Ομιλία του Υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης και υποψήφιου βουλευτή Εύβοιας, Κώστα Μαρκόπουλου στους ετεροδημότες, στο Ξενοδοχείο «Athens Imperial Hotel».

Την προεκλογική του ομιλία για τους ετεροδημότες πραγματοποίησε ο Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης και υποψήφιος βουλευτής Ν.Δ. Ν. Ευβοίας, Κώστας Μαρκόπουλος.

Γιάννης Μπουροδήμος, Υποψήφιος Βουλευτής Εύβοιας ΚΙΝΑΛ - 2019

Παρών στην ομιλία του κ. Μαρκόπουλου ήταν και ο Υπουργός Ανάπτυξης και υποψήφιος βουλευτής Β’ Αθηνών, Κωστής Χατζηδάκης. Επίσης, στην ομιλία παρευρέθησαν οι κ.κ. Ίσσαρης, ιατρός από το Βαθύ Αυλίδας, ο πρώην βουλευτής κ. Μιχαλάκης, ο Πρόεδρος και ο Γραμματέας της Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων κ.κ. Γεωργατζής και Κατσαμάγκος, κ.α.

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του κ.Μαρκόπουλου:

«Αγαπητοί φίλοι, θέλω να σας ευχαριστήσω γιατί είστε εδώ σήμερα, στο ξεκίνημα της τελικής ευθείας, μιας προεκλογικής περιόδου η οποία για ακόμα μία φορά, σηκώνει ψηλά, στην ατζέντα, ερωτήματα, απορίες, μηνύματα και αποφάσεις τις οποίες καλούνται να πάρουν οι Έλληνες μπροστά στην εκλογική αναμέτρηση που έρχεται. Θέλω να σας ευχαριστήσω γιατί όλα αυτά τα χρόνια είστε κοντά σε αυτήν την παράταξη, την οποία ψηφίζετε, στηρίζετε, αγαπάτε και μέσα από αυτή θέλετε να υλοποιήσετε το δικό σας όραμα για την πατρίδα. Θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε γιατί όλα αυτά τα χρόνια, ήσασταν κοντά μας στήριγμα, υπόδειξη, παράπονο, συμπάθεια, χειροκρότημα, αγώνας, συμμετοχή στον κοινό αγώνα.

Ξέρω, ότι υπήρξε ένας αιφνιδιασμός με την αναγγελία των εκλογών από το Πρωθυπουργό. Ξέραμε και γνωρίζαμε εξαρχής, ότι θα υπάρχει ένα «πάγωμα» όταν ο Καραμανλής αποφάσισε να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

Μία τίμια λύση. Τίμια λύση, στην οποία όμως, ο καθένας από εμάς, με την ψήφο που έχει, γιατί ο καθένας έχει μία ψήφο, και εσείς και εμείς, και εσείς που μας ψηφίζετε και εμείς οι οποίοι επιλέγουμε να εκτεθούμε στη δικιά σας εκτίμηση ή μη, έχουμε μία ψήφο. Σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση την τόσο κρίσιμη, στον πυρήνα της περιδίνησης της κρίσης, οι πολίτες είναι συνυπεύθυνοι για αυτό το οποίο καλούνται να αποφασίσουν. Είναι συνυπεύθυνοι διότι πλέον τώρα, σε αυτήν την εποχή, στην εποχή όπου εκ των πραγμάτων τοποθετούμε τα πράγματα, τουλάχιστον εμείς σαν Νέα Δημοκρατία, και ο αρχηγός μας ο Κώστας ο Καραμανλής, στην πραγματική βάση των δεδομένων προκαλώντας ένα διάλογο για τα πραγματικά προβλήματα του τόπου, σε αυτήν την περίπτωση, σε αυτή την εκλογή, στις 4 Οκτωβρίου, δεν υπάρχουν άλλοθι για λάθη. Δεν υπάρχουν άλλοθι για χαμένες ψήφους.

