Μάχη σε δύο μέτωπα δίνει ο υπουργός Παιδείας Κων, Αρβανιτόπουλος, προκειμένου να λύσει τα προβλήματα που υπάρχουν στα σχολεία αλλά και στα Πανεπιστήμια, με την έναρξη του νέου σχολικού και ακαδημαϊκού έτους.

Το προσωπικό στοίχημα του υπουργού είναι να είναι στη θέση τους βιβλία και καθηγητές και τα ΑΕΙ και ΤΕΙ να παραμείνουν ανοιχτά, καθώς το θερμόμετρο ανεβαίνει με το πρώτο «χτύπημα» του κουδουνιού. Για το λόγο αυτό  ο υπουργός κάνει αγώνα με  το υπουργείο Οικονομικών, ζητώντας κονδύλια για σχολεία και Πανεπιστήμια και την άμεση κάλυψη των δαπανών προκειμένου να λειτουργήσει ομαλά η σχολική και ακαδημαϊκή ζωή.

Γιάννης Μπουροδήμος, Υποψήφιος Βουλευτής Εύβοιας ΚΙΝΑΛ - 2019

Στα οικονομικά αιτήματα δασκάλων και καθηγητών , πανεπιστημιακών και καθηγητών ΤΕΙ που ξεκινούν με απεργιακές κινητοποιήσεις τη σχολική χρονιά έρχεται να προστεθεί και το νέο στοιχείο της  αύξησης των μαθητών στα δημόσια σχολεία, καθώς, λόγω οικονομικής κρίσης, δεν φοιτούν πλέον σε ιδιωτικά σχολεία.

Η θύελλα αντιδράσεων έχει ως στόχο το υπουργείο Οικονομικών καθώς οι περικοπές στους μισθούς δασκάλων και καθηγητών και οι μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια των πανεπιστημιακών έχουν προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις στο χώρο της εκπαίδευσης.   

O μηχανισμός πάντως του υπουργείου Παιδείας είναι έτοιμος για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς μεθαύριο Τρίτη και όπως ανέφερε κ. Αρβανιτόπουλος στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια «Τα βιβλία παραδόθηκαν εγκαίρως  Φροντίζουμε να υπάρχουν όσο δυνατόν λιγότερα κενά».

Ο φάκελος «βιβλία» ήταν από τους πρώτους που άνοιξε ο υπουργός μέσα στο καλοκαίρι, προκειμένου να μην επαναληφθεί η κατάσταση που δημιουργήθηκε την περασμένη χρονιά επί υπουργίας Διαμαντοπούλου, όπου κάποια βιβλία δεν έφθασαν ποτέ στα σχολεία, δημιουργώντας μεγάλα προβλήματα στη σχολική ζωή. Οι επαφές υπουργείου-Διόφαντου του νέου Οργανισμού Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων ήταν συνεχής , καθώς είχε δοθεί εντολή να παραχθούν και να διανεμηθούν περισσότερα βιβλία σε σχέση με πέρυσι, καθώς από το υπουργείο περίμεναν συσσώρευση μαθητών στα δημόσια σχολεία.

«Ο πολιτικός χρόνος είναι συμπυκνωμένος και πρέπει μέσα σε αυτόν να διορθώσουμε παθογένειες δεκαετιών», δήλωσε   ο κ. Αρβανιτόπουλος ο οποίος καλείται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της αύξησης των μαθητών στα δημόσια σχολεία σε συνδυασμό με τη συγχώνευση σχολείων, λόγω κρίσης που είχε προηγηθεί την περασμένη χρονιά.

Σε ότι αφορά στα κενά σε εκπαιδευτικούς που μπορεί να υπάρξουν τις πρώτες ημέρες ο κ. Αρβανιτόπουλος έκανε λόγο για το σχέδιο εξορθολογισμού της εκπαίδευσης ώστε να αντιμετωπιστούν  ενδεχόμενα προβλήματα.    

