επαγγέλματα που χάνονται’’, και οποίοι είχαν ολοκληρώσει 3ημερη Πολιτιστική Εκδρομή στις Σπέτσες τον Απρίλιο του 2011, μετέβησαν μαζί με τρεις καθηγητές πεζοί στο καρνάγιο του κ Κλείσα Ιωάννη το οποίο είχαν επισκεφθεί για 2 ημέρες πέρυσι και έδωσαν αναμνηστικό στον ιδιοκτήτη. Επίσης είδαν την πρόοδο της εργασίας ενός έτους σε μεγάλα ξύλινα σκαριά που κατασκευάζονταν και συζήτησαν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί εκ νέου στην κοινότητα των καραβομαραγκών καθώς και πάλι προσπαθούν να τους εκδιώξουν από εκεί όλους. Οι μαθητές επέστρεψαν στην Ντάπια ( Νέο Λιμάνι ) με Θαλάσσια Ταξί.
 Οι μαθητές κάνοντας περιήγηση στο νησί, εντυπωσιάσθηκαν από το πλούτο και την μεγαλοπρέπεια του χώρου, την αρχοντιά των σπιτιών και την γραφικότητα της περιοχής. Έβγαλαν δε αρκετές φωτογραφίες από την εκεί επίσκεψή τους. Μετά το φαγητό και την απογευματινή τους περιήγηση με τα ίδια πλοιάρια μετέβησαν στην Κόστα από όπου και αναχώρησαν για την Χαλκίδα.    
  Οι συνοδοί καθηγητές αισθάνονται την ανάγκη να ευχαριστήσουν τον υπεύθυνο του Μουσείου Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα για την άψογη ξενάγηση, τους ιδιοκτήτες των ναυλωμένων σκαφών για την προσοχή που επέδειξαν, τον ιδιοκτήτη του καρνάγιου κ Κλείσα Ι. για την εξυπηρέτηση, αλλά ιδιαιτέρως τον Διοικητή του Λιμεναρχείου στο Πόρο Χέλι Αντιπλοίαρχο κ Στρατόπουλο Κων/νο και το προσωπικό αυτού για την κατανόηση και την ευαισθησία που επέδειξαν για την ασφάλεια των μαθητών του σχολείου.

Γιάννης Μπουροδήμος, Υποψήφιος Βουλευτής Εύβοιας ΚΙΝΑΛ - 2019