Τις αποφάσεις της κυβέρνησης για το κλείσιμο των δημοτικών σχολείων και των νηπιαγωγείων ανακοίνωσε το πρωι του Σαββάτου 14 Νοεμβρίου 2020 η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Οι ανακοινώσεις γίνονται από το υπουργείο Υγείας, παρουσία του υπουργού Βασίλη Κικίλια και του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου, ο οποίος αναφέρθηκε στο κλείσιμο των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, αλλά και στην τηλεργασία και τις άδειες των γονέων μετά την αναστολή λειτουργίας των σχολείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και φροντίδας των παιδιών.

Ανακοινώθηκε από τον Υπουργό Υγείας κ. Κικίλια η αναστολή λειτουργίας των δημοτικών, νηπιαγωγείων και βρεφονηπιακών σταθμών, μέχρι τις 30 Νοεμβρίου. Η εισήγηση της επιτροπής βασίστηκε λόγω της κινητικότητας των συνοδών γονέων, παππούδων, γιαγιάδων. Η μείωση της κινητικότητας μπορεί να επιφέρει μείωση της διασποράς.

Εκτός από τα Γυμνάσια και Λύκεια, απαγορεύεται η λειτουργία όλων των δημοτικών της χώρας, από την Δευτέρα 16 έως και τις 30 Νοεμβρίου 2020, για προληπτικούς λόγους, κατόπιν εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού COVID-19.

Παραμένουν ανοικτά μόνο τα σχολεία Ειδικής Αγωγής.

Πως θα γίνεται το μάθημα

Από την Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2020 και ώρα 9 το πρωί, από την ΕΡΤ 2, θα προβάλλονται εκπαιδευτικά μαθήματα για τους μαθητές του Δημοτικού.

Απο την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2020 θα ξεκινήσει η τηλεκπαίδευση και θα ισχύσει το εξής ωράριο:

  • από 14:00-17:00 τα δημοτικά σχολεία
  • από 14:00-16:20 τα νηπιαγωγεία

Η κάθε διδακτική ώρα θα είναι μισάωρη. Οδηγίες θα σταλούν σήμερα σε όλα τα δημοτικά και νηπιαγωγεία της χώρας, ώστε να ακολουθήσουν δύο ημέρες προσαρμογής, πριν την έναρξη των ψηφιακών μαθημάτων την Τετάρτη.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, ο δείκτης μεταδοτικότητας στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση παραμένει χαμηλός, ωστόσο το μέτρο κρίνεται απαραίτητο για να μειωθούν οι μετακινήσεις των γονέων κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά και η κίνηση σε μικρά καταστήματα γύρω από τα σχολεία.