Μοιραζόμαστε τον ίδιο πλανήτη εδώ και χιλιάδες χρόνια. Δεν έχουμε καταφέρει όμως ακόμα να συμβιώσουμε αρμονικά, παρά το γεγονός ότι εκείνα μας έχουν αναγκαστικά αποδεχθεί ως αφέντες στη ζωή τους.
Κι αν είναι διαφορετικά από μας τους ανθρώπους, που υποτίθεται ότι κυριαρχούμε ως τα πιο νοήμονα πλάσματα στη γη, τα ζώα δεν είναι, σε καμία περίπτωση, τα παρακατιανά ζωντανά που υπάρχουν απλά για να μας εξυπηρετούν και για να τα εκμεταλλευόμαστε ποικιλοτρόπως. Έχουν τη δική τους υπόσταση, τους δικούς τους κώδικες συμπεριφοράς και επικοινωνίας και συχνά προσφέρουν πολλά περισσότερα απ’ όσα φανταζόμαστε για να κάνουν τη δική μας ζωή καλύτερη.

Μια κουβεντούλα με το σκύλο ή τη γάτα είναι φυσικό φάρμακο για τους υπερτασικούς. Οι συναναστροφές με τους τετράποδους φίλους μας καθώς επίσης και η παρατήρηση ψαριών που κολυμπούν μέσα σε ένα ενυδρείο μειώνουν την αρτηριακή πίεση και χαρίζουν χαμηλότερη χοληστερίνη και λιγότερα τριγλυκερίδια. Επιστημονικές έρευνες έδειξαν ότι η παρέα με κατοικίδια έχει θετική επίδραση σε ανθρώπους που έχουν υποστεί έμφραγμα , αλλά και στα αυτιστικά ή κακοποιημένα παιδιά και στους ασθενείς με Αλτσχάιμερ.
Οι σκύλοι ξέρουν να μετρούν και δεν θα τους ξεγελάσετε αν τους δώσετε μικρότερη ή μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού. Θα το καταλάβουν και θα αντιδράσουν ανάλογα. Πειράματα που έγιναν στο Καθολικό Πανεπιστήμιου του Μίνα Γκεράις στο Μπέλο Οριζόντε της Βραζιλίας το απέδειξαν περίτρανα.
Τα δελφίνια με χαρά τίθενται στην υπηρεσία των παιδιών με κινητικά και νοητικά προβλήματα. Στα ενυδρεία (όπως αυτά στην πόλη του Μεξικού και στον κόλπο Κοζάτσια της Κριμαίας) εκπαιδεύονται ειδικά για να χορεύουν και να παίζουν με τους μικρούς φίλους τους στο νερό, δίνοντας ελπίδα για την βελτίωση της υγείας τους. Νέες επιστημονικές θεωρίες εκτιμούν ότι οι ήχοι-υψηλών συχνοτήτων που παράγουν τα δελφίνια μπορούν να προσφέρουν ερεθίσματα στον εγκέφαλο των παιδιών που πάσχουν από πνευματική αναπηρία.
Aμερικανοί καθηγητές (του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ), αλλά και Έλληνες επιστήμονες (του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης), λένε ότι τα σκυλιά συγκατοικούν με τον άνθρωπο 14.000 χρόνια, γεγονός που επηρέασε όχι μόνο την εμφάνιση των πρώην λύκων, αλλά και τη συμπεριφορά τους.
Μας παρακολούθησαν άκουσαν τη φωνή μας είδαν τις χειρονομίες μας και κατάφεραν να αναπτύξουν κώδικες επικοινωνίας και τρόπους συμπεριφοράς για να μπορέσουν να συννενοηθούν – και αυτό το κάνουν καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο ζώο – με τον άνθρωπο. Κι αφού γλώσσα έχουν, αλλά τη μιλιά τους δεν την καταλαβαίνουμε, χρησιμοποιούν το γάβγισμα για να μας πουν αυτό που θέλουν.
Κατά τους ειδικούς που τους μελέτησαν στο πανεπιστήμιο Ντέβις της Καλιφόρνιας – με οξύ και κοφτό γάβγισμα οι σκύλοι αντιδρούν στον αποχωρισμό τους από το αφεντικό, με απότομο και υπόκωφο προειδοποιούν για τον ερχομό ξένου. Ψάχνοντάς τους, θα μάθουμε και τα υπόλοιπα.
Οι σκύλοι μπορούν να εντοπίσουν τον καρκίνο και να προειδοποιήσουν έγκαιρα. Καθηγητές της Κτηνιατρικής Σχολής του Κέιμπριτζ δηλώνουν ότι, αν εκπαιδευτούν κατάλληλα, – ο Πάρκερ ένα λαμπραντόρ, το έκανε ήδη χωρίς ειδική εκπαίδευση στο αφεντικό του που έπασχε από καρκίνο του δέρματος – μπορούν να ξεχωρίσουν τη μυρωδιά που αναδίνουν τα καρκινικά κύτταρα, η οποία είναι διαφορετική από αυτήν των φυσιολογικών, καθώς παράγονται διαφορετικά χημικά στοιχεία.
Τα ζώα έχουν συναισθήματα και κώδικες ηθικής, υποστηρίζουν επιστήμονες από τα Πανεπιστήμια Laval του Καναδά και του Κολοράντο. Όσοι, μελετούν διάφορα είδη έχουν καταγράψει ότι όλα τα ζώα ερωτεύονται, χαίρονται, λυπούνται, πενθούν, ζηλεύουν, κάνουν σέξ μόνο για την απόλαυση. Ξεχωρίζουν το σωστό από το λάθος , το δίκαιο από το άδικο και έτσι μπορούν να συγκροτήσουν τις δικές τους κοινωνίες.
Αυστραλοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η σχέση του σκύλου – που προέρχεται από το λύκο – με τον άνθρωπο ξεκίνησε πριν από 100.000-130.000 χρόνια και ότι τα συμπαθή τετράποδα, συνέβαλαν στη δημιουργία των σύγχρονων ανθρώπινων κοινωνιών, εκπαιδεύοντας τους προγόνους μας. Οι λύκοι είναι πιθανόν, λένε, να έμαθαν στους ανθρώπους να επικοινωνούν μεταξύ τους, στην προσπάθεια να τους εξημερώσουν, και να τους βοήθησαν στο κυνήγι θηραμάτων και στην κατάκτηση των Ερήμων ή της Αρκτικής.

