Σε λίγες μέρες θα γιορτάσουμε την επέτειο τις 25ης Μαρτίου με λίγες αναφορές στα σχεδόν άγνωστα γεγονότα που έλαβαν χώρα κατά την διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα στην. Για 3η συνεχόμενη χρονιά o Kireas.org επαναφέρει πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο για να τιμηθούν τα αθώα θύματα της σφαγής από τα στρατεύματα του Οθωμανού Μπερκόφτσαλη στα Αχμέτ Αγά (σημερινό Προκόπι) και το Μαντούδι τον Ιούλιο του 1823.

 Ο στρατός των Οθωμανών ήρθε στην Εύβοια με σκοπό να καταπνίξει την επανάσταση στην Εύβοια. Η αποτρόπαια σφαγή έχει καταγραφεί από διάφορους ιστορικούς της εποχής και από νέους ιστοριογράφους της τοπικής ιστορίας της Ευβοία.
 
Ο Ναθαναήλ Ιωάννου γράφει «….Εις τα Αχμάταγα καί το Μαντούδι εξηδραποδισθησαν δισχίλιαι ψυχαί αίφνιδίως το πρώτον, εκ των οποίων τάς μεν έσφαξαν, τάς δε είς αίχμαλωσίαν είλκυσαν, τάς δε είς φλόγας έριψαν, τάς δε άνεσκολόπισαν. Ό δέ έπίλοιπος λαός λαβών την είδησιν, μέρος μέν εις όρη και σπήλαια εκρύβη, μέρος…» (Ναθαναήλ Ιωάννου, «Ευβοικά» ,1857, σελ. 58
 
Δυστυχώς όμως σήμερα, δεν υπάρχει ούτε ένα μνημείο ή μια πλάκα σε κανένα από τα δυο δημοτικά διαμερίσματα που υπέφεραν (Προκόπι και Μαντούδι) που να μαρτυρεί το γεγονός και να αποδίδει τον αναμενόμενο σεβασμό και τιμή στα θύματα της σφαγής. Δεν υπάρχει κανένας δρόμος ή πλατεία που να αναφέρεται στο γεγονός. Τα παιδιά μας στο σχολείο μαθαίνουν για την ιστορία και τις σφαγές σε άλλα μέρη, όχι όμως για την σφαγή των προπάππων και προγιαγιάδων τους. Δεν αποτελεί μέρος της διδακτέας ύλης. Οι επιμνημόσυνες δεήσεις, οι καταθέσεις στεφάνων και οι απαγγελίες λόγων για την 25η Μαρτίου δεν κάνουν καμιά αναφορά σε αυτά τα θύματα.. Το γεγονός έχει περάσει στην λήθη και μόνο κάποια τοπωνυμία μένουν στην περιοχή για να θυμίζουν στους λίγους γνωρίζοντες το τραγικό συμβάν.
 
Η πρόταση του Kireas.org είναι:
 
1. να συμπεριληφθεί η θλιβερή ημέρα της σφαγής (23 Ιουλίου) στο τοπικό εορτολόγιο, σαν ημέρα δημοτικού πένθους
 
2. να φτιαχτεί ένα μνημείο για τα θύματα της καταστροφής
 
3. να δημιουργηθεί ένα πάρκο στο πλατανόδασος Κηρέως (κοντά στην γέφυρα Μαντουδίου όπου έγινε η μεγαλύτερη σφαγή) προς τιμή των θυμάτων.
 
Η προγραμματισμένη συνεδρίαση του νεοσύστατου Συμβουλίου Διαβούλευσης για την 26η Μαρτίου 2011 θα μπορούσε ασχοληθεί με αυτό το θέμα. Να σημειώσουμε ότι η δημοτική αρχή έκρινε ακατάλληλη την συμμετοχή του Kireas.org σε αυτό το συμβούλιο και απέρριψε σχετικό αίτημα του. Καλούνται τα ευαισθητοποιημένα μέλη αυτού του συμβουλίου να προωθήσουν αυτό το θέμα
 
Σχετικά
Ιστορικά στοιχεία για την σφαγή
http://kireas.org/smf/index.php?topic=450.0