Για τις καταπατήσεις Δημόσιων εκτάσεων στη Σκύρο Ευβοίας από τη μονή Μεγίστης Λαύρας κατέθεσαν ερώτηση οι βουλευτές του ΚΚΕ, Γιώργος Μαρίνος και Γιώργος Μαυρίκος.

«Αν και η παρέμβαση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τις καταπατήσεις Δημοσίων εκτάσεων στην Σκύρο Ευβοίας από την μονή Μεγίστης Λαύρας έγινε καθυστερημένα, εντούτοις ακόμα και τώρα δεν γίνεται μια ουσιαστική προσπάθεια να προστατευτεί το νότιο τμήμα του νησιού από τις ενέργειες της συγκεκριμένης Μονής να καταπατήσει εκτάσεις με στόχο την εγκατάσταση 170 ανεμογεννητριών.
Η Μονή Μεγίστης Λαύρας έχει συστήσει μαζί με ιδιώτες εμπορική και βιομηχανική επιχείρηση και επιχειρεί να εξασφαλίσει άδεια για λειτουργία βιομηχανικού πάρκου αιολικής ενέργειας. Αν οι άδειες αυτές χορηγηθούν σημαίνει ότι αναγνωρίζεται στη Μονή το ιδιοκτησιακό δικαίωμα και ταυτόχρονα το νότιο τμήμα του νησιού θα καταστραφεί.
Επιπλέον και μετά την παρέμβαση του κ. Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου οι καλόγεροι της συγκεκριμένης Μονής συνεχίζουν να απαιτούν από τους κτηνοτρόφους του νησιού να τους καταβάλουν μεγάλα χρηματικά ποσά σαν αντίτιμο για τη βοσκή στις εκτάσεις που η Μονή ισχυρίζεται ότι της ανήκουν.
           
Με βάση όλα αυτά ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι αρμόδιοι υπουργοί τι άμεσα μέτρα θα πάρουν ώστε να σταματήσει αυτή η κατάσταση και να δοθούν λύσεις σε όφελος του λαού της Σκύρου».

Θανάσης Ζεμπίλης, Υποψήφιος Βουλευτής Εύβοιας 2019