Στον απόηχο της πρόσφατης ανακοίνωσης του Πανελληνίου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ), αναδύεται ανησυχητική εικόνα για τις παραλίες της Χαλκίδας και του Δήμου Χαλκιδέων: συνολικά 13 σημεία κολύμβησης χαρακτηρίστηκαν ακατάλληλα λόγω μικροβιολογικής ρύπανσης, ξεπερνώντας τα επιτρεπτά ευρωπαϊκά όρια
Κύρια σημεία με προβληματική ποιότητα νερού:
- Φάρος Χαλκίδας – Παραλία Κουρέντι (και σε 100 μ. αριστερά)
- Παραλίες πάνω από την Οδό Συμφιλίωσης, συμπεριλαμβανομένης της παιδικής χαράς
Στην Νέα Αρτάκη:
- στη Βόρειο Ευβοϊκό, πλησίον Οδού Αγίου Νικολάου & 28ης Οκτωβρίου
- στο Πάρκο Κυζικείων Αγίου Νικολάου
- στην Πλαζ Νέας Αρτάκης
Στο Βασιλικό:
- Παραλία Καϊμέτι
- Άγιος Νικόλαος, Νότιος Ευβοϊκός – παραλία Μπούρτζι
- Νότιος Ευβοϊκός – παραλία Εκκλησίας Αγίου Ανδρέα
Οι συγκεκριμένες ακτές αποτελούν συχνές επιλογές για κατοίκους και επισκέπτες, στοιχείο που καθιστά επιτακτική την ανάγκη ενημέρωσης και αποφυγής τους κατά την κολυμβητική περίοδο.
Το ΠΑΚΟΕ, στο πλαίσιο της φετινής του ανάλυσης, πήρε 572 δείγματα από όλη την Ελλάδα. Από αυτά, τα 397 κρίθηκαν κατάλληλα, ενώ 175 περιήλθαν σε καθεστώς «μη ασφαλών για μπάνιο». Στον Δήμο Χαλκιδέων, το 1/4 των σημείων εμφάνισε ρύπανση, γεγονός που εγείρει σοβαρά ερωτήματα για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια.
Η παρουσία υψηλών επίπεδων παθογόνων βακτηρίων, όπως E. coli και εντερόκοκκοι, εγκυμονεί κίνδυνους για γαστρεντερικές λοιμώξεις και δερματικά προβλήματα.
Απαιτείται:
- Άμεση ενημέρωση των λουόμενων μέσω ενημερωτικής σήμανσης
- Ενίσχυση καθαρισμού και τακτικών δειγματοληψιών
- Στρατηγικό σχέδιο από τις τοπικές υγειονομικές αρχές και τον ΟΤΑ για τη μείωση της ρύπανσης
Οι φετινές μετρήσεις του ΠΑΚΟΕ από το Δήμο Χαλκιδέων παρουσιάζουν μια ανησυχητική εικόνα ρύπανσης σε αρκετές κεντρικές και εύκολα προσβάσιμες παραλίες. Η ευθύνη για την προστασία της δημόσιας υγείας ανήκει σε όλους: δημοτική αρχή, πολίτες και αρμόδιους φορείς. Προστατεύοντας τις ακτές, προστατεύουμε τη συλλογική μας ευημερία.
Δείτε εδώ την ανακοίνωση του ΠΑΚΟΕ.
Ακολουθείστε μας στο Google News