Δεν υπάρχουν άλλοθι για σκόρπισμα. Δεν υπάρχει άλλοθι για αποχή. Δεν υπάρχει άλλοθι για να «απλώσουμε» χαλαρά την ανησυχία μας, την αγωνία μας, και οτιδήποτε άλλο έχουμε στο μυαλό μας, και την πικρία μας.

Μετά από 5,5 χρόνια είναι λογικό μια παράταξη όταν κυβερνάει να μην τους έχει όλους ευχαριστημένους. Και όχι μόνο για τα προσωπικά, αλλά και για τα γενικά. Ποτέ, καμία κυβέρνηση στην Ελλάδα αλλά και σε κανένα μέρος του κόσμου, μετά από 5,5 χρόνια δεν έχει το δικαίωμα να έρθει μπροστά σας, απαιτώντας μόνο το χειροκρότημα. Πρέπει να ζητήσει την κρίση, την αρνητική κριτική, να κάνει τη δική της αυτοκριτική, να μπει το επόμενο βήμα έτσι ακριβώς όπως πρέπει να το τοποθετήσει, και κυρίως να κάνει τη σύγκριση με τους άλλους. Διότι αυτό είναι εκλογή. Είναι η σύγκριση. Είναι το ζύγισμα. Είναι δηλαδή το πέταγμα, το βήμα το μετέωρο, όλων εκείνων των ανθρώπων που μέχρι χθες, στηρίζανε αυτήν την παράταξη και μέσα από την παράταξη ζητούν να υλοποιήσουν ή να ικανοποιήσουν τις αγωνίες τους για τον τόπο, αλλά που σήμερα καλούνται να κάνουν μια σύγκριση. Αυτός λοιπόν ο αιφνιδιασμός, για τις εκλογές το αντιλαμβάνομαι ότι πάγωσε την ελληνική κοινωνία. Έχει όμως ένα χαρακτηριστικό. Είναι ότι για πρώτη φορά ένας πολιτικός αρχηγός και μάλιστα που κυβερνάει και που παίρνει εκείνος την ευθύνη, την απόφαση ευθύνης για τον τόπο και για την πατρίδα, μιλάει με πραγματικά δεδομένα. Δεν στρογγυλεύει γωνιές δεν υπόσχεται στους πάντες τα πάντα δεν χαρίζεται για τίποτα για τον απλούστατο λόγο ότι κυβερνάει 5,5, χρόνια. Άρα γνωρίζει.

Και έχει το θάρρος ο Καραμανλής να πει ότι αυτή τη διετία που έρχεται στην κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού της οικονομίας, αλλά και της διαχείρισης της πιο σκληρής οικονομικής κρίσης που μπήκε στην Ελλάδα και δεν ξέρουμε ακόμα πόσο θα διαρκέσει, αυτό το στοίχημα της διετίας πρέπει να κερδηθεί μαζί με τους πολίτες. Και σε απόλυτη συμφωνία με την κοινωνία. Όχι με λαγούς και πετραχήλια. Όχι με υποσχέσεις και χειροκροτήματα.

Όχι με χαριεντισμούς και χαμόγελα. Αλλά με απόφαση ευθύνης και από εμάς και από εσάς. Τι γινόταν μέχρι χθες. Γινόταν το εξής: Το μεν ΠΑΣΟΚ αρνιόταν ότι υπάρχει κρίση και απέδιδε όλα τα κακώς κείμενα στη χώρα όσα υπήρχαν, στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αποκρύβοντας βεβαίως και θολώνοντας τα θετικά, από την άλλη πλευρά η υπόλοιπη αντιπολίτευση, δηλαδή τα αριστερά κόμματα κατεξοχήν, αλλά και Καρατζαφέρης έκλειναν το μάτι στον κάθε πικραμένο. Έκλειναν το μάτι στον καθένα ο οποίος αισθανόταν ότι τον αδικούσε το σύστημα, η κοινωνία, η οικονομία.

