Η συνέντευξη που παραχώρησε στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Ν.Δ. και βουλευτής Ευβοίας Κώστας Μαρκόπουλος:

ΕΡ.: Η κυβέρνηση Παπαδήμου πήρε ψήφο εμπιστοσύνης και ξεκινά το δύσκολο δρόμο της. Η βάση του κόμματος είναι λίγο μπερδεμένη. Τι θα στηρίξετε και τί όχι;

Κ.Μ.: Ναι, υπάρχουν μπερδεμένοι πολίτες. Δεν είναι λίγοι και ιδιαίτερα στην οργανωμένη βάση. Στα δύσκολα, τα αντανακλαστικά της επικοινωνίας καθυστέρησαν. Αφεθήκαμε στα media και στις δηλώσεις του Προέδρου. Ωστόσο, η απόφαση του Α. Σαμαρά ήταν απόλυτα ορθολογική και εξόχως πατριωτική. Η χώρα με τους πειραματισμούς του Γιώργου Παπανδρέου, εκτός από χρεωμένη, είναι πλέον και αναξιόπιστη αλλά και φαινόταν προκλητική προς τους δανειστές μετά την απειλή του δημοψηφίσματος.
Μπήκαν σκληροί όροι στην Ελλάδα. Χρειαζόταν ευρεία στήριξη σε ένα νέο πρωθυπουργό. Αυτό ακριβώς έγινε. Δεν είναι συμβιβασμός. Είναι δείγμα αυτοπεποίθησης.
Έχουμε ευθύνη να μην υπονομεύσουμε αυτήν την περίεργη κυβέρνηση. Θα στηρίξουμε απόλυτα και με εμπιστοσύνη τον τεχνοκράτη πρωθυπουργό σε δύο ζητήματα.
Την διαπραγμάτευση και οριστικοποίηση της δανειακής σύμβασης των 130 δις € καθώς και το κούρεμα του χρέους κατά 50% με την ανταλλαγή ομολόγων με τους δικαιούχους-τράπεζες που θα το επιδιώξουν. Αλλά δεν θα στηρίξουμε οτιδήποτε άλλο έχει να κάνει με μακρόπνοο σχεδιασμό ή νέα μέτρα. Αυτή η κυβέρνηση έχει οροφή σκοπού και χρόνου. Δεν έχει πολιτική νομιμότητα για οτιδήποτε άλλο.

ΕΡ.: Έχουμε μπροστά μας όμως και καυτά ζητήματα, όπως τα ταξί, ακόμα και ο προϋπολογισμός. Τι στάση θα κρατήσει η ΝΔ;

Κ.Μ.: Η ψήφιση του προϋπολογισμού είναι τυπική. Με βεβαιότητα θα αναθεωρηθεί το 2012, με βάση τα 4-5 δις € που θα κερδίσουμε από την ανταλλαγή των ομολόγων. Το ίδιο και για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων. Εκεί όμως σε απόλυτη ταύτιση με τις θέσεις μας. Ταξί μόνο με πληθυσμιακό κριτήριο. Οτιδήποτε άλλο το καταψηφίζουμε. 
Κάποιοι φοβούνται ότι αλλάξαμε θέσεις ή ότι βάλαμε νερό στο κρασί μας ή ότι ξεχάσαμε ποιοι είμαστε και ποιοι οι άλλοι… Κάνουν μεγάλο λάθος. Παρελθόν και ευθύνες δεν ξεχνιούνται. Ούτε οι λοιδορίες τους στη Ν.Δ. ούτε οι άσφαιρες απειλές τους για 6 εξεταστικές επιτροπές. Όποιος ξεχνάει, χάνεται ή αφυδατώνεται πολιτικά και ηθικά.

ΕΡ.: Μπορεί να γίνουν όλα αυτά που έχει στην ατζέντα του ο κ. Παπαδήμος σε 3 μήνες; Και ρωτώ, γιατί πολλοί μετά και τις ομιλίες του κ. Παπαδήμου στη βουλή νοιώθουν πως η διάρκεια της κυβέρνησης θα είναι μεγαλύτερη…

