Το δημοτικό συμβούλιο Δήμου Κύμης – Αλιβερίου συνεδρίασε και με ψήφισμα του θεωρεί αδιανόητη την απόφαση για την κατάργηση του καταστήματος πωλήσεων της ΔΕΗ στην πόλη του Αλιβερίου. Σε ότι αφορά το πιθανό κλείσιμο της Τράπεζας Πειραιώς στην Κύμη, ο Δήμος αναφέρει στο ψήφισμα του ότι αν η διοίκηση της Τράπεζας προβεί σε αυτή την κίνηση, ως δήμος θα αναθεωρήσει τις σχέσεις του με την εν λόγω Τράπεζα.

Ακολουθεί το κείμενο του ψηφίσματος για το κλείσιμο της ΔΕΗ στο Αλιβέρι:

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου, ενημερώθηκε για την απόφαση 64/2022 του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΗ με την οποία καταργείται το κατάστημα πώλησης του Αλιβερίου.
Το Δημοτικό Συμβούλιο, θεωρεί αδιανόητη την απόφαση αυτή και θεωρεί ότι αυτοί που εισηγήθηκαν την απόφαση δεν έχουν γνώση της πραγματικότητας αλλά και της ιστορίας της ΔΕΗ.

Ο Δήμος Κύμης –Αλιβερίου, έχει την μεγαλύτερη έκταση από όλους τους Δήμους της Εύβοιας με 804 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Προήλθε από την συνένωση πέντε (5) πρώην Δήμων και έχει (47) Κοινότητες και (111) οικισμούς. Οι μόνιμοι κάτοικοι είναι 28.437 (απογραφή 2011) και είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος πληθυσμιακά Δήμος μετά την Χαλκίδα.

Η ΔΕΗ μετά την ίδρυσή της κατασκεύασε τις δύο (2) πρώτες μονάδες στο Αλιβέρι την δεκαετία 1950 με παραγωγή 40 MWη κάθε μια και καύση λιγνίτη. Αυτό ήταν το πρώτο ενεργειακό κέντρο, το οποίο και σήμερα εξακολουθεί να είναι ενεργό, ενώ εξυπηρετεί και τα αιολικά πάρκα της ευρύτερης περιοχής, με την μεταφορά του παραγόμενου ρεύματος στο κέντρο της χώρας.

Οι αποστάσεις από την Κύμη στη Χαλκίδα είναι περισσότερο από 80 χλμ., ενώ από το Αλιβέρι η απόσταση είναι 47χλμ.. Η απόσταση του Αλιβερίου από την Κάρυστο είναι 72χλμ. ενώ η απόσταση της Κύμης από την Κάρυστο είναι 96χλμ. ( ο μόνιμος πληθυσμός του Δήμου Καρύστου είναι12.180, απογραφή 2011).
Από το Αλιβέρι εξυπηρετείται σημαντικός αριθμός κατοίκων της Δημοτικής Ενότητας Αμαρύνθου (7000 κάτοικοι) του Δήμου Ερέτριας, αφού η απόσταση Αλιβέρι-Αμάρυνθος είναι 18χλμ. αλλά και επίσης σημαντικό τμήμα της Δημοτικής Ενότητας Στυρέων του Δήμου Καρύστου. Πρόβλημα σοβαρό δημιουργείται και στην Σκύρο (πληθυσμός 3000 κατοίκων) της οποίας η σύνδεση με την Εύβοια, στην οποία ανήκει, γίνεται με την Κύμη.

Το Δημοτικό Συμβούλιο διαπιστώνει ότι δεν υπάρχει καμία λογική στην απόφαση κατάργησης του καταστήματος πωλήσεων του Αλιβερίου και αν δεν αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα υπάρχει ενδεχόμενο να αυξηθούν οι απλήρωτοι λογαριασμοί της ΔΕΗ.

