Αγωνιστική κινητοποίηση της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών στο Υπουργείο Οικονομικών την Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012 για τη μη περικοπή των προνοιακών επιδομάτων, των μισθών και των συντάξεων των τυφλών της χώρας.

Η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών (Ε.Ο.Τ.), έχει επανειλημμένα δηλώσει σε όλους τους τόνους προς την Πολιτεία ότι επιβάλλεται κατά τη λήψη των οποιωνδήποτε μέτρων, εκτός του κανόνα της επιβίωσης, να λαμβάνονται υπόψη και οι πρόσθετες ανάγκες που δημιουργεί στον άνθρωπο η αναπηρία, είτε αυτός είναι άνεργος, είτε εργαζόμενος, είτε συνταξιούχος, καθώς η απώλεια της όρασης είναι μια βαρύτατη αναπηρία, η οποία απαιτεί, εκτός του αξιοπρεπούς εισοδήματος, και ένα πολλαπλό πλέγμα δωρεάν παροχών υπηρεσιών σε είδος, οι οποίες από την Ελλάδα του 2012 απουσιάζουν παντελώς, λόγω της ολικής κατάρρευσης των προνοιακών δομών κλειστής και ανοιχτής φροντίδας, των δομών «Βοήθεια στο σπίτι», του συστήματος Υγείας και παροχής φαρμάκων, του οποίου οι τυφλοί και οι ανάπηροι γενικά είναι συχνότεροι χρήστες, της απογύμνωσης των Ασφαλιστικών Ταμείων από τα αποθεματικά τους, λόγω του «κουρέματος», της σχεδόν παντελούς έλλειψης πρόσβασης στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον, καθώς και στην ηλεκτρονική πληροφόρηση (αναφέρουμε τις δημόσιες και δημοτικές ιστοσελίδες και τις ψηφιακές βιβλιοθήκες ως ελάχιστα παραδείγματα).

Οι τυφλοί και οι ανάπηροι, ως οι πιο αδύναμοι από τους εξαθλιωμένους αυτής της χώρας, δεν  μπορούν να διαθέσουν τα πενιχρά τους επιδόματα ή όποιο μισθό και σύνταξη τους έχει απομείνει προκειμένου να δοθούν για την εξυπηρέτηση των τοκογλυφικών δανείων. Είναι σαφές ότι αυτός ο φαύλος κύκλος της λιτότητας και των συνεχών περικοπών αναπαράγει την εξαθλίωση και την περιθωριοποίηση, επιδεινώνει καθημερινά το βιοτικό μας επίπεδο και μας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια έως και στη φυσική εξόντωση. Για το λόγο αυτό διαδηλώνουμε και διεκδικούμε:

1) Καμιά περικοπή ή θέσπιση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για τη χορήγηση των προνοιακών επιδομάτων, καθώς το προνοιακό επίδομα χορηγείται για την κάλυψη των πρόσθετων αναγκών που δημιουργεί η αναπηρία – οι οποίες είναι και  πολλές και σοβαρές- και όχι για την επιβίωση του τυφλού ατόμου.

2) Ενώ για τους Έλληνες τυφλούς συνταξιούχους έχουν ληφθεί στους αντίστοιχους ασφαλιστικούς νόμους μέτρα πρόνοιας για τη διασφάλιση ως ένα βαθμό του εισοδήματός τους από τη λαίλαπα που σαρώνει τους συνταξιούχους της Χώρας, δεν έχει ληφθεί, παρά τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις μας σε όλες τις προηγούμενες Κυβερνήσεις, κανένα μέτρο προστασίας για τους ελάχιστους εργαζόμενους τυφλούς, γεγονός που μας προκαλεί αγανάκτηση αλλά και έκπληξη, δεδομένου ότι η κατηγορία αυτή των τυφλών δεν υπερβαίνει δυστυχώς τα 130 άτομα στο δημόσιο και τις ΔΕΚΟ και τα 20 άτομα στον ιδιωτικό τομέα. Ζητάμε την επαναφορά των μισθών όλων των τυφλών εργαζομένων στα επίπεδα της 31ης Δεκεμβρίου 2009, συμπεριλαμβανομένων των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας.

3) Λόγω των αλλεπάλληλων δραματικών μειώσεων τα τελευταία 2,5 χρόνια στους μισθούς των ελάχιστων τυφλών εργαζομένων, οι οποίοι τυγχάνουν στη συντριπτική τους πλειοψηφία δανειολήπτες στεγαστικού δανείου, έχουν περιέλθει λόγω των ως άνω μειώσεων σε δεινή οικονομική κατάσταση και δεν είναι σε θέση να αναπληρώσουν με οποιονδήποτε άλλο τρόπο το απολεσθέν τους εισόδημα, επιβάλλεται η Πολιτεία να μεριμνήσει άμεσα έτσι ώστε να διαγραφεί μέρος του κεφαλαίου του δανείου που τους χορηγήθηκε, ανάλογο με τις περικοπές που υπέστησαν. Η ίδια ρύθμιση στις δανειακές συμβάσεις επιβάλλεται να ισχύσει και για τους τυφλούς συνταξιούχους, ανάλογα πάντα με τις μειώσεις που έχουν υποστεί.

4) Καμία απόλυση τυφλού εργαζομένου από το Δημόσιο και τις υπό πώληση ΔΕΚΟ και διασφάλιση των θέσεων εργασίας των τυφλών εργαζομένων μετά τις επικείμενες ιδιωτικοποιήσεις, καθώς και κατοχύρωση των παραπάνω απαραιτήτως με νομοθετική ρύθμιση.

5) Επαναφορά των συντάξεων των τυφλών συνταξιούχων, τόσο των κύριων όσο και των επικουρικών, στα επίπεδα της 31ης Δεκεμβρίου 2009, συμπεριλαμβανομένων των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος θερινών διακοπών. Επίσης, εξαίρεση των τυφλών από τις μελετώμενες περικοπές τυχόν δεύτερης σύνταξης πχ χηρείας, θυμάτων ειρηνικής περιόδου κ.λπ.

Στις 13 Σεπτεμβρίου 2012 και ώρα 12 το μεσημέρι είμαστε αποφασισμένοι να διαδηλώσουμε στο Υπουργείο Οικονομικών (Μητροπόλεως & Νίκης – Σύνταγμα) μαζικά, ενωτικά και μαχητικά ενάντια στα σκληρά και ανάλγητα μέτρα που συνεχώς λαμβάνει η Πολιτεία, αδιάκριτα και χωρίς να λαμβάνει υπόψη το πρόσθετο κόστος διαβίωσης που επιφέρει στον άνθρωπο η αναπηρία, καθώς και ενάντια στα εξοντωτικά επερχόμενα.