Ο Δημήτρης Παπαναστασίου εξέδωσε ανακοίνωση – κάλεσμα προς τους δημότες του νέου δήμου Κύμης – Αλιβερίου, να στηρίξουν τον συνδυασμό Πολίτες της Αυτοδιοίκησης του οποίου και είναι επικεφαλής ως υποψήφιος Δήμαρχος.

Αγαπητές και Αγαπητοί Συνδημότες και Φίλοι,

Μέχρι τις προηγούμενες Δημοτικές Εκλογές, πολλοί υποψήφιοι επιζητούσαν το “Χρίσμα” από τα πολιτικά κόμματα, πιστεύοντας ότι έτσι θα επιβάλλουν την υποψηφιότητά τους στους πολίτες και το αποτέλεσμα θα ήταν γι’ αυτούς νικηφόρο. Σε πολλές όμως περιπτώσεις η κοινωνία τους απέρριψε, γιατί οι πολίτες στην επιλογή τους για Δημοτικές Αρχές δεν είχαν σαν αποκλειστικό κριτήριο την κομματική ταυτότητα.

Στον τόπο μας υπάρχουν πολλά τέτοια παραδείγματα.

Αυτός ήταν ο λόγος που τα κόμματα απέβαλλαν από το λεξιλόγιο και την πρακτική τους τη λέξη “χρίσμα” και μιλούν μόνο για “πολιτική στήριξη” σε υποψηφίους που αρχικά εμφανίζονται ως ανεξάρτητοι.

Άποψη δική μου αλλά και βίωμα όλων έχει γίνει ότι “τα χρίσματα έχουν αξία μόνο όταν τα δίνει ο λαός”. Έχοντας συνειδητοποιήσει αυτή την πραγματικότητα, όσες φορές υπέβαλλα υποψηφιότητα για το Δήμο Κονιστρών, δεν επεδίωξα την παροχή “χρίσματος”, γιατί απευθυνόμουν σε όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα από ιδεολογίες και κομματικές εντάξεις. Αυτή τη στάση επικρότησαν οι πολίτες στις εκλογικές αναμετρήσεις του 2002 και 2006, εκλέγοντας με Δήμαρχο με ποσοστά 63% και 65% αντίστοιχα.

Στις επερχόμενες Δημοτικές Εκλογές στις 7/11/2010, ακολούθησα την ίδια τακτική, παρά το γεγονός ότι είχα προταθεί στις εσωκομματικές διαδικασίες της παράταξής που ανήκω, δεν επεδίωξα “χρίσμα”, πράγμα που δήλωσα με επιστολή μου στα αρμόδια όργανα. Εκλήθην και έλαβα μέρος στις διαδικασίες διαβούλευσης και επιλογής, όπου για αποτροπή του αδιεξόδου, συμφωνήθηκε να γίνει δημοσκόπηση στην οποία οι πολίτες θα εξέφραζαν την άποψή τους για τον καταλληλότερο υποψήφιο Δήμαρχο και όλοι οι συνυποψήφιοι θα αποδέχονταν το αποτέλεσμα, σύμφωνα με δήλωση που θα υπέβαλλαν, ως προϊόν μιας γνήσιας κοινωνικής διεργασίας και όχι στενά κομματικής επιλογής. Τέτοια δήλωση υπέβαλλα και εγώ στις 27/07/2010 θέτοντας χρονικό όριο για την ολοκλήρωσή της.

Διαπιστώνοντας όμως την άγνοια των πολιτών γύρω από την μεγάλη μεταρρύθμιση του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ και την παραπληροφόρηση που διοχέτευαν οι πολέμιοί του, διοργάνωσα ομιλία στις 25/08/2010 με θέμα “ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ : Τα πλαστά διλήμματα, τα συνειδητά ψέματα, η Αλήθεια και η Προοπτική για το Νέο Δήμο Κύμης – Αλιβερίου” όπου ενημέρωσα τους πολίτες για τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, δηλαδή έκανα αυτό που άλλοι έπρεπε να έχουν κάνει πολύ νωρίτερα. Αλλά η καθυστέρηση των διαδικασιών, η αγωνία και η πίεση των πολιτών, με ανάγκασε να ανακοινώσω την υποψηφιότητά μου ως Δημάρχου για το Νέο Δήμο Κύμης – Αλιβερίου, εκφράζοντας έτσι την απαίτηση της τοπικής κοινωνίας.

