Η Ένωση συλλόγων γονέων και κηδεμόνων σχολείων Εύβοιας για την εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση σε παράλληλη διδασκαλία με την δια ζώσης.

Η τροπολογία του Υπουργείου Παιδείας που συνδέει την εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση με τη live μετάδοση του μαθήματος από τη σχολική αίθουσα δεν εξυπηρετεί τη συνέχιση της σχολικής ζωής μετά από τη διακοπή, λόγω πανδημίας.

Η λύση της απευθείας μετάδοσης του μαθήματος είναι αντιπαιδαγωγική, ανθυγιεινή και αντιπαραγωγική για τα παιδιά που θα παρακολουθούνε για 5-6 ώρες μία οθόνη σε τάμπλετ ή κινητό ακόμα, χωρίς συμμετοχή στη μαθησιακή διαδικασία. Κάλλιστα θα μπορούσαν να παρακολουθήσουν 10λεπτα βιντεάκια στο διαδίκτυο που παρουσιάζουν το μάθημα.

Η ύπαρξη κάμερας μέσα στην τάξη και η ζωντανή μετάδοση του μαθήματος επιδρά αρνητικά στην ψυχολογία, τον αυθορμητισμό, την σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ μαθητών-καθηγητή καθημερινά , καθώς οι πράξεις και τα λόγια τους θα μπορούν καταγραφούν, να κριθούν και να αποτελέσουν, πιθανά, αντικείμενο χλευασμού από κάποιους.

Επιπροσθέτως, καθώς, σύμφωνα με τον WHO World Health Organisation, είναι πιθανή μία νέα έξαρση της επιδημίας του SARS-CoV-2 το φθινόπωρο, το σχολείο δεν μπορεί να μετατραπεί σε live μετάδοση. Τα παιδιά έχουν την ανάγκη να επιστρέψουν στις τάξεις με αυστηρά μέτρα προστασίας (απόσταση τουλάχιστον 2μ., καθαριότητα, μάσκες κ.λπ.). Τα παιδιά και οι έφηβοι δεν μπορούν και δεν πρέπει να περάσουν μεγάλο μέρος της σχολικής χρονιάς παρακολουθώντας μαθήματα μέσα από οθόνη.

Απαιτείται μία λύση σχεδιασμένη, ώστε να προάγει τον ουσιαστικό ρόλο του σχολείου: την κοινωνικοποίηση, τη διαπαιδαγώγηση, την εκπαίδευση των παιδιών και τη διάπλαση του χαρακτήρα τους μέσα σε ένα σύνολο και όχι την απομόνωση τους μέσω ενός υπολογιστή, με άμεσες προσλήψεις εκπαιδευτικών που θα διδάσκουν στις επιπλέον τάξεις που θα δημιουργηθούν, ώστε να λειτουργούν με ασφάλεια στις έκτακτες συνθήκες που επικρατούν.

Μέχρι το τέλος της δύσκολης, φετινής χρονιάς, ας συνεχιστούν τα μαθήματα των μαθητών που μένουν στο σπίτι με τη χρήση του e-class και της πλατφόρμας βιντεοσυνομιλιών-μαθημάτων όπως έκαναν μέχρι τώρα, με προσλήψεις εκπαιδευτικών για την κάλυψη των μαθημάτων αυτών.