«Κενά μπορεί να υπάρξουν τις πρώτες μέρες. Μετά θα καλυφθούν. Οταν έχεις 156.000 καθηγητές σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, 15.000 αναπληρωτές και 16.000 σχολικές μονάδες υπάρχει τρόπος εξορθολογισμού χωρίς να υπάρξουν κενά» δήλωσε ο υπουργός.

Αναστάτωση θα προκληθεί  από αύριο στην εξεταστική του Σεπτεμβρίου σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, καθώς οι διδάσκοντες προανήγγειλαν απεργίες λόγω των  περικοπών στις αποδοχές τους. Στα πανεπιστήμια η αρχή γίνεται με «λουκέτο» από αύριο  και για δύο ημέρες  ενώ στα ΤΕΙ οι καθηγητές προγραμμάτισαν από αύριο πενθήμερη αποχή από τα καθήκοντά τους. 

Οι πανεπιστημιακοί θα συνεδριάσουν εκ νέου την Τρίτη για να επανακαθορίσουν της στάση τους και τη διάρκεια των κινητοποιήσεων, με ανοικτό το ενδεχόμενο να «τιναχτεί στον αέρα» η εξεταστική για χιλιάδες φοιτητές, κυρίως για τους επί πτυχίω που επιθυμούν να φύγουν στο εξωτερικό για μεταπτυχιακά ή για εργασία.

«Οι προτάσεις του υπουργείου  Οικονομικών για νέες μειώσεις των αποδοχών των πανεπιστημιακών κατά 17,5% μεσοσταθμικά δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές, αφού έχουμε ήδη υποστεί μειώσεις 25% από το 2008. Είναι άδικες και δεν αντιστοιχούν στο λειτούργημα και το έργο που καλούνται να επιτελέσουν στην ελληνική κοινωνία οι ακαδημαϊκοί δάσκαλοι» επισημαίνει  η ΠΟΣΔΕΠ και προγραμματίζει εκδήλωση στην πλατεία Συντάγματος μεθαύριο  για τις μισθολογικές διαφορές μεταξύ των πανεπιστημιακών, δικαστικών και ένστολων για το θέμα του ειδικού μισθολογίου.

 Στο Σύνταγμα θα συγκεντρωθούν και οι καθηγητές των ΤΕΙ, οι οποίοι αντιδρούν με δυναμικό τρόπο ανακοινώνοντας πενθήμερη αποχή από τα καθήκοντα τους από αύριο. Και οι πρυτάνεις αντιδρούν στις προωθούμενες αλλαγές που σε συνδυασμό με τις μειώσεις κάνουν το κλίμα εκρηκτικό.

Υστερα από πολύωρη  έκτακτη Σύνοδο αποφασίσθηκε οι πρυτάνεις να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας  για να μην εφαρμοσθεί ο νόμος για τα Πανεπιστήμια, εκφράζοντας και αυτοί τη αντίδρασή τους για τις περικοπές.

Το μέτωπο διευρύνεται  με τη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις δασκάλων και καθηγητών οι οποίοι και αυτοί έχουν ανακοινώσει για την Τρίτη το βράδυ, συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος.  

Η ΔΟΕ έχει κηρύξει απεργία για τις 12 Σεπτεμβρίου μία ημέρα μετά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ενώ η ΟΛΜΕ κήρυξε 3ωρη στάση εργασίας για την ίδια ημέρα.

Δάσκαλοι και καθηγητές, αντιδρούν κυρίως στις μειώσεις που έχουν υποστεί οι μισθοί τους ενώ τονίζουν τη μεγάλη μείωση που έχουν υποστεί τα κονδύλια για την παιδεία.

Ως κύριο πρόβλημα οι εκπαιδευτικοί αναφέρουν την ελλιπή χρηματοδότηση των σχολείων, αλλά συγχρόνως και τα ζητήματα σχετικά με τις καταργήσεις-συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων και υποστηρικτικών δομών εκπαίδευσης μαζί με τη δραματική επιδείνωση της εργασιακής, οικονομικής, κοινωνικής και επιστημονικής θέσης του εκπαιδευτικού, που όπως τονίζεται  σε υπόμνημα, «δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα που διαλύει το δημόσιο σχολείο».