Με αυτό το πολιτικό σκηνικό και με τις μεγάλες αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν για τον τόπο, ο χρόνος μέχρι το Μάρτη, όπου υπήρχε η κόκκινη γραμμή για την οποία παρακαλώ την απόλυτη ευθύνη έχει ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος αποφάσισε και είπε ανενδοίαστα στον ελληνικό λαό, ότι εμείς θέλουμε τον Παπούλια, αλλά θα τον καταψηφίσουμε τρεις φορές θα τον εξευτελίσουμε, μετά θα πάμε σε εκλογές και μετά θα τον χειροκροτήσουμε. Μόνο και μόνο για να ικανοποιήσουμε την προσωπική μας πολιτική μας και κομματική μας φιλοδοξία, να σκαρφαλώσουμε στην εξουσία επειδή αυτό είναι δεδομένο εδώ και εννέα μήνες, είναι δεδομένο επίσης μαζί με αυτό, ότι όλο το φθινόπωρο και το ξεκίνημα και η καρδιά του χειμώνα δεν θα ήταν τίποτα άλλο παρά ένα κονταροχτύπημα από τη μια πλευρά, μιας κυβέρνησης που αγωνιά για τον τόπο και προσπαθεί, και από την άλλη πλευρά, μιας αντιπολίτευσης η οποία θα ξήλωνε τα πεζοδρόμια στο βωμό της εκλογοθηρίας, της ψηφοθηρίας και της εξουσίας.

Αυτό λοιπόν, το δίλημμα και η απόφαση του Καραμανλή είναι απόφαση ευθύνης. Για όσους όμως πιστέψανε ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία, η Νέα Δημοκρατία και ο Καραμανλής στα 54 του χρόνια ήρθε για να παραδώσει την εξουσία και να πάμε σε εκλογές με κατεβασμένα χέρια, είναι πολύ γελασμένοι. Και είναι γελασμένοι γιατί εμείς ξέρουμε τι έχουμε δίπλα μας.

Γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά ποιες είναι οι κοινωνικές δυνάμεις που μας στηρίζουν, γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά πώς να τις προσεγγίσουμε και γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι το δίλημμα αυτών των εκλογών για εμάς σαν στρατηγική εκλογικής αναμέτρησης είναι μονάχα ένα. Τι ζητάμε από τους πολίτες. Από ποιους ζητάμε να μας ψηφίσουν; Από τους δικούς μας. Τους δικούς μας θέλουμε. Αυτούς που μας ψηφίσανε το 2004 και το 2007. Αυτούς θέλουμε να μας ψηφίσουν. Αν αυτούς τους φέρουμε στην κάλπη, η εκλογή έχει τελειώσει. Και ποιοι είναι αυτοί. Είναι αυτοί που μας στηρίζουν μέχρι τώρα φανερά, είναι ένα κομμάτι το οποίο έχει μετακινηθεί στην κατεύθυνση των αναποφάσιστων, και που παλατζάρουν. Γιατί είναι στενοχωρημένοι, γιατί είναι προβληματισμένοι. Γιατί ενδεχομένως αισθάνονται ότι δεν πήραν σαν κοινωνικό σύνολο, σαν πρόσωπο, σαν οικογένεια αυτό που ζητούσαν από τη δική μας διακυβέρνηση. Αυτούς λοιπόν, πρέπει να τους πούμε, ότι η άλλη πλευρά είναι η επιστροφή σε ένα αποτυχημένο παρελθόν, το οποίο το 2004 και το 2007 το είχαν καταψηφίσει. Ότι η άλλη πλευρά έρχεται με τα ίδια πρόσωπα. Τις ίδιες φιλοσοφίες. Το ίδιο σοσιαλιστικό αποτυχημένο μοντέλο. Τον ίδιο λαϊκισμό. Τα ίδια ψέματα. Τον ίδιο Παπανδρέου. Είναι κομμάτι της ίδιας οικογένειας. Δεν το βλέπετε πως υπόσχεται τα πάντα χωρίς να έχει στο συρτάρι τίποτα; Αλλά δεν έχει άλλοθι. Γιατί ο υπεύθυνος πρωθυπουργός της χώρας το είπε. Δεν έχουμε δυνατότητες. Δηλαδή, κύριε αρχηγέ της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν σου δίνουμε το δικαίωμα να είσαι λαοπλάνος γιατί πρώτοι εμείς που κυβερνάμε είπαμε μέχρι εδώ είμαστε.

