Ερώτηση του βουλευτή ΠΑΣΟΚ Συμεών Κεδίκογλου προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για την άμεση ανάγκη επίλυσης του σοβαρότατου προβλήματος της έλλειψης προσωπικού στα υποκαταστήματα ΙΚΑ Ν.Εύβοιας με ιδιαίτερη αναφορά στο υποκατάστημα του ΙΚΑ Μαντουδίου.

Ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Νομού Εύβοιας Συμεών Κεδίκογλου κατέθεσε την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σχετικά με το σοβαρότατο πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού στα υποκαταστήματα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Ν. Ευβοίας, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην εκρηκτική κατάσταση στο ΙΚΑ Μαντουδίου.
Η έλλειψη προσωπικού δυσχεραίνει το δικαίωμα των ασφαλισμένων για την ομαλή εξυπηρέτηση τους, ενώ ειδικά στη δεδομένη συγκυρία, όπου η πάταξη της εισφοροδιαφυγής αποτελεί στόχο ύψιστης σημασίας, οι ελεγκτές στα υποκαταστήματα του Ν. Ευβοίας δεν μπορούν να προχωρήσουν σε ελέγχους, λόγω των αυξημένων υποχρεώσεών τους εντός των υποκαταστημάτων.
Το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί πλέον άμεσα. Μέχρι σήμερα, η εξυπηρέτηση των πολιτών οφείλεται στην παρουσία συμβάσεων έργου καθώς και στην υπερπροσπάθεια των μόνιμων υπαλλήλων.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

ΠΡΟΣ ΤON ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ


Θέμα: Ανάγκη επίλυσης του σοβαρότατου προβλήματος της έλλειψης προσωπικού στα υποκαταστήματα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Ν. Ευβοίας.
Κύριε Υπουργέ,
Οι ελλείψεις προσωπικού στα υποκαταστήματα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Ν. Ευβοίας είναι και σοβαρές και χρονίζουσες.
Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με στοιχεία (του 2009) του συλλόγου διοικητικών υπαλλήλων ΙΚΑ Ν. Ευβοίας:
-Στο υποκ/μα Χαλκίδας, προβλέπονται, σύμφωνα με το οργανόγραμμα της δεκαετίας του ΄80, 101 υπάλληλοι. Σήμερα, όταν έχουν συγχωνευθεί και εξακολουθούν να συγχωνεύονται πάνω από 25 ασφαλιστικά ταμεία, υπηρετούν 80 εργαζόμενοι, εκ των οποίων οι 7 είναι αποσπασμένοι στη Νομαρχιακή Μονάδα Υγείας. Οι υπόλοιποι 73 καλούνται να εξυπηρετήσουν 100.000 έμμεσα και άμεσα ασφαλισμένους.
-Στο υποκατάστημα της Ιστιαίας, προβλέπονται 10 θέσεις εργασίας και υπηρετούν 7 για να εξυπηρετήσουν 6.000 ασφαλισμένους.
-Στο υποκατάστημα στην Αιδηψό, όπου κάθε καλοκαίρι δέχεται, σύμφωνα με εκτιμήσεις, τουλάχιστον 80.000 παραθεριστές, οι οποίοι επισκέπτονται το υποκατάστημα για θεώρηση του βιβλιαρίου τους από το ΙΚΑ, τη χρονιά του 2009 υπηρετούσαν 4 υπάλληλοι. Το υποκατάστημα χρειάστηκε να προβεί σε αίτηση 2μηνης απόσπασης, προκειμένου να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες, η οποία τελικά έγινε από το υποκατάστημα της Ιστιαίας, όπου υπηρετούν 7 υπάλληλοι, όπως προαναφέρεται.
-Στο υποκατάστημα της Λίμνης, υπηρετεί μία προϊσταμένη, στα πρόθυρα συνταξιοδότησης, και στο υποκατάστημα της Αγ. Άννας ένας υπάλληλος Υ.Ε.. Σε περίπτωση αδείας ή ασθένειας, τα υποκαταστήματα μένουν κλειστά.
-Εντελώς εκρηκτική είναι η κατάσταση στο υποκατάστημα Μαντουδίου, όπου προβλέπονται 11 θέσεις, εξυπηρετούνται 6.000 ασφαλισμένοι μιας μεγάλης σχετικά γεωγραφικής ενότητας, και σήμερα υπηρετούν τρεις υπάλληλοι και μία καθαρίστρια, σύμφωνα με επιστολή του διευθυντή του υποκαταστήματος κ. Παναγιώτου Κων/νου προς τη Διοίκηση ΙΚΑ-ΕΤΑΜ στις 20/01/2010 (αρ.πρωτ. 193). Προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες, μετά και την αποχώρηση τριών υπαλλήλων stage, στο υποκατάστημα του Μαντουδίου απασχολούνται και τρεις υπάλληλοι με συμβάσεις έργου, εκ των οποίων, οι δύο λήγουν στις 20 Φεβρουαρίου και η τρίτη στις 29 Απριλίου.

Κύριε Υπουργέ,
Στις περισσότερο δύσκολες από ποτέ μέρες που διανύει το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, πρώτος εσείς έχετε αναγάγει σε στόχο ύψιστης σημασίας την πάταξη της εισφοροδιαφυγής. Χρειάζονται έλεγχοι για τον εντοπισμό της ανασφάλιστης εργασίας, η οποία συνεπάγεται χαμένα έσοδα για το ΙΚΑ και χαμένα χρόνια ασφάλισης για τους εργαζομένους. Αυτή τη στιγμή οι ελεγκτές στα υποκαταστήματα του Ν. Ευβοίας δεν μπορούν να προχωρήσουν σε ελέγχους, λόγω των αυξημένων υποχρεώσεών τους εντός των υποκαταστημάτων, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού.
Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός

– Ποια μέτρα διατίθεστε να πάρετε για την άμεση στελέχωση του υποκαταστήματος ΙΚΑ Μαντουδίου και το χρονοδιάγραμμα αυτών
– Ποια μέτρα διατίθεστε να πάρετε για την αντιμετώπιση του προβλήματος της έλλειψης προσωπικού σε κάθε ένα από τα υποκαταστήματα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ του νομού, όπως παρατίθενται ανωτέρω, και ποιο είναι το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα.