Ο Γιώργος Μέργος κατάγεται από την Εύβοια και συγκεκριμένα από την Στενή στην Κεντρική Εύβοια, γεννήθηκε το 1948. Είναι παντρεμένος με την Κωνσταντίνα Βασιλοπούλου και έχει τρία παιδιά (28, 24 και 16 ετών). Ο κος Μέργος διετέλεσε Καθηγητής Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο κ. Γεώργιος Μέργος σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έχει MSc από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και PhD από το Πανεπιστήμιο Stanford των ΗΠΑ. Τα καθήκοντά του περιλαμβάνουν την Οικονομική Πολιτική, τις Εξωτερικές Οικονομικές Σχέσεις και τη Διοίκηση του Υπουργείου. Έχει αναστολή καθηκόντων από τη θέση του Καθηγητή Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην Εφηρμοσμένη Μικρο-οικονομική, την Κοινωνικο-οικονομική Αξιολόγηση, την Οικονομική Ανάπτυξη και τη Διεθνή Αναπτυξιακή Συνεργασία.

Οι δημοσιεύσεις του περιλαμβάνουν την συγγραφή βιβλίων, ερευνητικών μονογραφιών και συλλογικών τόμων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Επιπλέον, έχει μεγάλο αριθμό άρθρων σε διεθνώς αναγνωρισμένα περιοδικά με κριτές και σε συλλογικούς τόμους με διαδικασία κρίσης, καθώς και μεγάλο αριθμό ανακοινώσεων σε συνέδρια και συμπόσια. 

Εργάστηκε ως Οικονομολόγος – Ερευνητής στην Παγκόσμια Τράπεζα (1983-1986) και κατά διαστήματα ως Εμπειρογνώμων στη Γενική Διεύθυνση Ι (Εξωτερικών Υποθέσεων) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε θέματα ανάπτυξης, καθώς και ως μέλος και ως αρχηγός αποστολής σε πολλές χώρες (Κίνα, Ινδία, Αίγυπτος, χώρες της Νότιας Ασίας, της Ανατολικής Ευρώπης και της τ. ΕΣΣΔ).

Επίσης έχει διατελέσει Διευθυντής Κλαδικών Ερευνών στο ΙΟΒΕ (1990-1995) και  μέλος της Επιτροπής Ανταγωνισμού (1991-1995).

Είναι μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Δημοκρατίας ‘Κωνσταντίνος Καραμανλής’ και μέλος του Δ.Σ. του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας.

Ακολουθείστε μας στο Google News