Σήμερα, Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2021, εκπνέει η προθεσμία υποβολής μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος στους δύο διαγωνισμούς που έχουν προκηρυχθεί για την ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ.

Η ΛΑΡΚΟ είναι ένας από τους πέντε μεγαλύτερους παραγωγούς σιδηρονικελίου στον κόσμο, και τον μοναδικό παραγωγό στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ μεταξύ των πελατών συγκαταλέγονται οι μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής ανοξείδωτου χάλυβα στη Δυτική Ευρώπη. Μάλιστα, η ολοένα αυξανόμενη ζήτηση νικελίου για την κατασκευή μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα προσθέτει μία ακόμη σημαντική προοπτική ανάπτυξης, αν και για την υλοποίησή της θα χρειάζονταν σημαντικές επενδύσεις ώστε να τροποποιηθεί ο τρόπος παραγωγής.

Ειδικότερα, το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) θα δεχθεί προσφορές για τους δύο διαγωνισμούς, που αφορούν τα στοιχεία ενεργητικού της βιομηχανίας νικελίου, με τους φακέλους να αναμένεται να υποβληθούν ηλεκτρονικά.

Ο πρώτος διαγωνισμός, που διενεργείται από το ΤΑΙΠΕΔ, αφορά το εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ, καθώς και τα δημόσια μεταλλεία Λάρυμνας και Λουτσίου. Ο δεύτερος διαγωνισμός, που διενεργείται από τον ειδικό διαχειριστή, αφορά τα μεταλλεία της Εύβοιας, της Φθιώτιδας και Βοιωτίας (Άγιος Ιωάννης) και της Καστοριάς, τα αποθέματα μεταλλευμάτων, τα υποπροϊόντα και ανακυκλώσιμα υλικά καθώς και τα αγροτεμάχια στην περιοχή του μεταλλείου της Λάρυμνας, στον Άγιο Ιωάννη, στη Λιάβδα Λάρυμνας και στην Εύβοια.

Ακόμη, το ΤΑΙΠΕΔ δημοσιοποίησε πρόσκληση για την πρόσληψη ανεξάρτητου εκτιμητή, σχετικά με την αξιοποίηση των μεταλλευτικών δικαιωμάτων αλλά και των παγίων που ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο. Ο εκτιμητής αναμένεται να υποβάλει ανεξάρτητη έκθεση αποτίμησης των παγίων που παραχωρούνται μέσω του διαγωνισμού.

Τέλος, σημειώνεται πως το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει σήμερα το 55,2% του μετοχικού κεφαλαίου της ΛΑΡΚΟ, η Εθνική Τράπεζα το 33,4% και η ΔΕΗ το 11,4%.

Πηγή: Reporter.gr

Ακολουθείστε μας στο Google News