Το Θέατρο Χαλκίδας ανακοινώνει την έναρξη του Εργαστηρίου Θεατρικής Αγωγής για την περίοδο 2017-2018.

Το θέμα του εργαστηρίου θα είναι Αρχαίοι μύθοι στη σύγχρονη σκηνή: Ο οίκος των Ατρειδών ΙΙ: Τα είδωλα της Ελένης.
Θεματικές ενότητες εργαστηρίου.
Α. Η σκηνική πράξη -Τα υλικά του σκηνικού κόσμου: σκηνοθέτης, ηθοποιός, κείμενο, φωτισμοί, σκηνογραφία, ενδυματολογία, αισθητική και ηθική του θεατρού, χώρος, χρόνος – οι προσεγγίσεις της
διδασκαλίας του ρόλου.
Β. Οι πολλαπλές αναγνώσεις του μύθου από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. – Οι αφηγηματικοί τρόποι – Οι ρόλοι και τα μυθικά πρόσωπα -Το ζήτημα του χορού.
Γ. Υπονόμευση, παραμόρφωση, αποδιάρθρωση του δραματικού κειμένου. Παρωδία και σπάσιμο της ενότητας τόπου και χρόνου. Χάπενινγκ. Τεχνικές παραξενίσματος. Αποστασιοποίηση.
Συλλογική δημιουργία.
Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου θα επεξεργαστούμε τα είδωλα της Ελένης στις έξι τραγωδίες του Ευριπίδη που αναφέρονται στον οίκο των Ατρείδων: Ιφιγένεια εν Αυλίδι, Εκάβη, Τρωάδες, Ηλέκτρα, Ορέστης, Ιφιγένεια εν Ταύροις.

Σκόποι του εργαστηρίου.
– Η απελευθέρωση της δημιουργικότητας, της φαντασίας και της εκφραστικότητας των συμμετεχόντων και η εξοικείωση τους με το σύνολο των εκφραστικών μέσων του Θεάτρου. – Η επαφή των συμμετεχόντων με τα διάφορα είδη των θεατρικών δραστηριοτήτων – Η δημιουργία ευαισθητών θεατών και φίλων του θεάτρου μέσα από τη συμμετοχή και την αξιοποίηση ευκαιριών
θεατρικής παιδείας και αγωγής.
Στόχοι του εργαστηρίου.
– Να κατανοήσουν τη διαφορετική πρόσληψη και αντιμετώπιση των αρχαιων μυθων και να πειραματιστουν πανω στη σκηνικη παρουσιαση τους. – Να προβληματιστουν και να πειραματιστουν πανω στην εννοια και τη σκηνικη λειτουργία του χορού στις σύγχρονες παραστάσεις αρχαίου δράματος. 
– Να γνωρίσουν και να χρησιμοποιήσουν τα εκφραστικά τους μέσα (σώμα, φωνή, ρυθμός)
Χρόνος διεξαγωγής του εργαστηρίου: 11 Οκτωβρίου 2017 – 17 Μαΐου 2018, κάθε Τετάρτη 18.30 -21.30 (εξαιρουμένων των εορτών των Χριστουγέννων και του Πάσχα).