Σε αυτούς λοιπόν που πίστεψαν, ακόμα και αν ήτανε δικοί μας, ότι πάμε με κατεβασμένα τα χέρια στην εκλογική μάχη, σε λίγο θα εκπλαγούν. Γιατί η επίθεση ξεκινάει από σήμερα το βράδυ από την ομιλία του πρωθυπουργού στη Λάρισα. Και θα συνεχιστεί για 14 μέρες. Χωρίς το δικαίωμα των μεγάλων, των μεσαίων ή των μικρών να μπορούν να μας αιφνιδιάζουν με διάφορες γκαλοπολογίες, με διάφορες εκτιμήσεις για το τι θα κάνουν οι αναποφάσιστοι. Ποιος έχει το δικαίωμα να αποφασίσει για αυτούς χωρίς αυτούς. Ποιοι είναι αυτοί; Είναι οι ίδιοι που τη βραδιά των Ευρωεκλογών δεν ήταν ικανοί να μετρήσουν την κάλπη του exit poll. Γιατί ξεκινήσανε από -7,5 και φτάσαμε στο -4. Αυτοί είναι οι γκαλοπολόγοι της Ελλάδος. Αυτό τελείωσε σήμερα. Αυτό το πρεσάρισμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που το είχαμε και το 2004, γιατί και το 2004 πήραμε τις εκλογές. Κοιμηθήκαμε την Παρασκευή το βράδυ πιστεύοντας ότι είμαστε μισό τοις εκατό πίσω και ξυπνήσαμε τη Δευτέρα το πρωί και είχαμε πάρει περηφανή νίκη με 165 βουλευτές.

Το πάθαμε και το 2007. Πήγαμε στις εκλογές με εμπρησμούς και μάλιστα οι περισσότεροι στην Εύβοια. Με φωτιές, με οδυρμούς με νεκρούς και πήγαμε στην κάλπη με κατεβασμένο το κεφάλι και βγήκαμε την άλλη μέρα νικητές με 152 βουλευτές. Άρα λοιπόν οι κοινωνικές δυνάμεις του τόπου, οι κοινωνικές δυνάμεις οι οποίες ανήκουν , στηρίζουν και υποστηρίζουν την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας ξέρουν και να κρίνουν και να προσέχουν. Ξέρουν και να ακούν και τι ακούν. Και κυρίως ξέρουν να ψηφίζουν.

Είμαστε ενωμένοι, είμαστε μαζί, είμαστε δυνατοί. Και κυρίως η νέα γενιά των πολιτικών, εμείς που ανδρωθήκαμε όπως με τον Κωστή Χατζηδάκη μαζί από τα νεολεϊστικα μας χρόνια, κολλώντας αφίσες, προχωρώντας στο συνδικαλισμό το φοιτητικό κάνοντας ο καθένας τους δικούς του βηματισμούς, βλέπετε ότι είμαστε μαζί, γιατί δεν μας χωρίζει κάτι. Το μόνο που μας χωρίζουν είναι οι αποστάσεις των εκλογικών μας περιφερειών. Αλλά μας ενώνουν οι ίδιες αγωνίες και το ίδιο όραμα. Η ίδια αγωνία για την πατρίδα, γιατί πίσω από την παράταξη κρύβεται η πατρίδα. Η εκλογική αναμέτρηση δεν είναι για την προσωπική μας ικανοποίηση. Δεν είναι για τα δικά μας καθίσματα. Δεν είμαστε βολεψάκηδες. Είμαστε αγωνιστές από τα 15-16 μας χρόνια και αποφασίσαμε να παρατήσουμε και να θυσιάσουμε πολλά πράγματα για να ικανοποιήσουμε αυτό που είναι μέσα μας και που μας δώσατε εσείς Γιατί η στήριξή σας είναι η δύναμή μας στα δικά μας πόδια, στα δικά μας χέρια και στο μυαλό μας για να τρέξουμε και να ικανοποιήσουμε τα δικά σας οράματα.

