Ερώτηση προς τα Υπουργεία Εργασίας, Υγείας, Οικονομικών και Εσωτερικών κατέθεσαν οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς, Δημήτρης Αναγνωστάκης, Κατερίνα Μάρκου και Νίκος Τσούκαλης, αναφορικά με τα προβλήματα λειτουργίας πολλών φιλανθρωπικών ιδρυμάτων κοινωνικής πρόνοιας που λειτουργούν στη χώρα.

Οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς με αφορμή το παράδειγμα του Ασύλου Ανιάτων στην Κυψέλη, καλούν τα αρμόδια Υπουργεία να απαντήσουν πότε και αν θα προβούν σε ενέργειες για την υποστήριξη της οικονομικής βιωσιμότητας των ιδρυμάτων. Παράλληλα ερωτούν αν υπάρχει πρόθεση για την προώθηση μέτρων οικονομικής διευκόλυνσης, μέσω της εκχώρησης των απαιτήσεων των ιδρυμάτων από τον ΕΟΠΠΥ προς το ΙΚΑ. Τέλος ερωτούν τα αρμόδια Υπουργεία πως θα εξασφαλιστεί η έγκαιρη πληρωμή των εργαζομένων στα ιδρύματα αυτά, δεδομένου ότι παραμένουν απλήρωτοι εδώ και αρκετούς μήνες.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης είναι το ακόλουθο:

Προς: α) τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, β) τον Υπουργό Υγείας, γ) τον Υπουργό Οικονομικών και δ) τον Υπουργό Εσωτερικών

ΘΕΜΑ: Υπό οικονομική κατάρρευση τα ιδρύματα κοινωνικής πρόνοιας

Με αναστολή της λειτουργίας τους λόγω οικονομικών προβλημάτων κινδυνεύουν πολλά φιλανθρωπικά ιδρύματα κοινωνικής πρόνοιας που λειτουργούν στην Ελλάδα, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα να μείνουν χωρίς την αναγκαία περίθαλψη και φροντίδα εκατοντάδες ασθενείς με βαριές αναπηρίες αλλά και παιδιά.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Άσυλο Ανιάτων στην Κυψέλη που ιδρύθηκε το 1893 και σήμερα φιλοξενεί 210 ασθενείς με βαριές νευρολογικές παθήσεις, κατάκοιτους σε ποσοστό 80%, ορισμένοι εκ των οποίων βρίσκονται στο Άσυλο εδώ και 50 χρόνια. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το Άσυλο έχει συσσωρευμένα χρέη ύψους 8 εκατομμυρίων ευρώ, κυρίως προς το ΙΚΑ και την εφορία και, παρά την τεράστια ακίνητη περιουσία που διαθέτει, είναι ορατό πλέον το ενδεχόμενο διακοπής της λειτουργίας του, υπό το βάρος των οικονομικών του υποχρεώσεων.

Ήδη, όπως αναφέρεται σε επιστολή της Επιτροπή Κηδεμόνων των ασθενών του Ασύλου, η διοίκηση έχει στείλει σχετικό εξώδικο προς τους συγγενείς των ασθενών, γεγονός που έχει δημιουργήσει τεράστια αναστάτωση. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι εδώ και 8 μήνες τουλάχιστον. Τέλος, πολλές φαρμακευτικές εταιρείες έχουν πάψει να προμηθεύουν φάρμακα στο Άσυλο, λόγω ύπαρξης οφειλών.

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», ανάλογα προβλήματα (οικονομική αδυναμία, συσσώρευση οφειλών ιδίως απέναντι στο ΙΚΑ, απλήρωτοι εργαζόμενοι για πολλούς μήνες) αντιμετωπίζουν πολλά ιδρύματα κοινωνικής πρόνοιας, όπως το Ίδρυμα Προστασίας και Αποκατάστασης Παιδιών και νέων με Νοητική Υστέρηση «Θεοτόκος» που εξυπηρετεί 370 παιδιά και νέους από 2,5 ως 35 ετών, το Χατζηπατέρειο Κέντρο Αποκατάστασης Σπαστικών Παιδιών, που εξυπηρετεί 100 παιδιά με εγκεφαλική παράλυση, το Πρότυπο Εθνικό Νηπιοτροφείο Καλλιθέας, που προστατεύει 29 παιδιά ηλικίας 2,5 ως 5 ετών κ.α..

