Επιστολή αναφορικά με το θάνατο του πρώην Δημάρχου Καρύστου Θοδωρή Καρύκα, ο οποίος πέθανε τη Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2016, απέστειλε ο Παναγιώτης Αντωνιάδης.

Στις εορταστικές μέρες αισθάνεσαι μια μελαγχολία έτσι φέτος αμέσως μετά τα Χριστούγεννα έγινε πραγματικότητα όταν έμαθα ξαφνικά απ’ την αγαπημένη του σύζυγο Μαρία την απώλεια ενός Ανθρώπου με «Α» κεφαλαίο, του Θοδωρή του Καρύκα Δήμαρχου.

Τον άνθρωπο αυτόν χωρίς να τον γνωρίζω όταν ήμουν μαθητής του Γυμνασίου μου έκανε αίσθηση η ποιότητα, τα λόγια, τα κείμενά του και η στάση αρχές του ’80 όταν συμμετείχε στα Κοινά την εποχή τότε που όλα τα έσκιαζε η Φοβέρα του Λαϊκισμού…
Γνωρίστηκα μαζί του το 1988 στο φιλόξενο σπίτι του όταν μια ομάδα παιδιών φοιτητών τότε στην άνοιξη της Ελεύθερης Ραδιοφωνίας κάναμε τον Ρ/Σ Κάρυστος 104,2 που μας έφτιαξε το καταστατικό, έγινε Πρόεδρος της επιτροπής Δεοντολογίας και μας στήριξε πολύ σ’ αυτή την προσπάθεια αλλά και στην αγάπη του για την Ανάπτυξη του Τόπου. Το ’90 συνέβαλε στη σύνδεση της Καρύστου με τα Νησιά του Αιγαίου με τα Ιπτάμενα Δελφίνια. Κατόπιν το 1998 συμμετείχα στην προσπάθεια του Θοδωρή για τα Κοινά από «Ανεξάρτητο συνδυασμό» αλλά είδα και την πορεία του ως Δημάρχου μετά το 2002.
Αυτό που με έκανε φίλο του είναι η Βαθιά Ποιότητα χαρακτήρα, η Ηπιότητα των Λόγων η ελεγχόμενη ψύχραιμη δράση των έργων του, η Καλοσύνη με το χαμόγελο στο απλό αριστοκρατικό πρόσωπό του αλλά και η κατανοητή απλή, ρητορική συνομιλία μαζί του απόρροια και της μόρφωσής του στις Νομικές-Πολιτικές & Κοινωνικές Επιστήμες.
Η βαθιά διείσδυσή του στα πράγματα και το Διάβασμα πίσω από τις γραμμές, η ταπεινότητα και η μετριοφροσύνη στις επαφές του κυρίως με τον απλό κόσμο, η πολύ καλά Κρυμμένη βαθιά γενικότερη κουλτούρα του παιδεία και Αστική πνευματικότητά του. Διάβαζε αλάνθαστα με την Πρώτη ματιά τον απέναντί του, πάντα με τις χρήσιμες και στέρεες Συμβουλές , την γνήσια Φιλοσοφική θεώρηση της στάσης και πράξης της ζωής του και πάντα με το πηγαίο Χιούμορ και τις ψαγμένες Ατάκες.
Η επιτυχημένη πορεία ως Δημάρχου Καρύστου με την θεμελίωση ενός από τα μεγαλύτερα έργα διαχρονικά στο Δήμο του Κλειστού Αθλητικού Κέντρου Καρύστου, προσφορά στη Νεολαία μας.
Κατόπιν μετά στην θητεία του στην Διοίκηση του Νοσοκομείου βάζοντας όρους, κανόνες χρηστής οικονομίας-πρακτικής σε Πολυπράγμονες που ακόμα και Σήμερα το θεωρούν βιλαέτη τους…
Στα Κοινά πράγματα και Δημοτικά δρώμενα, η κύρια συμβολή του ως Απλός Στρατιώτης που πάντα η συμμετοχή του Θοδωρή είχε καθαρό Δημοκρατικό Φιλελεύθερο πρόσημο και Νικηφόρο αποτέλεσμα συνεχόμενα στις δεκαετίες του ’80, ’90 και 2000.
Ενίοτε βέβαια σε κόντρα με τοπικά κατεστημένα με στενοχώριες από αχάριστους ευεργετηθέντες κυρίως Αξιωματούχους, αλλά και στην θητεία του δέχθηκε επίθεση από φύλια πυρά… ιδιοτελών Συμφεροντολόγων που τα αντιμετώπιζε με πραότητα, ανεξικακία όπως με την καρτερία που αντιμετώπισε το πρόβλημα υγείας του.
Τελειώνοντας, ο Θόδωρος αναδείχθηκε Πρώτυπο Οικογενειάρχη στην σημαντικότερη πλευρά της οικογενειακής ζωής του για το ήθος και χαρακτήρα του.Σεβάστηκε και τίμησε : τους γονείς τα αδέρφια τα πεθερικά τον μπατζανάκη τα ανίψια τα ξαδέλφια του. Κυρίως την βαριά Παρακαταθήκη που αφήνει στην αγαπημένη του σύζυγο Μαρία,τα πολυαγαπημένα παιδιά του την Άννα την Πωλίνα τον βενιαμίν Παναγιώτη και τον γαμπρό του να συνεχίσουν την ακέραιη,ηθική και ποιοτική ζωή που τους διδαξε ατόφια με το παράδειγμα της στάσης ζωής του.
Αγαπημένε μας Θοδωρή που έφυγες αναπάντεχα, όλοι όσοι σε γνωρίσαμε πραγματικά και με Ανιδιοτέλεια, χάσαμε ένα Κομμάτι του Εαυτού μας…
Κουράγιο και Δύναμη στην Οικογένειά σου και να σε Θυμόμαστε Πάντα.
Καλό δρόμο…. Αγαπημένε μου Φίλε… Θοδωρή Δήμαρχε.
Με Θλίψη και Μνήμη
Π. Ε. Αντωνιάδης
Εμπορικός Διευθυντής SBC TV-Business Channel