Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA με τους Ντίνο Σιωμόπουλο και Τζωρτζίνα Μαλλιαρόζη συνομίλησε σήμερα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρο Αραχωβίτη και τον Θεόδωρο Μαργαρίτη, μέλος του πολιτικού συμβουλίου του ΚΙΝ.ΑΛ., ο βουλευτής Ευβοίας της ΝΔ Σπύρος Πνευματικός, σχετικά με τις τρέχουσες ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού στη χώρα μας.

«Σχετικά με το ελληνοτουρκικό είναι δύσκολη κατάσταση που ζούμε αυτή τη στιγμή. Όλα αυτά ξεκινούν από ένα σύστημα εσωτερικής πολιτικής που θέλει να ασκήσει ο Ερντογάν. Έχουμε κάνει αυτό που πρέπει να γίνει, έχουμε σε εγρήγορση τις Ένοπλες Δυνάμεις μας. Διεκδικούμε αυτά που μας ανήκουν πρακτικά και είμαστε ανοιχτοί σε κάθε διάλογο για τις θέσεις μας», είπε χαρακτηριστικά ο κ Πνευματικός .

Και συμπλήρωσε ότι, σχετικά με το ενδεχόμενο να προκύψουν κυρώσεις για την Τουρκία στην τηλεδιάσκεψη των ΥΠΕΞ, όπως πιστεύει η στάση της Ευρώπης είναι βοηθητική προς τη χώρα μας. Η στάση του Μακρόν του προέδρου της Γαλλίας που έκανε κοινές ασκήσεις στο Αιγαίο είναι δείγμα ότι έχουμε και εμείς θέση στο τραπέζι των συζητήσεων στην ΕΕ.

Τόνισε ότι η μετριοπάθεια δεν είναι ένδειξη αδυναμίας. Οι Τούρκοι είναι διατεθειμένοι να δημιουργήσουν μια κατάσταση και θα πρέπει εμείς να είμαστε προσεχτικοί. Ένα ατύχημα μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφικά αποτελέσματα.

«Δεν νομίζω πως θέλει κανείς να φτάσουμε στα άκρα. Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι στη θέση τους και προσπαθούν να ελέγξουν μια κατάσταση. Οι Ευρωπαίοι τα χρόνια που πέρασαν έδειξαν μεγάλη δυσπιστία στη χώρα μας. Βεβαίως είμαστε ισότιμο μέλος στην ΕΕ, αλλά όταν καθόμαστε σε ένα τραπέζι με άλλους συνομιλητές αυτό πρέπει να το αποδείξουμε.

Είναι απόφαση του Πρωθυπουργού η σύγκληση ή όχι του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών. Κάνοντας μια τέτοια ενέργεια γίνεται κλιμάκωση της κατάστασης και δίνεις την εντύπωση ότι το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο από ό,τι μπορεί να είναι. Νομίζω ότι οι διμερείς συναντήσεις είναι μια καλή αρχική προσέγγιση».

Αναφορικά με την ανησυχία για τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού ο Σπύρος Πνευματικός μιλώντας και ως βουλευτής της ΝΔ αλλά και ως καθηγητής ιατρικής είπε ότι ο κορωνοϊός είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα. Έπρεπε να παρθούν αποφάσεις. Ή θα ανοίγαμε την οικονομία ή όχι. Κάποια στιγμή η χώρα έπρεπε να μπει σε κανονικούς ρυθμούς. Είναι κοινή λογική και κοινοί κανόνες που πρέπει να τηρούνται για να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού. Σύστησε την ευρεία χρήση μάσκας, την αποφυγή του συγχρωτισμού και την αυστηρή τήρηση των αποστάσεων.