Μπορεί ο καιρός να θέλει να μας παιδέψει λιγάκι ακόμη, ωστόσο το Πάσχα θα το περάσουμε με έναν υπέροχο ήλιο και πολύ ζέστη. Η Χαλκίδα την άνοιξη είναι απλώς υπέροχη, η θάλασσα καθρεπτίζει τα κτήρια και τις βάρκες, ο ουρανός είναι καταγάλανος και πεντακάθαρος. Τα λουλούδια ανθίζουν, μοσχοβολάνε και τα δέντρα πρασινίζουν.

Για ακόμη μία φορά, η πόλη μας θα δεχθεί πολλούς νέους και παλιούς επισκέπτες από την Αθήνα αλλά και από άλλες περιοχές. Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκίνησε, οι εκκλησίες φόρεσαν τα καλά τους, ασβεστώθηκαν τα πεζοδρόμια και ο κόσμος περιμένει να εκκλησιαστεί και να ακούσει τις υπέροχες ψαλμωδίες.

Γιάννης Μπουροδήμος, Υποψήφιος Βουλευτής Εύβοιας ΚΙΝΑΛ - 2019

Η Χαλκίδα έχει πολλές εκκλησίες, την Αγία Παρασκευή που είναι και πολιούχος της πόλης, τον Άγιο Φανούριο, την Παναγίτσα, τον Άγιο Νικόλαο, στην κεντρική πλατεία της πόλης 100 μέτρα από την παραλία, την Μητρόπολη τον Άγιο Δημήτριο, τον Άγιο Στέφανο, τον Άγιο Ιωάννη, την Αγία Μαρίνα και πολλές ακόμη.

Μάλιστα την Μεγάλη Παρασκευή περίπου 8 εκκλησίες συναντιούνται στην παραλία της Χαλκίδας και εκεί ο Μητροπολίτης ψέλνει τις ψαλμωδίες μπροστά σε πλήθος κόσμου. Από την περιοχή Κριπήδωμα, την Καναπίτσα περνάει ο επιτάφιος της Παναγίτσας, με την επιβλητική φωνή από τους ψαλμούς της κυρίας Γιαννούλας.

Όλη την Μεγάλη Εβδομάδα, αλλά ακόμη περισσότερο την Μεγάλη Παρασκευή το βράδυ, πολλοί επιλέγουν να γευτούν τα υπέροχα θαλασσινά γεύματα στα φημισμένα ουζερί της Χαλκίδας, πετροσωλήνες, γυαλιστερές, σαγανάκι γαρίδα, καραβιδομακαρονάδα, χταποδάκι και πολλές ακόμη φανταστικές γεύσεις.

Το Μεγάλο Σάββατο, οι εκκλησίες στήνουν τις εξέδρες τους έξω από τους ναούς, για να ακούσει ο κόσμος το «Χριστός Ανέστη», τα βεγγαλικά είναι πολύχρωμα και φωτίζουν τον νυχτερινό ουρανό. Οι καφετέριες είναι γεμάτες κόσμο, μέχρι τις 9 το βράδυ, μετά όλοι βρίσκονται στα σπίτια τους για να γιορτάσουν την Ανάσταση του Κυρίου.

Αφού σημάνει μεσάνυκτα, η νεολαία βγαίνει για να το «κάψει», τα κλαμπάκια της Χαλκίδας είναι φημισμένα για την διασκέδαση και την μουσική που επιλέγουν DJ΄s, οι πόρτες τους κλείνουν τις πρώτες πρωινές ώρες της ημέρας. Την Κυριακή νωρίς, οι αυλές μοσχομυρίζουν σούβλισμα του οβελία και κοκορέτσι. Οι γειτονιές ενώνονται, οι άνθρωποι ανταλλάσουν ευχές και πίνουν στην υγειά τους μπύρα ή κρασάκι.

Στα παλιά σοκάκια της Χαλκίδας στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής, που απέχει 200 μέτρα από το λιμάνι της Χαλκίδας, θα παρατηρήσετε την αρχιτεκτονική των παλιών σπιτιών με την αυλή στο πίσω μέρος, τα μικρά μπαλκονάκια μπροστά στον δρόμο και τις βουκαμβίλιες να έχουν γεμίσει ανθάκια συνήθως κόκκινα.

Το Φιλόπτωχο Ταμείο της Ενορίας Αγ.Παρασκευής πραγματοποιεί συγκέντρωση τροφίμων για τους ενδεείς ενορίτες, τα οποία θα διατεθούν τις ημέρες του Πάσχα. Όσοι επιθυμούν μπορούν να δώσουν τρόφιμα, που δεν χρειάζονται ψυγείο και έχουν ημερομηνία λήξης μετά από αρκετό καιρό.

Η συγκέντρωση των Τροφίμων θα γίνετε στον Ιερό Ναό καθημερινά το πρωί 9:00π.μ. έως 12:00μ. και το απόγευμα 17:00μ.μ. έως 18:00μ.μ.

Πρόγραμμα Ιερών Ακολουθιών Μ.Εβδομάδας στη Χαλκίδα

Οι Ακολουθίες του Νυμφίου την Κυριακή των Βαΐων, Μεγ. Δευτέρα, Μεγ. Τρίτη και Μεγ. Τετάρτη θα αρχίζουν στις 7.00 μ.μ.

Μεγάλη Πέμπτη:
α) Ο Εσπερινός με την Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου θα αρχίσει στις 7.00 π.μ.
β) Η Ακολουθία των Αγίων Παθών θα αρχίσει στις 7.00 μ.μ.

Μεγάλη Παρασκευή:
α) Οι Ώρες, ο Εσπερινός και η Ακολουθία της Αποκαθηλώσεως θα αρχίσουν στις 8.00 π.μ.
β) H Ακολουθία του Επιταφίου θα αρχίσει στις 7.30 μ.μ.
γ) H έξοδος του Επιταφίου θα γίνει στις 9.30 μ.μ.
δ) H συγκέντρωση των Επιταφίων θα γίνει εμπρός στο Ξενοδοχείο «Παλίρροια» (Στρογγυλό) στις 10.00 μ.μ.

Μεγάλο Σάββατο:
α) Ο Εσπερινός με την Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου θα αρχίσει στις 7.00 π.μ.
β) Το βράδυ του Μ. Σαββάτου οι καμπάνες θα σημάνουν στις 11.00 μ.μ.
γ) Η Ακολουθία της Αναστάσεως θα γίνει στις 12 τα μεσάνυχτα και στη συνέχεια η Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία.

Κυριακή του Πάσχα:
Η Ακολουθία της Αγάπης θα γίνει στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου στις 11.00 το πρωί