Άννα Παππά, Υποψήφια Εύβοιας ΝΔ 2019 Ιούλιος

Η ομοφυλοφιλία στα ζώα
Αν ξαφνικά συνειδητοποιήσετε ότι ο πιστός σας Μαξ εμπλέκετε σε ερωτικές περιπτύξεις με μέλη του ιδίου φύλου μη απορήσετε.
Η σεξουαλική συμπεριφορά των κατοικίδιων, σύμφωνα με έρευνες εκδηλώνεται με κάποιες ιδιαιτερότητες. Το 16% των κατοικίδιων δεν ζευγαρώνουν (δεν θέλουν για την ακρίβεια) κατά την αναπαραγωγική περίοδο, ενώ το 6% αυτών «δηλώνει» παντελώς αδιάφορο για το σεξ.
Τέλος, το 10% του αρσενικού πληθυσμού προτιμά να συνάπτει σεξουαλικές σχέσεις με αρσενικά ακόμη και όταν υπάρχουν «διαθέσιμα» και πρόθυμα θηλυκά. Μόνο οι γάτες δεν εκδηλώνουν ποτέ τέτοια συμπεριφορά, αφού τα αιλουροειδή δεν έχουν ομοφυλοφιλικές τάσεις.
Λίνα Μαρμαρά
Για το ΖΩΟΦΙΛΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΧΑΛΚΙΔΑΣ » ΤΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ»