Ο Υποψήφιος Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας και επικεφαλής της παράταξης Στερεά Περιφέρεα, Κώστας Μαρκόπουλος καταθέτει τις προτάσεις του για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης αναδιοργάνωσης της Πολιτικής Προστασίας στην Περιφέρεια. Στερεάς Ελλάδας.
Ακολουθεί το κείμενο του κ. Μαρκόπουλου:
Οι πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές στην Στερεά Ελλάδα (Βοιωτία, Εύβοια κυρίως) αλλά και παλαιότερες (Βόρεια Εύβοια το 2021, Ελαιώνας Φωκίδας το 2022 κλπ) ανέδειξαν και απέδειξαν το ίδιο ζήτημα. Ότι δηλαδή είναι απολύτως ανεπαρκής η πολιτική προστασία στην Περιφέρεια μας. Είναι χωρίς ιδιαίτερο σχεδιασμό, χωρίς πρωτοβουλίες την ώρα της κρίσης, με μηδενική πολιτική πρόληψης και κυρίως με μηδενική αυτοκριτική.
Επί μια εβδομάδα ο Περιφερειάρχης και η Αντιπεριφερειάρχης το μόνο που είχαν σαν φροντίδα ήταν η υποβάθμιση της τεράστιας καταστροφής στην Βοιωτία με αποκορύφωμα την υποβάθμιση, με δηλώσεις του ίδιου του κ. Σπανού, της καταστροφής σε ένα κτίριο την Μονής Οσίου Λουκά που είναι παγκόσμιο μνημείο θρησκευτικής κληρονομιάς. Όταν σε μια παρόμοια απειλή δεν υπάρχει σταθμευμένο όχημα κατάσβεσης στον χώρο πέριξ του ναού, τι να περιμένει κανείς από την πολιτική προστασία της Περιφέρειας.
Ωστόσο οι διαπιστώσεις είναι πολλές. Για μια ακόμα φορά δεν υπήρχαν υδατοδεξαμενές σε καίρια σημεία, κάποιες υδροφόρες ήταν σχεδόν άδειες, δρόμοι διάβασης οχημάτων πυρόσβεσης προβληματικοί κλπ. Όλα δείχνουν αδιαφορία και έλλειψη φροντίδας.
Η πρόταση της παράταξης μας “Στερεά Περιφέρεια”, σχετικά με την αναδιοργάνωση της πολιτικής προστασίας βασίζεται στην τεχνολογία, τον εθελοντισμό και τις διαπιστώσεις των αγκυλώσεων που σήμερα οδηγούν σε καταστροφή.
Ο σχεδιασμός είναι:
1. Ημιεπαγγελματική εμπλοκή των εθελοντικών ομάδων, διαρκής εκπαίδευση τους στην πρόληψη, κατάσβεση και πρώτες βοήθειες.
2. Οργάνωση παρατηρητηρίων και χρήση drones με θερμικές κάμερες για ανίχνευση φωτιάς/καπνού.
3. Αλυσίδα υδατοδεξαμενών που θα ελέγχονται για την πληρότητα τους.
4. Δρόμοι πρόσβασης οχημάτων κατάσβεσης μέσα στον δασικό όγκο.
5. Προμήθεια ή χρήση ευέλικτων οχημάτων με μικρές υδατοδεξαμενές για γρήγορη κατάσβεση.
6. Αντιπυρικές ζώνες. Δεν είναι αποδεκτό ότι μπορούν να καταστρέφουν το δάσος και τα natura για να μπαίνουν τα αιολικά και να απαγορεύεται το ίδιο για αντιπυρικές ζώνες στους μεγάλους δασικού όγκους με υψηλή βλάστηση.
7. Καταγραφή και οργάνωση οχημάτων μεγάλων εταιρειών και βιομηχανιών της περιοχής για συμβολή την ώρα της κρίσης.
8. Ορισμός επικεφαλής πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας σε πρώην ένστολο και γνώστη των συνθηκών ροών ορεινών όγκων και της φωτιάς.
Η Περιφέρεια Στερεάς έχει την ισχυρότερη αιολική ενέργεια άρα και τον μεγαλύτερο κίνδυνο πυρκαγιάς. Επομένως απαιτείται ιδιαίτερη οργάνωση που θα συνδράμει το έργο της Πυροσβεστικής και του προσωπικού της.
Δεν είναι ωστόσο δυνατόν να περιμένει η Στερεά την αναδιοργάνωση από την κυβέρνηση. Η συζήτηση για δασικό πυροσβεστικό σώμα διαρκεί 2 δεκαετίες. Και καμία κυβέρνηση δεν έχει κάνει κάτι. Η απογοήτευση πρέπει να λειτουργήσει σαν ώθηση για κάτι δικό μας στην Στερεά.
Δεν είναι δουλειά των αυτοδιοικητικών να βγάζουν φωτογραφίες με λυπημένη όψη πάνω από τις στάχτες για δημόσιες σχέσεις. Ούτε να προκαλούν τον οίκτο ούτε να βγαίνουν στα κανάλια και να παραπλανούν για να κρύψουν την ανεπάρκεια τους. Η δουλειά τους είναι η πρόληψη και η οργάνωση σωστικής παρέμβασης.
Ήρθε η ώρα να κάνουνε την δική μας οργάνωση στην πολιτική προστασία με βάση τον εθελοντισμό και την τεχνολογία. Χωρίς παρωχημένες συνταγές. Όχι άλλες άδικες καταστροφές στην Στερεά Ελλάδα. Όχι αλλά δάκρυα πάνω από τις στάχτες. Ώρα για οργάνωση και προστασία του μέλλοντος των παιδιών μας.
Ακολουθείστε μας στο Google News