Κ.Μ.: Αλήθεια δεν γνωρίζω αν σε ένα μήνα ο κος Παπαδήμος θα είναι οπαδός της παράτασης ή θα θέλει να τελειώνει μια ώρα αρχύτερα. Το σκέφτομαι γιατί δεν είναι πολιτικός. Του εύχομαι να έχει κουράγιο και επιτυχία. Και να φροντίσει να μην εμπλακεί με κομματικούς ανταγωνισμούς.
Είμαι σίγουρος πως δεν είναι στο σχεδιασμό του. Ωστόσο πολλοί στο ΠΑΣΟΚ βολεύονται μαζί του και δύσκολα θα ξεβολευτούν. Οι περισσότεροι στο ΠΑΣΟΚ δεν χόρτασαν την Κίρκη της εξουσία και παρά ότι απώλεσαν στον πρωθυπουργό τους, δεν θέλουν να χάσουν τους 38 υπουργούς στην κυβέρνηση. Ξεχνούν όμως ότι ο λαός πρέπει να εκφραστεί για την κρίση. Δεν το έχει κάνει.
Την τελευταία φορά ψήφισε με το «λεφτά υπάρχουν» ενώ τώρα θα ψηφίσει με το «λεφτά δεν υπάρχουν». Για να αντέξει την κρίση ο λαός πρέπει να συμμετέχει και για να συμμετέχει πρέπει να ψηφίσει και να διαλέξει. Δεν φαντάζομαι ότι υπάρχει κάποιος αντίλογος σε αυτό το επιχείρημα από κανέναν βουλευτή, ούτε από το ΠΑΣΟΚ ούτε από την Ν.Δ… Αν υπάρξει θα είναι ύποπτο.

ΕΡ.: Συμφωνείτε με τη συμμετοχή μη κοινοβουλευτικών στελεχών από τη ΝΔ;

Κ.Μ.: Ασφαλώς. Έδωσα μάχη για αυτό. Η παράταξη της Ν.Δ. έχει έντονο το πατριωτικό συναίσθημα. Θα ήταν αδύνατον, άτοπο, να απουσιάσει από την ύστατη προσπάθεια να σώσει τη χώρα από τον εξευτελισμό που την οδήγησε η άφρων πολιτική του Γιώργου Παπανδρέου.
Για την κεντροδεξιά στην Ελλάδα, το κόμμα είναι πάντα υποδεέστερο της πατρίδας. Ούτε καν συμβαδίζει σε αξία σε μεγάλη αντίθεση με τους άλλους….Μετατρέψαμε το χρέος μας σε πολιτική απόφαση. Προστατεύσαμε τον στόχο, τοποθετώντας 4 τεχνοκράτες μη κοινοβουλευτικούς και τους 2 αντιπροέδρους σε καίρια πόστα. Εκεί τελειώνει το χρέος μας στην ουσία του ζητήματος. Περισσότεροι υπουργοί ή βουλευτές-υπουργοί θα επιβεβαιώσουν το γνωμικό «όποιος κάτσει δίπλα σε σκουριά, πρώτα λερώνεται και ύστερα σκουριάζει».

ΕΡ.: Πόσο εύκολο είναι να πείσετε τους πολίτες πως αποδεχόμενοι να στηρίξετε μια κυβέρνηση με Υπουργό Οικονομικών τον Ευάγγελο Βενιζέλο δεν στηρίζετε ουσιαστικά και τις μέχρι τώρα κινήσεις του;
 
Κ.Μ.: Η σταθερή στάση της Ν.Δ. παρά τις πιέσεις μέσα και έξω από την Ελλάδα, έδειξε ότι η αντίθεσή μας στην πολιτική ΓΑΠ-Παπακωνσταντίνου και ΓΑΠ-Βενιζέλου έχει βάση. Δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε. Οι πολίτες έγιναν πιο φτωχοί κατά 25% και πάλι αντικρίζουν τον γκρεμό. Εκεί δώσαμε χέρι βοηθείας. Τον γκρεμό θέλουμε να απομακρύνουμε, όχι να σκουπίσουμε το «χυμένο γάλα» του Παπανδρέου. Και αμέσως μετά εκλογές.
Η κατηγορία ότι στηρίζουμε την κακή κυβέρνηση με Υπ. Οικονομικών τον κο Βενιζέλο, θα ευσταθεί αν συνομολογήσουμε σε καθυστέρηση των εκλογών για άνοιξη ή φθινόπωρο του 2012. Τότε θα έχουμε θέμα.