Η σημερινή πραγματικότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όπως έχει διαμορφωθεί, δεν αποζητά το χρίσμα ως αυτοσκοπό. Αντίθετα προβλέπει την ανάδειξη υποψηφίων ύστερα από διαβούλευση. Πιστεύω ότι η διαβούλευση αυτή πρέπει να γίνεται στην κοινωνία γιατί τα κόμματα δεν μπορούν πλέον να δεσμεύσουν τη στήριξη των πολιτών ούτε με υποσχέσεις ούτε με προπαγάνδες.

Την απόφασή μου να ανακοινώσω την υποψηφιότητά μου δικαίωσε επιπρόσθετα και η δημοσίευση στο διαδίκτυο των αποτελεσμάτων της δημοσκόπησης, στην οποία δεν συμπεριελήφθη το όνομά μου, αποκαλύπτοντας έτσι τον εμπαιγμό εις βάρος μου και σε βάρος της τοπικής κοινωνίας. Εύλογα διερωτάται κανείς, ποιος εγκέφαλος σχεδίασε αυτή τη μεθόδευση, τι σκοπό είχε και τι επιδίωκε ώστε να ξαναγυρίζει σε παλαιές και αποτυχημένες πρακτικές τις οποίες η κοινωνία επανειλημμένα έχει απορρίψει. Αυτές τις πρακτικές ο τόπος μας τις έχει πληρώσει πολλές φορές στο παρελθόν, παραδίδοντας την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε χέρια γνωστών μειοψηφιών, με τα επίσης γνωστά αποτελέσματα.

Ποτέ στη ζωή μου δεν υπήρξα εκλεκτός κανενός κόμματος, κανενός μηχανισμού, κανενός ηγέτη. Στο γεγονός ότι υπήρξα αυτόφωτος, οφείλεται και το ότι ποτέ μου δεν είχα εξαρτήσεις. Τη διαχρονική μου στήριξη, μου την προσέφερε η κοινωνία, και την επέστρεψα πάντα πίσω σε εκείνη, με την καθημερινή μου
παρουσία δίπλα της και με την εμμονή μου να μιλώ πάντοτε αληθινά και να προτείνω ρεαλιστικές και νηφάλιες λύσεις στα δύσκολα προβλήματα που μας ταλαιπωρούν για χρόνια.

Η δική μου υποψηφιότητα, είναι μια υποψηφιότητα μακριά από μικροκομματισμούς, ιδιοτέλειες και εξαρτήσεις. Δεν έχω κρύψει ποτέ τις ιδέες μου και την κομματική μου τοποθέτηση. Όμως η πορεία μου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση στηρίχθηκε πάντα στην συνεργασία με ανθρώπους που είχαμε κοινό στόχο και όραμα την ανάπτυξη του τόπου μας.

Η απόφασή μου, να θέσω υποψηφιότητα ως Δήμαρχος του Νέου Δήμου Κύμης – Αλιβερίου είναι σε πλήρη σύμπλευση με την στάση μου όλα τα τελευταία χρόνια, ότι η πολιτική ασκείται στο φως του ήλιου και διαμορφώνεται μέσα από κοινωνικές ζυμώσεις.

Τα σκοτεινά πολιτικά γραφεία, όπου κάποιοι εκλεκτοί και φίλοι παίρνουν αποφάσεις προς ίδιο όφελος και ερήμην των εντολέων τους, μου ήταν πάντοτε βαθύτατα αντιπαθή.

Σας καλώ λοιπόν όλους, ανεξάρτητα από ιδεολογικές και κομματικές αναφορές, με μοναδικό γνώμονα την αγάπη για τον τόπο μας και την αγωνία για την πρόοδό του, να δώσουμε από κοινού με τον συνδυασμό ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, αυτή την έντιμη μάχη των Δημοτικών Εκλογών της 7ης Νοεμβρίου 2010, έχοντας εμπιστοσύνη στις δυνατότητες, τις γνώσεις, την εμπειρία και την ανιδιοτέλεια των προθέσεών μας.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ Λ. ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΟΝΙΣΤΡΩΝ

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΥΜΗΣ – ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