Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας σε συνεργασία με τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Εύβοιας και το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» διοργανώνουν την εκπαιδευτική και βιωματική δράση οδικής ασφάλειας «Κάν’ το Σωστά».

Η δράση ξεκινάει τη Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου στο Αμφιθέατρο και τον αύλειο χώρο της Π.Ε. Εύβοιας (Λεωφ. Χαϊνά 93, Χαλκίδα) και ολοκληρώνεται την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου, με την καθημερινή συμμετοχή μαθητών/τριών της Β’ και Γ’ τάξης των ημερήσιων Λυκείων του Δήμου Χαλκιδέων.

Πρόκειται για ένα ειδικά σχεδιασμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που διδάσκει με βιωματικό τρόπο στους εφήβους τις αρχές οδικής ασφάλειας και ασφαλούς συμπεριφοράς στον δρόμο και προωθεί τη μάθηση και την ευαισθητοποίηση σε κρίσιμα ζητήματα της κυκλοφοριακής αγωγής και της οδικής ασφάλειας, συνδυάζοντας ένα θεωρητικό μέρος και ένα πρακτικό με χρήση προηγμένου εξοπλισμού προσομοιωτών.

Πιο αναλυτικά, στο πλαίσιο του προγράμματος, οι μαθητές αρχικά παρακολουθούν παρουσίαση που αφορά στην ασφαλή μετακίνηση και τις κύριες αιτίες πρόκλησης τροχαίων δυστυχημάτων.

Στη συνέχεια καλούνται να γίνουν επιβάτες σε όχημα φυσικού μεγέθους που περιστρέφεται 360 μοίρες γύρω από το διαμήκη άξονά του (προσομοιωτής ανατροπής αυτοκινήτου), αλλά και να καθίσουν σε ειδική κατασκευή που προσομοιώνει εμπρόσθια σύγκρουση με μικρή ταχύτητα (προσομοιωτής σύγκρουσης), η οποία αναδεικνύει την ανάγκη χρήσης ζώνης ακόμα και σε χαμηλές ταχύτητες. Τέλος, εκτελούν ασκήσεις φορώντας ειδικά γυαλιά που αλλοιώνουν το οπτικό πεδίο του χρήστη, προσομοιάζοντας πώς βλέπει όταν βρίσκεται υπό επήρεια αλκοόλ σε διαφορετικές τιμές.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Εύβοιας Γιώργος Κελαϊδίτης δήλωσε σχετικά: «Η στενή συνεργασία που έχουμε τα τελευταία χρόνια με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας ‘Πάνος Μυλωνάς’ μας δίνει τη δυνατότητα να υλοποιήσουμε εντός της επόμενης εβδομάδας μια σπουδαία δράση που επιχειρεί να ευαισθητοποιήσει και να επιμορφώσει τα παιδιά μας στο κρίσιμο ζήτημα της οδικής ασφάλειας. Περισσότερα από 1000 παιδιά της Β’ και Γ’ Λυκείου, θα έχουν την ευκαιρία να δουν και να βιώσουν τις οδυνηρές συνέπειες που μπορεί να έχουν τα ολέθρια σφάλματα που επιβάλλεται να αποφύγουν στα πρώτα τους βήματα στο τιμόνι. Μια δράση ζωής που κανένας μαθητής δεν πρέπει να χάσει!!».

O Εντεταλμένος Σύμβουλος Παιδείας Κωνσταντίνος Γαλάνης δήλωσε: «Αρχίζουμε τη Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου τη νέα μας δράση οδικής ασφάλειας ‘Καν’ το Σωστά’ σε συνεργασία με τους παραπάνω φορείς και συνεχίζουμε διαδοχικά, σε πρώτη φάση στα Λύκεια των Δήμων των πρωτευουσών των Περιφερειακών Ενοτήτων. Είναι μια πολύ σημαντική εκπαιδευτική δράση επιμόρφωσης θεωρητικά και βιωματικά, ευαισθητοποίησης και προστασίας των μαθητών και μαθητριών κατά την οδική κυκλοφορία».

Ακολουθείστε μας στο Google News