Εμείς οφείλουμε να κάνουμε τη δική μας αυτοκριτική. Να πούμε ότι αυτά τα 5,5 χρόνια υπήρξαν και γωνιές της πολιτικής τις οποίες δεν ικανοποιήσαμε. Υπήρχαν και ατολμίες. Υπήρχαν και δυσκολίες. Υπήρχαν και προσωπικές συμπεριφορές οι οποίες μας τραυμάτισαν. Υπήρξαν προσωπικές συμπεριφορές οι οποίες κράτησαν την παράταξη επί έναν ολόκληρο χρόνο σε μια αναγκαστική απολογία, αλλά πρέπει να σας πω ότι η παράταξη είναι πριν από εμάς και θα είναι και μετά από εμάς. Και η παράταξη αν εγώ αύριο κάνω ένα λάθος δεν οφείλει μονίμως και διαρκώς να απολογείται για μένα. Γιατί η παράταξη είστε εσείς.

Η παράταξη είναι ένα κομμάτι της πατρίδας μας. Αν εγώ λοιπόν έχω κάνει ένα λάθος, να αλλάξετε εμένα, όχι την παράταξη. Η παράταξη είναι ιστορική. Η παράταξη έχει 35 χρόνια ζωής. Η παράταξη έχει ιδεολογία.

Από την άλλη μεριά τι υπάρχει. Ένα θολό σοσιαλιστικό μοντέλο. Απόλυτα αποτυχημένο στην Ελλάδα. Κρατικίστικο. Ένα μοντέλο το οποίο τι έκανε όλα αυτά τα χρόνια; Τροφοδοτούσε το δημόσιο τομέα με χρέη. Έφτιαχνε κρατικές επιχειρήσεις, τις συντηρούσε, όπως την Ολυμπιακή που την πληρώναμε δύο φορές. Και αυτό το λύσαμε. Και έρχεται τώρα το ΠΑΣΟΚ να μας πει ότι εμείς όταν θα έρθουμε στην εξουσία, ένα κομμάτι θα το αγοράσουμε. Δεν μας λέει που θα βρει τα δισεκατομμύρια. Δεν μας λέει τίποτα για τον ΟΣΕ. Δεν μας λέει τίποτα για όλα αυτά που όλα αυτά τα χρόνια ταλανίζανε την ελληνική κοινωνία και την ελληνική οικονομία. Αυτό είναι το ΠΑΣΟΚ. Ένα κόμμα το οποίο αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες του. Και δεν μας λέει τι θα κάνει αύριο.

Δεν είναι εύκολη η αναμέτρηση αυτή. Αλλά πότε ήταν η αναμέτρηση εύκολη; Έχουμε 15 μέρες να πείσουμε τους δικούς μας ανθρώπους. Υπάρχουν άνθρωποι που είναι δικοί μας και θεωρούν ότι για να μας τιμωρήσουν πρέπει να πάνε στον Καρατζαφέρη. Γιατί οι φιλελεύθεροι δεν πάνε στους σοσιαλιστές. Δεν γυρίζει πίσω το τρένο. Θέλουν να πάνε «δίπλα». Λοιπόν το «δίπλα» δεν έχει μέλλον. Δεν έχει ιδεολογία. Είναι προσωποπαγές, δεν οδηγεί πουθενά, είναι τυφλό, είναι περίεργο, δεν έχει μπέσα. Είναι χαμένη ψήφος. Και οι χαμένες ψήφοι είναι ΠΑΣΟΚ. Το ξεκαθαρίζουμε. Εμείς να συνεργαστούμε με περίεργους και θολερούς, δεν υπάρχει περίπτωση. Στηρίξτε τον Καραμανλή. Τα καθαρά ψηφοδέλτια. Η αναμέτρηση θέλει δύναμη και αυτοπεποίθηση.

Διαλέξτε από αυτούς που έχετε μπροστά σας, αυτούς που σας εγγυώνται κρυστάλλινη διαχείριση, δύναμη και ήθος. Αυτή είναι η Νέα Δημοκρατία.