Το θέμα αυτό, δεν έπρεπε σε καμία περίπτωση να δημιουργηθεί. Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου είναι ομόφωνη και ελπίζουμε ότι δεν θα χρειαστεί να επανέρθει το Δημοτικό Συμβούλιο στο ίδιο θέμα.

Ακολουθεί το κείμενο του ψηφίσματος για το κλείσιμο της Τράπεζας Πειραιώς στην Κύμη:

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου, στην συνεδρίαση του, της 18ης Απριλίου 2022, ομόφωνα αποφάσισε την έκδοση του παρόντος ψηφίσματος.

Το Δημοτικό Συμβούλιο γνωρίζει ότι αναφέρεται σε ιδιωτική Τράπεζα, η οποία αποφασίζει με τα δικά της κριτήρια. Δεν πρέπει όμως μια Τράπεζα όπως η Πειραιώς, να αγνοεί την κοινωνία από την οποία ουσιαστικά στηρίζεται και μάλιστα σε μια χρονική συγκυρία αυτή της μεγάλης οικονομικής κρίσης, κατά την οποία οι πολίτες υπέφεραν και συνεχίζουν να υποφέρουν τα πάνδεινα. Η χώρα μας εξάλλου με τις θυσίες και σε βάρος του Ελληνικού λαού στήριξε κατά προτεραιότητα το τραπεζικό σύστημα.

Ζητάμε από την διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς να διαψεύσει τις φήμες ή να αναθεωρήσει την όποια κατ αρχήν απόφασή της για την παύση λειτουργίας του υποκαταστήματός της στην Κύμη, η οποία πλήττει τους δημότες μας και έχει προκαλέσει ήδη έντονες αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία. Σε αντίθετη περίπτωση την οποία απευχόμαστε, ως Δήμος αλλά και ως τοπική κοινωνία οδηγούμαστε στο να σταθμίσουμε και αναθεωρήσουμε τις σχέσεις μας με την εν λόγω τράπεζα.

Τα τραπεζικά ιδρύματα, εκτός από τον δικαιολογημένο κερδοσκοπικό χαρακτήρα τους, είχαν και πρέπει να εξακολουθούν να έχουν και πρόσημο κοινωνικό. Ιδιαίτερα μάλιστα σε μια τοπική κοινωνία η οποία μαζί με τον ίδιο το Δήμο, την αγκάλιασαν και την στήριξαν για 84 ολόκληρα χρόνια στα πλαίσια των δυνατοτήτων τους, αλλά και εξακολουθούν να στηρίζουν το υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς της Κύμης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέταξε πρόσφατα την πρόσβαση σε τραπεζικές υπηρεσίες στον Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων, που έχει ως στόχο να «εξασφαλίσει στους πολίτες νέα και αποτελεσματικότερα δικαιώματα». Στο πλαίσιο αυτό ορίζεται ρητά ότι, «κάθε άτομο έχει δικαίωμα πρόσβασης σε βασικές ποιοτικές υπηρεσίες όπως μεταξύ άλλων η ύδρευση, η αποχέτευση, η ενέργεια, οι μεταφορές, οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και οι ψηφιακές επικοινωνίες.»

Εκφράζουμε λοιπόν την εναντίωσή μας σε κάθε κίνηση που τείνει να υποβαθμίσει τον τόπο μας και να δυσχεράνει τις συλλογικές προσπάθειες για την ανάδειξη κι ανάπτυξη του.
Το ψήφισμα, καλεί επίσης τους βουλευτές της Εύβοιας να προβούν σε ενέργειες για την αποτροπή της εξέλιξης αυτής.
Καλούμε την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας να εκδώσει ανάλογο ψήφισμα.

Καλούμε τις Κοινότητες, τους φορείς και τους συλλόγους της περιοχής να αντιδράσουν άμεσα με αντίστοιχες αποφάσεις και με όποιον άλλο τρόπο μπορεί ο καθένας, για να αποφύγουμε το κλείσιμο του Υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στην Κύμη.

Ακολουθείστε μας στο Google News