Έπιστολή προς τον Υπουργό Υγείας απέστειλε ο βουλευτής Ευβοίας των Ανεξάρτητων Ελλήνων Κώστας Μαρκόπουλος, για την άμεση τοποθέτηση Αγροτικού Ιατρού στα Γιάλτρα Ευβοίας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Αναλυτικά η επιστολή του βουλευτή Κώστα Μαρκόπουλου προς τον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο:

«Τοποθέτηση Αγροτικού Ιατρού στα Γιάλτρα Ευβοίας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους»

Τα Γιάλτρα είναι ένα παραδοσιακό χωριό χτισμένο στους πρόποδες της Ξεροσουβάλας, την ψηλότερη κορυφή του όρους Λίχας. Ανήκει διοικητικά στο Δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού του νομού Ευβοίας όπως αυτός συστάθηκε σύμφωνα με το Πρόγραμμα Καλλικράτης. Βρίσκεται σε απόσταση 122 χιλιομέτρων βορειοδυτικά της Χαλκίδας, 16 χιλιόμετρα δυτικά των Λουτρών Αιδηψού και 33χλμ περίπου από την Ιστιαία. Σε απόσταση 3χλμ. περίπου μετά από τα Γιάλτρα βρίσκονται τα Λουτρά Γιάλτρων, ένας παραθεριστικός οικισμός γνωστός για τις ιαματικές πηγές του. Τα ιαματικά νερά έχουν παρόμοια σύσταση και τις ίδιες θεραπευτικές ιδιότητες μ’ αυτές των Λουτρών Αιδηψού. Η μικρή μονάδα λουτροθεραπείας στα Λουτρά Γιάλτρων, οι λουτήρες όπως τις λένε οι παλιοί, ανακαινίστηκαν πρόσφατα.
Ο πληθυσμός της περιοχής είναι περίπου χίλιοι (1.000) κάτοικοι, οι οποίοι τους καλοκαιρινούς μήνες δεκαπλασιάζονται λόγω του μεγάλου αριθμού παραθεριστών.
Σύμφωνα με τον Υγειονομικό χάρτη, η περιοχή εξυπηρετείται από το Κέντρο Υγείας Ιστιαίας σε απόσταση περίπου 35 χλμ. και το νοσοκομείο Χαλκίδας που βρίσκεται σε απόσταση 122 χλμ., διαδρομή η οποία μπορεί να ξεπεράσει χρονικά τις τρείς ώρες ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Πολλές φορές τους χειμερινούς μήνες η περιοχή της Βόρειας Εύβοιας αποκλείεται οδικά αφού το δίκτυο προς Χαλκίδα περνά μέσα από ορεινούς όγκους και η θαλάσσια διέλευση προς Στερεά Ελλάδα διακόπτεται αναλόγως με τις καιρικές συνθήκες.

Στα Γιάλτρα υπάρχει Αγροτικό Ιατρείο πλήρως εξοπλισμένο το οποίο όμως καλύπτεται με Αγροτικό γιατρό μόνο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η περιοχή είναι απομονωμένη από τα υπόλοιπα χωριά και οι κάτοικοι επιθυμούν την δημιουργία θέσης Αγροτικού Ιατρού που να καλύπτει και τους δώδεκα μήνες του έτους. Το δίκαιο του αιτήματος επικυρώθηκε πρόσφατα με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού και διαβιβάστηκε στον αρμόδιο Υπουργό Υγείας.

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτάται ο κος Υπουργός
1) Προτίθεστε να καλύψετε υγειονομικά με αγροτικό ιατρό και τους δώδεκα μήνες του έτους τα Γιάλτρα του νομού Ευβοίας;

Ο ερωτών βουλευτής
ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