Είχα την τιμή να είμαι τους τελευταίους 8 μήνες μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου. Πιστεύω ότι πρώτα επιλέχτηκε ο νομός να πάρει μια θέση στο Υπουργικό Συμβούλιο και μετά το πρόσωπο μεταξύ ισαξίων συναδέλφων. Ξέρετε πολύ καλά ότι το χαρτοφυλάκιο, «έκαιγε». Ξέρετε πολύ καλά ότι ο τουρισμός ξεκίνησε με -30 και -40% με κλαυθμούς, οδυρμούς και μιζέρια. Και αι ξέρετε πολύ καλά ότι εδώ και δύο μήνες τα τύμπανα του πολέμου σίγησαν. Ακόμα και οι αντίπαλοι υποκλίθηκαν σε αυτό το οποίο έχει συμβεί στον τόπο. Και αυτό που έχει συμβεί στον τόπο στον τουρισμό είναι αυτό που έσωσε το συρτάρι του προϋπολογισμού. Δεν γράφτηκε ούτε ένα κόμμα για τη διαχείρισή μας. Δεν γράφτηκε μία κουβέντα στραβή για τον τρόπο που «στηθήκαμε» πολιτικά σαν Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης μέσα στο πολιτικό σκηνικό. Όσο για την Εύβοια προγραμματίσαμε 14 μεγάλα έργα τα εντάξαμε στο ΕΣΠΑ. Τα κλειδώσαμε με μελέτες και λεφτά για να είμαστε υπερήφανοι ότι αυτά που θα γίνουν δεν έχουν γίνει ποτέ ξανά.

Κάναμε για την Εύβοια αυτό που όφειλε η πολιτεία εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Συγκρίνετε αυτά τα 5 χρόνια της Νέας Δημοκρατίας με τα 15 του ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ στηριζότανε στην Εύβοια, η Εύβοια στήριζε το ΠΑΣΟΚ και από έργα τίποτα. Αυτά πρέπει να πούμε στους πολίτες.

Οφείλουμε να προχωρήσουμε πιο δυναμικά. Εγγυόμαστε χρηστή διαχείριση. Δεν υποσχόμαστε στους πάντες τα πάντα γιατί δεν θέλουμε να διαψεύσουμε κανέναν. Και να θυμάστε. Πήραμε τους δικούς μας; Πήραμε τη νίκη!» 

Η εκδήλωση έκλεισε με τον χαιρετισμό του Υπουργού Ανάπτυξης και υποψηφίου βουλευτή Β’ Αθηνών Κωστή Χατζηδάκη ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε:

«Πρέπει να σας εξηγήσω γιατί βρίσκομαι σήμερα εδώ. Με τον Κώστα τον Μαρκόπουλο γνωριζόμαστε από 18 ετών. Εγώ στη ΔΑΠ της Νομικής, αυτός στη ΔΑΠ της Ιατρικής. Είμαι εδώ γιατί και τους δυο μας ενώνουν οι ίδιες φιλελεύθερες ιδέες αλλά και η αντίληψη για πολιτική με αποτέλεσμα. Και είμαι εδώ γιατί ο Κώστας Μαρκόπουλος τα τελευταία δύο χρόνια δεν κρύφτηκε στα δύσκολα. Ο Κώστας ήταν εκεί για να υποστηρίξει τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας…

…Με δύναμη με φλόγα στην ψυχή μπορούμε να νικήσουμε. Κάνουμε την αυτοκριτική μας, προβάλλουμε το έργο μας, αποκαλύπτουμε τη κρυφή ατζέντα των αντιπάλων μας και ξεκαθαρίζουμε σε όλους τους πολίτες ότι από τη μια πλευρά έχουν να διαλέξουν την αλήθεια, την ευθύνη, τη σοβαρότητα, το ρεαλισμό, την παράταξη που έχει ταυτιστεί με τις μεγάλες επιλογές αυτής της χώρας, και από την άλλη, τους πολιτικούς Αϊ Βασίληδες, οι οποίοι εμφανίζονται να μοιράζουν δώρα στους πάντες, ενώ είναι βέβαιο ότι αν τυχόν κερδίσουν τις εκλογές το σακούλι τους θα αποδειχθεί άδειο…».