Μια ολόκληρη περιοχή μαραζώνει με το κλείσιμο των λατομείων εδώ και πέντε μήνες, ύστερα απο απόφαση του Δασαρχείου Αλιβερίου. Τοπικοί φορείς και όλοι οι βουλευτές της Εύβοιας πιέζουν για την επαναλειτουργία τους και τη σχετική τροπολογία στο νομοσχέδιο, αλλά η Τ.Μπιρμπίλη αποδεικνύεται σκληρή και μάλλον αδιάφορη για το ένα τόσο σημαντικό θέμα, που αφορά στη ζωή εκατοντάδων εργαζομένων και των οικογενειών τους.

Ελευθέριος Ραβιόλος, Υποψήφιος Δήμαρχος Καρύστου

Μετά απο 40 χρόνια λειτουργίας, τα λατομεία σχιστολιθικών πλακών Καρύστου, που αποτελούν τον κυρίαρχο παράγοντα για την οικονομία της νότιας Καρυστίας από αρχαιότατων χρόνων μέχρι σήμερα, έκλεισαν. Ο λόγος; Όπως αναφέρει και ο Δήμαρχος Μαρμαρίου λόγω αμέλειας του δασαρχείου Αλιβερίου. Αυτή την αμέλεια όμως την πληρώνει ο κόσμος της νότιας Καρυστίας. 800 οικογένειες της νότιας Καρυστίας, εργάζονται και ζουν από τα λατομεία.
Είναι πραγματικότητα και όχι υπερβολή πως εν μέσω οικονομικής κρίσης της χώρας, η οικονομία της Νότιας Καρυστίας κατέρρευσε εδώ και πέντε μήνες που τα λατομεία δεν λειτουργούν. Η περιοχή δεν έχει εναλλακτική απασχόληση. Η ανεργεία και η φτώχεια μαστίζει όλη τη χώρα. Θέσεις εργασίας άλλες δεν υπάρχουν. Για την περιοχή το μόνο  ζωντανό κύτταρο εργασίας, ήταν τα λατομεία και οι πλάκες Καρύστου απο τα λίγα εξαγώγιμα προϊόντα. Σε σχετική επιστολή του στην Υπουργό, Τ.Μπιρμπίλη ο Δήμαρχος Μαρμαρίου αναφέρει «καταδικάσατε και μας υποχρεώσατε στην ανεργία και την ανέχεια.
Ζητάμε να εγκρίνετε την νομοθετική ρύθμιση – σχέδιο νόμου, έτσι ώστε να επαναλειτουργήσουν τα λατομεία Καρύστου, μέχρι όλοι οι λατόμοι να εφοδιαστούν με τις απαραίτητες άδειες ορθής λειτουργίας , όπως αναφέρετε στην υπό ψήφιση τροπολογία του νομοσχεδίου. Τροπολογία που ψήφησαν ομόφωνα όλοι οι βουλευτές του νομού μας και κατέθεσαν στη βουλή προς ψήφιση».

Με ανακοινώσεις άνθρωποι που εργάζονταν στα λατομεία αναφέρουν » Έκρηξη ανεργίας στη Νότια Εύβοια. Έκλεισαν τα λατομεία Καρύστου. Βουλιάζει η οικονομία της Καρυστίας. Καλπάζει η ανεργία. Τα λατομεία σχιστολιθικών πλακών Καρύστου που λειτουργούν ανελλιπώς πάνω απο 40 χρόνια έκλεισαν με απόφαση του Δασαρχείου Αλιβερίου. Η περιοχή μαραζώνει την ώρα που θα έπρεπε να ανθίζει, να ευημερεί, να προσφέρει θέσεις εργασίας και να στηρίζει την τοπική και εθνική οικονομία. Οι ιδιοκτήτες των λατομείων και οι εργαζόμενοι αλλά και η τοπική κοινωνία είναι έτοιμοι να ξεσηκωθούν«. Την ανακοίνωση υπογράφουν η Υβόννη Δεναξά και ο Νιόλας Νεμέτ.

Επιπλέον και οι βουλευτές του νομού έχουν δείξει ενδιαφέρον για το θέμα. Άλλωστε όλοι συμφώνησαν και ψήφισαν τη σχετική τροπολογία του σχδείου νόμου, που δίνει τη δυνατότητα στα λατομεία να λειτουργήσουν. Απο την πλευρά του ο βουλευτής, Κώστας Μαρκόπουλος δήλωσε » Νομίζω ότι η κυρία Υπουργός αξίζει το παράσημο της απόλυτης αδιαφορίας και της περίεργης εμμονής. Και καλά η κυρία Μπιρμπίλη μπορεί να ζει σε δικό της κόσμο. Οι κυβερνώντες δεν αντιλαμβάνονται ότι καταδικάζουν μια ολόκληρη περιοχή σε απόλυτη εργασιακή αδράνεια;«

Ενώ ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Σίμος Κεδίκογλου ζητά την παρέμβαση Θ.Πάγκαλου για να δοθεί άμεσα λύση. Ο βουλευτής απέστειλε στον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης πλήρη φάκελο της υπόθεσης, υπογραμμίζοντας, ότι παρά τη συμφωνία όλων των κομμάτων και όλων των βουλευτών της Εύβοιας να δοθεί λύση στο πρόβλημα, που θα σέβεται απόλυτα τις επιταγές για την προστασία του περιβάλλοντος, η αρμόδια Υπουργός αρνείται να εντάξει τη σχετική τροπολογία στο επόμενο νομοσχέδιο.

Το θέμα των λατομείων είναι ιδιαίτερα σοβαρό και επείγει να δοθεί λύση, ώστε να επαναλειτουργήσουν, δεδομένου ότι 800 οικογένειες είναι στο δρόμο και φυσικά δεν είναι εποχές για να χάνονται θέσεις εργασίας και να κλείνουν κερδοφόρες επιχειρήσεις ελαφρά τη καρδία…. αλλά να δούμε ποιός τελικά θα λυγίσει την Τ.Μπιρμπίλη, που μας βγήκε πολύ σκληρή….