ΕΡ.: Ο κ. Σαμαράς κάλεσε τον κ. Παπαδήμο να μην πληρώσουν το χαράτσι στη ΔΕΗ όσοι δεν έχουν πραγματικά να το πληρώσουν. Συμμετέχετε όμως σε μια κυβέρνηση που συνεχίζει στην ίδια πολιτική. Δεν ανησυχείτε για το πολιτικό κόστος;

Κ.Μ.: Προσωπικά ανησυχώ. Κυρίως γιατί τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στηρίζουν την πολιτική τους επιβίωση στη λέξη «συγκυβέρνηση». Δηλαδή επειδή οι ίδιοι είναι αδύνατον να αποκαθαρθούν από τις τραγικές τους αποφάσεις, επιχειρούν να «λερώσουν» και τη Ν.Δ. Εκεί θέλει προσοχή. 
Έχουμε υποχρέωση να κρατάμε απόσταση ασφαλείας. Η κυβέρνηση είναι μεταβατική, συγκεκριμένου σκοπού και χρόνου. Όσοι επιχειρήσουν να παραβιάσουν αυτά τα δύο, στην πραγματικότητα υπονομεύουν τον Α. Σαμαρά. Η Ν.Δ. οφείλει να διατηρήσει την πολιτική της αυτονομία, ώστε να είναι στις εκλογές η καθαρή λύση. Αλλιώς, είναι τόσο παταγώδης η κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ, που η αριστερά θα μετατραπεί σε καταλύτη πολιτικών εξελίξεων.
Και αυτό δεν συμφέρει τη χώρα. Αν επιστρέψουμε σε αριστερόστροφη σκέψη, τότε το σχέδιο ανάπτυξης ανατινάζεται….

ΕΡ.: Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν πως πλέον είναι πολύ πιθανό οι επόμενες κυβερνήσεις να έχουν τα χαρακτηριστικά της σημερινής. Δηλαδή να οδηγηθούμε σε πολυκομματικές κυβερνήσεις , πιστεύετε πως έχει έρθει το τέλος του πολιτικού συστήματος όπως το γνωρίζουμε;

Κ.Μ.: Αυτό που πιστεύω είναι πως ήρθε το τέλος της μεταπολίτευσης. Οριστικά. Ό, τι ξέραμε θα το ξεχάσουμε σύντομα. Το κράτος θα μικρύνει πολύ, ο προστατευτισμός θα δώσει τη θέση του στον ανταγωνισμό. Η χώρα θα αποκτήσει στρατηγικό ρόλο στην περιοχή για αυτό απαιτείται ΑΟΖ με το σύμπλεγμα του Καστελόριζου. 
Αυτά για να επιτύχουν θέλουν καθαρές πολιτικές λύσεις, όχι συνεργασίες αμφίβολης τύχης. Δέχομαι πως το πολιτικό σύστημα δοκιμάζεται. Ωστόσο παραμένω θιασώτης του δικομματισμού. Είναι χρέος όμως των κομμάτων να εξελίσσονται και να εκσυγχρονίζονται.
Και κυρίως να λειτουργούν παιδευτικά στην κοινωνία, να είναι πάντα ένα βήμα μπροστά και να έλκουν τους πολίτες, όχι για να συμφωνούν παθητικά με ό, τι ζητούν. Αυτό είναι λαϊκισμός. Το να λες μόνο ότι είναι αρεστό. Ενώ λαϊκό είναι ό, τι είναι προς το συμφέρον του λαού. Οφείλουμε λοιπόν να είμαστε λαϊκοί και σε στόχους και σε νοοτροπία και όχι λαϊκιστές. Να εξελίξουμε το οργανωμένο κόμμα μας. Έτσι θα γίνουμε και αυτοδύναμοι. Είμαι σίγουρος.

ΕΡ.: Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, ακόμα και αυτές μετά το σχηματισμό κυβέρνησης, δίνουν σημαντικό προβάδισμα στη ΝΔ, δίνουν όμως και πολύ χαμηλά ποσοστά και στα δύο μεγάλα κόμματα. Είναι αναστρέψιμο αυτό;

Κ.Μ.: Το τέλος της μεταπολίτευσης, έφερε οργή προς τα 2 μεγάλα κόμματα και τάσεις αποχής. Η πρόσκληση σε εκλογές θα γίνει μέσα σε μεγάλη οικονομική κρίση, ασύλληπτη ανεργία και απελπισία.
Δηλαδή, επιτακτική ανάγκη διακυβέρνησης. Άμεσα, χωρίς χάσιμο χρόνο. Αυτό δίνει μεγάλη πιθανότητα υψηλών ποσοστών μόνο στη Ν.Δ. Αρκεί να διατηρήσει την σταθερότητα των απόψεών της, την ανάγκη για ατομική και συλλογική αξιοπρέπεια των Ελλήνων, την προσήλωση στην Ευρωπαϊκή της πορεία και βέβαια… την αξιοσημείωτη ανανέωσή της.
Αυτό σημαίνει δύο πράγματα. Πρώτον, προσκλητήριο νέων επιτυχημένων ανθρώπων στην πρώτη γραμμή, δεύτερον τιμητική αποστρατεία παλαιοτέρων.