Βασικές αιτίες είναι η δραματική μείωση της κρατικής επιχορήγησης, που δίνεται μέσω των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (με την εξαίρεση του Ασύλου Ανιάτων που δεν λαμβάνει επιχορήγηση), η καθυστέρηση του ΕΟΠΥΥ στην καταβολή των αρκετά μειωμένων νοσηλίων προς τα ιδρύματα [π.χ. στη «Θεοτόκο» οφείλονται τα νοσήλια του 2011, 4 μηνών του 2013 και του 2014], ο φαύλος κύκλος που δημιουργείται από την αδυναμία είσπραξης εσόδων από το Δημόσιο όταν υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, χωρίς δυνατότητα συμψηφισμού και φυσικά η σημαντική μείωση των δωρεών και των χορηγιών λόγω της οικονομικής κρίσης.

Δεδομένου ότι: α) τα ιδρύματα αυτά επιτελούν σημαντικότατο κοινωνικό έργο, παρέχοντας υπηρεσίες φιλοξενίας, αποκατάστασης, περίθαλψης και φροντίδας σε εκατοντάδες συμπολίτες μας, β) η διακοπή της λειτουργίας τους θα δημιουργήσει σοβαρότατα προβλήματα τόσο στους φιλοξενούμενους και στις οικογένειές τους όσο και στους εργαζόμενους σε αυτά, γ) σημαντικό μέρος των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οφείλεται στην ασυνέπεια του ΕΟΠΥΥ να αποπληρώσει τα οφειλόμενα, είναι αναγκαίο να ληφθούν άμεσα μέτρα για τη στήριξη των δομών αυτών.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάστε:

1) Σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε ώστε να διασφαλιστεί η οικονομική βιωσιμότητα των ως άνω ιδρυμάτων; Έχετε προβεί σε διαχειριστικούς ελέγχους των ιδρυμάτων αυτών ώστε να διαπιστωθούν οι αιτίες που έχουν οδηγήσει τα ιδρύματα στην παρούσα δεινή οικονομική κατάσταση;

2) Σε ποιό ύψος ανέρχονται οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς ιδρύματα και δομές κοινωνικής πρόνοιας από την ίδρυσή του μέχρι και σήμερα αλλά και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ταμείων που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ; Πότε αναμένεται να εξοφληθούν αυτές;

3) Έχετε εξετάσει μέτρα οικονομικής διευκόλυνσης των ιδρυμάτων κοινωνικής πρόνοιας όπως π.χ. η δυνατότητα εκχώρησης των απαιτήσεών τους από τον ΕΟΠΥΥ προς το ΙΚΑ ως μέσο εξόφλησης (όπως έγινε, για παράδειγμα, με τις οφειλές των δημοσίων νοσοκομείων προς τις φαρμακευτικές εταιρείες – ν. 4132/2013), την προτεινόμενη από τη Διοίκηση του Ασύλου Ανιάτων μεταβίβαση ακινήτων προς το Δημόσιο ή την υπαγωγή σε ευνοϊκότερο καθεστώς ρύθμισης οφειλών προς το ΙΚΑ και την εφορία;

4) Σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε για να διασφαλίσετε την έγκαιρη πληρωμή των εργαζομένων, οι οποίοι εξακολουθούν και σήμερα να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους παρά το γεγονός ότι είναι απλήρωτοι εδώ και αρκετούς μήνες;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Κατερίνα Μάρκου – Β’ Θεσσαλονίκης

Δημήτρης Αναγνωστάκης – Ευβοίας

Νίκος Τσούκαλης – Αχαϊας